Periodisme
"El franquisme que no marxa", el nou llibre d’Edicions Saldonar i el Grup Barnils

El llibre, escrit per Lluc Salellas, repassa la trajectòria dels responsables de la dictadura que han mantingut els privilegis amb la democràcia

26/05/2015 Comunicació

El dijous 28 de maig a partir de les 18.30 h a la biblioteca Carles Rahola de Girona, i en el marc del VII Memorial Tià Salellas, es presenta El franquisme que no marxa, el nou volum de la col·lecció Periodistes que impulsa Edicions Saldonar i el Grup Barnils. El llibre, escrit pel periodista del Grup Barnils Lluc Salellas, repassa la trajectòria, amb els noms i els cognoms, de les persones amb més pes durant el franquisme que van sobreviure durant la Transició i hi van continuar manant, tot i carregar a l’esquena el pes de la dictadura.

Salellas documenta i relata com les elits franquistes es van ressituar amb les màximes facilitats dins les estructures de poder de la nova democràcia, a diferència dels casos de Portugal i Grècia. Aquest treball d’investigació confirma com els fills i els néts del règim absolutista continuen al capdavant de les principals empreses i no han perdut pes polític. El llibre té un pròleg de David Bassa, president del Grup Barnils, que podeu llegir aquí. Bassa serà a la presentació del llibre compartint taula amb Lluc Salellas, l’editor d’Edicions Saldonar Francesc Gil Lluch i el llibreter Guillem Terribas. A Barcelona, la presentació comptarà amb la participació de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural. A totes dues presentacions es podran adquirir exemplars del llibre, que a partir de l’1 de juny es podrà comprar a les principals llibreries del país.

El franquisme que no marxa és el quart volum de la col·lecció Periodistes d’Edicions Saldonar, en què membres del Grup de Periodistes Ramon Barnils publiquen textos d’interès general i d’impacte mediàtic que han estat silenciats o tractats insuficientment pels mitjans de comunicació. El primer número de la col·lecció va  ser Et presento el jutge Garzón de Sònia Bagudanch, el segon, Castor: la bombolla  sísmica de Jordi Marsal i el tercer, Els senyors del boom de Gemma Garcia Fàbrega.
Edicions Saldonar és una editorial jove i activa, membre de l’associació d’editorials independents Llegir en Català. El Grup de Periodistes Ramon Barnils fa més de deu  anys que treballa a favor d’un periodisme crític, rigorós i fet i pensat des dels  Països Catalans. Impulsa l’Observatori Crític dels Mitjans i l’Anuari dels mediàtics.