Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Blocs electorals
La CUP de Vilanova i la Geltrú demana obrir el debat a les formacions sense representació a l'Ajuntament

Diversos mitjans locals renuncien a informar seguint  estrictament el criteri dels blocs electorals en la campanya dels comicis del proper 24 de maig. Però aquesta actitud no és nova, ja que d'ençà el 1979 ja ho feien en l'àmbit local.

07/04/2015 Comunicació

A les portes de les properes eleccions municipals, la CUP de Vilanova i la Geltrú, vol insistir en la necessitat de garantir la disposició d’espais i mitjans en els processos electorals, especialment, en tant que representen els principals –que no els únics- mecanismes de poder que té la ciutadania per canviar de forma directa les decisions públiques des de l’ajuntament. Partint d’una profunda convicció democràtica, la Candidatura vol alimentar la pluralitat democràtica i la igualtat d’accés a aquests processos i campanyes electorals.

Sota aquests premisa, la formació aposta per garantir la igualtat d’accés als mitjans de comunicació municipals a totes les opcions electorals en tots els processos, només limitades a criteris de demanda o de presència al territori. Així, totes les opcions candidates a presentar-se a les properes eleccions –amb representació o no a l’Ajuntament actualment-, podrien participar a les tertúlies, debats, entrevistes, etc. de Canal Blau per difondre el seu programa. I no només ens fixem en el continent, sinó en el contingut. Per a la CUP "cal fer prevaldre la importància informativa dels continguts, independentment dels minuts i/o paraules assignats a cada formació en funció de la seva representativitat als darrers comicis. El criteri periodístic ha de superar les quotes de partit imposades per la Llei Electoral per tal de garantir el principi màxim de llibertat d’informació dels mitjans de comunicació".

En el programa polític del 2011, la CUP Vilanova i la Geltrú incorporava una proposta de creació d’un pla per a l’increment i instal·lació estratègica de cartelleres públiques exclusives per a entitats i publicitat d’activitats d’interès ciutadà, on s’inclourien totes aquelles relatives a activitats ciutadanes no lucratives i informacions sobre afers públics, excloent, en aquest cas, la publicitat d’empreses privades. Aquesta proposta va ser rebutjada pel Ple de la ciutat, però assegura que  "no desistirem".  La formació considera prioritari, a poques setmanes de les eleccions, l’habilitació d’un sistema de cartelleres mòbils en places públiques, limitades a processos electorals, amb espais en igualtat de condicions per a la propaganda de cada opció electoral.

Blocs Electorals

En una informació apareguda en l'ARA.cat", diversos mitjans públics i ajuntaments catalans havien reobert el debat sobre els blocs electorals a un mes i mig dels comicis municipals i mentre es treballa la ponència de la llei electoral catalana (LEC), en què la qüestió està sobre la taula. Alguns mitjans locals anuncien que no seguiran un còmput de temps, mentre en altres municipis es promouen al ple mocions de renúncia als blocs que fixen un temps i un ordre predeterminat a les informacions. El Col·legi de Periodistes de Catalunya anima a seguir aquests exemples i es mostra preocupat perquè la futura LEC pugui consagrar una pràctica que considera “obsoleta” i amb “tics autoritaris”.

Alguns mitjans públics locals el de Molins de Rei, el Prat de Llobregat, Sant Cugat del Vallès i Mataró han confirmat que no seguiran de manera estricta els blocs electorals en la campanya dels comicis del 24 de maig. Tot i així, cal remarcar que a la majoria de municipis de Catalunya, on els mitjans de comunicació locals (privats o públics) tenen implantació no se segueix la norma dels blocs electorals de la Junta electoral, pel que fa a la informació i als debats. I això es fa des de les primeres eleccions municipals d'ençà l'any 1979, després de la llarga nit del franquisme.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid