Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
L’Ateneu de Barberà no participarà del procés de canvi de model de La Nau que imposa l’Ajuntament

L’Ateneu de Barberà no participarà del procés de canvi de model de La Nau que es vol engegar des de l’Ajuntament, perquè es planteja de forma unilateral i deixant a les entitats només en un paper consultiu i, a més a més, obre la porta a la subcontractació i privatització de l’espai. Estem davant d’una manera de fer per part de l’Ajuntament que xoca frontalment amb els pilars bàsics de la nostra manera d’entendre la participació associativa i els models públics d’ús i gestió de béns comunals i de titularitat pública i municipal.

Aquest nou model que es vol imposar des de l’Ajuntament suposa l’obertura de dos processos: un per aprovar un reglament d’ús, gestió, organització i funcionament de La Nau i, un altre, per assignar la subcontracta i privatització de l’equipament. I ambdós processos no sorgeixen d’un debat previ, seriós i consensuat que hem de fer les entitats implicades o les que es vulguin implicar a La Nau.

I volem deixar molt clar que no participarem del procés de debat i aprovació del Reglament d’ús, gestió, organització i funcionament de La Nau perquè en cap cas s’ha plantejat des d’una dinàmica prèvia d’anàlisi i debat de com han anat aquests anys de vida de La Nau. És a dir, la proposta de canvi de model no sorgeix de la necessitat que puguin tenir o expressar les entitats implicades, almenys l’Ateneu de Barberà, sinó de l’interès exclusiu de l’Ajuntament -quan queden 2 mesos escassos per unes eleccions municipals- de transformar de dalt a baix la gestió d’aquest espai. I sense oblidar que el govern municipal acumula molts anys d’incompliments amb La Nau i no s’ha arribat ni a completar la primera fase prevista des de fa molts anys. És a dir, no hi ha hagut cap interès polític ni pressupostari seriós durant anys, i ara se’ns vol imposar una reforma a corre-cuita, sense conèixer, avui per avui, cap mena de justificació per desenvolupar-la part de l’Ajuntament.

I tenim clar, des de l’Ateneu de Barberà, que l’anàlisi i debat que esmentem és responsabilitat de les entitats juvenils que van ser l’origen -amb la seva lluita- d’aquest equipament i han estat implicades des de la seva posada en marxa en la seva gestió, obrint aquest debat a altres entitats juvenils o culturals interessades en fer ús i dinamitzar l’espai. Aquest debat, insistim no és responsabilitat de l’Ajuntament, sinó nostra. Però sí que és responsabilitat del consistori respectar que la necessitat de canvis provinguin de les entitats juvenils, i ajudar-nos en les decisions que acabem prenem, siguin en el sentit que siguin. Això no s’ha produït en cap cas.

No participarem tampoc perquè s’ha deixat ben clar sempre des de l’Ajuntament (i el capítol 6 del Reglament d’Ús, Gestió, Organització i Funcionament de l’Equipament Juvenil Públic Muncipal “La Nau”, ho reitera en diverses vegades i s’ha reiterat també en reunions prèvies per part de tècnics municipals) que la transformació que volen imposar contempla la subcontractació i privatització del servei i de l’equipament. És tracta d’una mesura contra la qual hem lluitat sempre en contra des de l’Ateneu de Barberà, i no la podem assumir de cap de les maneres. És per coherència que diem no a participar d’aquest procés. 

I si faltaven pocs dubtes, a sobre ens trobem davant d’un procés, el de subcontractar i decidir les empreses que ho gestionaran, que ja està engegat i es porta amb total opacitat per part de l’equip tècnic municipal i els seus responsables polítics. És a dir, des de l’Ajuntament han engegat dos processos al mateix temps i per separat, un per canviar la gestió a través de reglament, on se’ns “convida” a donar la nostra opinió via propostes i al·legacions, i un altre, a través d’un concurs negociat (per invitació i sense publicitat), on s’escollirà l’empresa que gestionarà l’equipament i on les entitats no pintem absolutament res. I, en els dos processos, la darrera paraula la tindrà l’Ajuntament. I insistim, l’Ateneu de Barberà no serà mai cómplice de concursos negociats, no serà còmplice de subcontractacions i privatització de serveis i equipaments públics, municipals i comunals, perquè sempre ens hi hem oposat a aquest model i aquestes pràctiques. 

Volem deixar clar, finalment, que no entenem el canvi de model de La Nau sense un debat integral, on tots els temes es posin sobre la taula i decidim el que s’hagi de fer des de les entitats, i de forma transparent. I un cop fet això l’Ajuntament ens ajudi a tirar endavant les decisions preses, valorant d’una vegada per totes el paper del teixit de les entitats en fer ciutat i consolidar serveis públics, municipals i comunals. 

Des de l’Ateneu de Barberà demanem a l’Ajuntament que aturi el procés perquè es pugui desenvolupar segons el criteri i necessitats de les entitats juvenils que han estat o puguin estar interessades en donar vida a La Nau. També volem deixar clar que som defensores d’un Ajuntament que valori i aposti per la seva joventut i pel teixit associatiu juvenil de la ciutat, acabant amb les pràctiques de precarització i menysvaloració del lleure i dels i les seves professionals, que és una conseqüència directa d’haver subcontractat i privatitzat amb total opacitat i sistemàticament serveis públics des de diferents equips de govern municipal. I aquesta defensa d’un ajuntament que faciliti i doni suport a les dinàmiques autoorganitzades que fan ciutat i fan servei públic, municipal i comunal, com passa amb les entitats juvenils, també passar per dotar d’una estructura i un pressupost seriosos a l’àrea de Joventut de l’Ajuntament, posant fre a la precarització del lleure i de la política juvenils a la nostra ciutat.

El posicionament que avui fem públic i compartim suposarà que l’Ateneu de Barberà 1) deixarà de participar de la Gestora de La Nau, ja que per nosaltres ja no té sentit ser-hi i ha quedat totalment superada amb el canvi de model que vol imposar l’Ajuntament; 2) no participarà del procés d’al·legacions del reglament perquè és una forma de legitimar un procés que està pervertit d’origen, és a dir, és el procés el que cal aturar o desmarcar-se’n i no participar d’ell, i més quan xoca frontalment amb formes de pensar i de fer que durant anys ha desplegat l’Ateneu de Barberà a la ciutat; 3) l’Ateneu de Barberà seguirà demanant espais per fer concerts a l’Ajuntament, també la Nau, recuperant els mecanismes de procediment que ja estaven establerts en la normativa municipal abans de la creació de la Gestora; 4) fem una crida al teixit associatiu juvenil i cultural interessat en La Nau a defensar l’aturada d’aquest procés i a engegar un debat a fons entre les entitats sobre l’equipament on acabin sortint també propostes que siguin traslladades a l’Ajuntament amb la intenció de programar el desenvolupament i aplicació de les mateixes propostes; i 5) i l’Ateneu de Barberà seguirà enfortint el centre social autogestionat Ateneu de Barberà i la seva pràctica associativa, cultural i política des de la plena autoorganització, autonomia i autogestió, com fem des de l’any 2001.

A aquest manifest/posicionament públic de l’Ateneu de Barberà també es suma el Kol·lectiu de Dones de Barberà, com a entitat de la ciutat que, autònomament, participa de la Gestora de La Nau.

 

16 de març de 2015

Assemblea de l’Ateneu de Barberà 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid