Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sobre la Plantada del Dimoni reivindicatiu en el marc de les Festes de Maig

Escrivim aquest comunicat arrel de la reacció que ha generat la plantada d’un dimoni reivindicatiu a la platja de Badalona el passat diumenge 8 de maig.

Volem deixar clar abans de res que no ens retractem de res del que hem fet i que la nostra intenció és que cada cop més, les entitats i organitzacions populars de Badalona prenguin força i s’animin com hem fet nosaltres, en el marc de les festes i tot l’any, a reivindicar i a fer crítica i sàtira.

Aquesta acció la duguérem a terme en la mateixa línia del que ja portàvem fent 2 anys en el marc de les festes de maig. I és que per la nostra assemblea, les festes han de ser un acte de cultura popular i reivindicativa en que el poble pren el carrer i tothom participa. Volem trencar la imatge enllaunada i artificial de les festes oficials de la ciutat que algunes forces polítiques han volgut promulgar i que transforma les festes en un mer entreteniment buit per al poble de Badalona. La festa de Sant Anastasi, com totes les festes populars de la ciutat, han de ser vives, mantenint la essència que lliga el nostre temps amb temps passats i a l’hora donant força i veu al poble i als carrers. A qui tingui dubte que el dimoni ha estat en algun moment una figura amb una forta component social i política, que recordi les raons que portaven el 2003 a donar al dimoni una imatge en contra de la Guerra d’Iraq, o el 2007 reivindicant accions contra el canvi climàtic i la sequera.

ELS 2 ÚLTIMS ANYS

Celebrem que en certs moments s’hagi permès que el dimoni hagi estat reflex clar de les preocupacions del poble però, com dèiem en un manifest el 2014, primer any en que establíem aquesta reivindicació “Cada any des que el PP governa a Badalona, veiem com el dimoni vencedor posseeix una manca total de crítica social, quan, tradicionalment, aquesta és una de les principals característiques que havia tingut…  ..en ves d’un dimoni criticant les retallades, els desnonaments, les preferents, etc, en vam tenir un encenent un llumí al 2012 o un mariner al 2013. I aquest any, en ves d’un dimoni criticant les corrupcions protagonitzades pel Partit Popular, en tenim un emulant l’antiguitat romana de la nostre ciutat”. Iniciàvem aquesta acció doncs veient com les forces polítiques governants en aquell moment a la ciutat (PP amb el vot de CiU) pretenien restar l’essència a les festes populars de la ciutat.

El 2014, al plantar la figura a la base del dimoni, sense experiència prèvia, crèiem que com a mínim l’ajuntament permetria que aquesta petita protesta s’emplacés allà, però res va estar més lluny de la realitat. Alguns veïns que passejaven per allà ens van enviar imatges i ens van explicar la rocambolesca escena de la Guàrdia Urbana de la ciutat acompanyant al servei de neteja, entrant al recinte de la base del dimoni i emportant-se la nostra figura d’entre les altres mentre la gent els demanava que no ho fessin (en deixem algunes imatges). L’ajuntament censurava la nostra protesta, una protesta que fèiem en el marc de les festes de maig que la mateixa institució ja mirava de boicotejar arrancant-ne tot sentit popular. No cal dir que l’única força política que ens va donar suport fou la Candidatura d’Unitat Popular de Badalona, mentre les altres acceptaven la censura i callaven.

El 2015, amb l’experiència anterior, vam decidir fer una altra figura reivindicativa i aquest cop plantar-la acompanyats d’una rua festiva que pogués demostrar que el que fèiem encaixava perfectament en les festes de maig i que molta gent donava suport a l’acció. Ja en aquella rua, en passar davant d’una parada de propaganda del Partit Popular, militants i simpatitzants d’aquest ens van interpel·lar amenaçant-nos violentament en front al nostre comportament pacífic i festiu. En plantar la figura, va tenir molt bona rebuda i va ser entesa com el que era, una figura satírica que simbolitzava els mals del poble Badaloní i visualitzava la lluita d’aquest contra el feixisme. En aquesta ocasió, vam voler esperar a la base del dimoni fins que al cap d’aproximadament una hora, aprofitant l’hora de dinar i sense massa concurrència pel carrer, tornaren a aparèixer els agents de la Guàrdia Urbana acompanyats d’una brigada de neteja expressament emplaçats allà explicant-nos que venien amb ordres directes i expresses de l’alcalde Xavier Garcia Albiol i no ens donaven possibilitat de retornar-nos la figura, sinó que l’havien de portar a l’abocador (en deixem algunes fotografies i vídeos). Aquest any Guanyem Badalona en Comú ens va donar tot el seu suport en la rua i tant GBeC com CUP Badalona ens van donar suport contra la censura del govern. Cap altre força política es va pronunciar.

ELS SUCCESSOS DELS ÚLTIMS DIES

En aquest dia, a les 11 hores del matí, un grup de joves membres i no membres de la nostra assemblea, ens vàrem disposar a portar una figura satírica feta de fusta i cartró per diversos carrers del centre de Badalona fins al peu de la Dimonieta reivindicativa que aquest any emplaçà l’Ajuntament en col·laboració amb la Comissió de Festes de Badalona a la Platja dels Pescadors. La figura que vàrem plantar representava un dimoni derrotat assegut en una butaca i sostenint una creu per a controlar titelles amb els fils trencats fent al·lusió a la Dimonieta que s’havia alliberat dels fils que la dominaven. La figura prenia un rostre censurat amb un cartell que resava “INCONSTITUCIONAL” en al·legoria a la tasca anti-democràtica que el Tribunal Constitucional està efectuant prohibint, censurant o il·legalitzant tot allò que actua en contra seva; i un altre que representava a l’ex-alcalde de la nostra ciutat i actual regidor del Partit Popular, president del grup parlamentari del Partit Popular de Catalunya i senador pel Partit Popular al senat espanyol, Xavier García Albiol. Com els altres anys, vàrem donar aquest rostre al dimoni de la ciutat com a cara més visible de les polítiques i discursos racistes, xenòfobs, d’odi, d’ultradreta i feixistes. I és que si alguna cosa hem de reconèixer a Albiol és que aglutina sota la seva figura aquestes idees i moltes més, repulsives i totalment perjudicials per al poble badaloní i d’on sigui.

El mateix diumenge, Albiol feia una publicació a les seves xarxes socials en que difonia, com és habitual, diverses fal·làcies sobre la política a la ciutat (cosa que no ens estranya, ja que a l’ajuntament, hi brilla per la seva absència). En la seva publicació atribuïa la nostra acció a membres de la CUP Badalona, a qui segueix atribuint el govern de la ciutat (el qual és fals). A més, en aquest escrit Albiol els deia a aquests suposats membres de la CUP literalment anormales, i hi ha permès l’aparició reiterada de desenes i desenes d’amenaces de mort i insults flagrants contra els membres de la CUP i l’Esquerra Independentista. A les 22 hores el PSC de Badalona va emetre un comunicat a les seves xarxes socials en que condemnaven la nostra acció i se’ns acusava fal·laçment d’insultar-lo (posat que el feixisme és una ideologia permesa a l’estat espanyol i de que Xavier García Albiol mai s’ha desdit públicament). Aquest partit polític, doncs, preferia fer costat a les mentides del feixisme de la ciutat i no feia cap menció a les amenaces personals que estàvem rebent. A més, el cap de llista de CiU a la ciutat, Ferran Falcó també ens acusava amb demagògia i sense donar-nos suport en els atacs que rebíem i Ciutadans pujava al carro de la demagògia quan faltava poc per les 00h. I la reacció dels mitjans de comunicació de tot l’estat va ser extraordinàriament ràpida des del mateix diumenge.

La nostra acció, que constituïa una sàtira política sense més intenció que la de la visualització de la lluita antifeixista, no dirigia cap insult i feia gal·la d’un sentit de l’humor que sembla que s’havia perdut a la ciutat. La nostra llibertat d’expressió, i la nostra acció que no faria mal més que a una figura de cartró, s’estava equiparant o tractant com a més greu i negativa, que el fet que els polítics de Badalona (en especial Xavier García Albiol) estiguessin permetent amenaces directes de mort i insults a persones reals per les seves idees. La CUP Badalona no va tardar en donar-nos suport i en expressar la seva voluntat de denunciar aquests fets.

Cap les 13 hores del migdia d’ahir dilluns, rebíem una notificació de l’ajuntament comunicant-nos la decisió de retirar el rostre del nostre dimoni reivindicatiu i quan ho vàrem anar a comprovar, poguérem veure com a més, n’havien retirat un símbol feixista que portava a l’americana i una bandera espanyola que li feia de corbata en el que creiem que va ser decisió del mateix encarregat material del fet. L’ajuntament, doncs, es rendia a la pressió del discurs de la dreta feixista igual que ho havien fet públicament i ho farien altres forces i corrents polítiques i decidia arrencar tot el simbolisme del nostre dimoni. Entenem doncs que un any més el govern l’ajuntament de Badalona va sotmetre la nostra reivindicació popular i festiva a censura.

A més, el comunicat que emetia l’ajuntament evitava mencionar els causants directes dels discursos d’odi (Xavier García Albiol i el seu equip de comunicació) i donava lloc a pensar que legitimava tota censura a accions públiques de sàtira. Lamentablement, en la lluita contra el feixisme sempre hi ha aparegut covards i esperem que el govern, amb la seva activitat no torni a abaixar el cap en front a la por del feixisme. L’any passat animàvem al jovent a escombrar l’escòria feixista de la ciutat i seguim fent-ho. Des de la seva aparició, donem suport a Guanyem Badalona en Comú (força més gran al govern de la ciutat) i no deixarem de fer-ho perquè entenem que tot i els entrebancs, només amb una força del poble i pel poble com és aquesta, podrem vèncer les forces de la injustícia ultradretana que amenacen la nostra ciutat.

El feixisme creix si no se’l combat
GUANYAREM!

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid