Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
moviment veinal
La FAVB aprova el Pla de Treball del 2024 el dia que l'Ajuntament anuncia que no hi haurà PAM
05/05/2024 Drets i Llibertats

La Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (Favb) ha celebrat la 52a assemblea general aquest dissabte a l'Ateneu la Bòbila de Porta, a Nou Barris, amb la participació de delegades i delegats d'una quarantena d'associacions. Durant l'acte, el regidor de Pla de Barris, Educació i Gent Gran, Lluís Rabell, ha anunciat que “no hi haurà Pla d'Actuació Municipal (PAM)”. “Però mirarem la manera de presentar el full de ruta del govern al veïnat. Ens anirem veient molt regularment les pròximes setmanes”, s'ha compromès Rabell.

La Favb, que havia triat com a lema de l'assemblea “Sense participació no hi ha democràcia”, queda a l'espera de saber quina fórmula triarà el Consistori per dur a terme el procés obert a la ciutadania per definir les prioritats d'aquest mandat municipal. “Les entitats veïnals esperàvem la proposta habitual del PAM per poder dir la nostra. Esperem que aquest canvi de nom no faci desaparèixer un procés de participació que considerem necessari, i que ens ho expliquin els pròxims dies”, ha manifestat Camilo Ramos, president de la Favb.

Prioritats per als pròxims mesos

Durant el matí, s'ha aprovat l'acta de l'assemblea de l'any passat, el pla de gestió i l'informe econòmic del 2023 i el pressupost del 2024. També s'ha presentat una proposta del Pla de Treball per al 2024, que ha estat debatuda en grups i aprovada per la tarda amb les esmenes de les associacions veïnals. El document s'unificarà i es farà públic els pròxims dies.

A trets generals, el Pla de Treball de la Favb per al 2024 incorpora objectius de caràcter intern i extern. En el primer bloc, es vol potenciar el paper de la Favb com a federació d'entitats i fomentar la renovació de les associacions federades. Pel que fa a la projecció externa, la Favb vol incorporar les demandes dels barris en la seva proposta per al PAM o full de ruta municipal. Concretament, la Federació vol treballar les reivindicacions relacionades amb la crisi habitacional -lloguers, rehabilitació, sensellarisme...- i en matèria d'equipaments; el medi ambient -sequera, contaminació, recursos finits...-; i desigualtats.

Una de les principals novetats d'aquest any és que la Favb començarà a organitzar-se per àrees: Salut, Drets i Accions Socials; Urbanisme, Habitatge i Patrimoni; Medi Ambient i Mobilitat; i Espai Públic, Seguretat i Convivència.

A l'assemblea també s'ha cridat a la participació veïnal en diverses iniciatives. La més immediata, la cadena humana que es durà a terme el 8 de juny per demanar la prolongació de la línia 3 del metro fins a Trinitat Vella, un acte impulsat per la iniciativa "La Trinitat per la mateixa via" i la Favb, i que requerirà la participació de 2.000 persones. També s'ha presentat la iniciativa ciutadana per demanar una nova Ordenança de Terrasses, que implicarà la recollida de 15.000 signatures a partir del mes de juny.

Resolucions aprovades

L'assemblea també ha aprovat resolucions per exigir a l'Ajuntament més participació ciutadana; posicionant-se contra el genocidi a Gaza; per un nou model de mobilitat que aposti per una ciutat més habitable; perquè es compleixi el Pla de Salut de Barcelona 2021-2025 -amb moltes actuacions pendents-; per demanar a les Administracions que donin més suport i acompanyament a les comunitats energètiques de barri; i contra les Àrees de Promoció Econòmica Urbana -com per exemple la del Born-; per resoldre la problemàtica de l'estació d'autobusos interurbans de la Sagrera; i per combatre l'especulació i la gentrificació a la ciutat.

A l'obertura de l'assemblea han intervingut el ja citat regidor del Pla de Barris, Educació i Persones Grans, Lluís Rabell, per delegació de l'alcalde Jaume Collboni; el regidor del Districte de Nou Barris, Xavier Marcé; el director general d'Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat, Xavier Godàs; el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya (Confavc), Jordi Giró, i el president de la Favb Camilo Ramos. L'acte ha estat presentat per Agustín Martínez, president de l'AV de Porta.

Durant l'assemblea s'ha fet un minut de silenci pels activistes veïnals que han traspassat aquest any. Els representants de les associacions veïnals també han pogut compartir temps i fer xarxa i contactes durant l'esmorzar i el dinar.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid