Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Franquisme
Paterna, segon municipi dels Països Catalans en retirar plaques falangistes
23/11/2014 Drets i Llibertats

Ahir a Paterna va començar la retirada de plaques amb els símbols falangistes del jou i les fletxes que hi ha als edificis de protecció oficial del municipi i substituir-la per altra amb només l’escut de la localitat. Tot i que un operari de l'Ajuntament tarda 40 segons en retirar una placa, per arribar aqui hi han hagut anys d'esforços, segons informa La Veu del País Valencià

Un treball que ha fet l’Ateneu Republicà de Paterna inventariant, carrer a carrer, els símbols franquistes. Una tasca que va desembocar en una moció presentada pel grup local de Compromís i que fou aprovada a l’Ajuntament, per unanimitat, el 28 de març de 2011. Tot sota l’empara de la Llei de Memòria Històrica, que en el seu article 15 assenyala com “les administracions públiques adoptaran les mesures oportunes per retirar escuts, insígnies, plaques i uns altres objectes o mencions commemoratives de la sublevació militar de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura”. 

Entre aquell plenari i este dissabte, el temps s’ha dilatat en reunions amb tècnics del consistori i enviaments de cartes a les 343 comunitats de veïns per demanar l’opinió i el permís. Un extrem, este últim, que la llei no exigix però l’Ateneu “ha preferit dur a terme per gentilesa i per involucrar el veïnat”, explica Rubén del Río, representant del col·lectiu. De moment han contestat unes 80 escales, totes a favor de la supressió. “En alguns casos s’han remés fins a tres requeriments. Si no responen en breu, demanarem la retirada imminent”, puntualitza.

Però plaques en vivendes no fou l’única cosa que s’esborrà este dissabte. També a Santa Rita, al carrer Pizarro, es llevà un mural tallat en pedra amb la llegenda de la antiga Delegació Nacional de Sindicats, de l’any 1958, i referida al grup de Sant Pere Apòstol. Tot amb els símbols de Falange i un martell alat amb espigues de blat. La inscripció ha estat reemplaçada per un socarrat elaborat per alumnes amb discapacitat d’un taller de ceràmica al centre Valentín Hernáez.

Un acte “històric”, segons del Río, que va comptar amb els testimoniatge d’una trentena de veïns, entre els quals hi havia representants polítics de tots els grups, fins i tot del Partit Popular, que governa a l’Ajuntament.

Amb esta iniciativa, Paterna es convertix en la primera localitat valenciana en retirar símbols falangistes i franquistes. I en la segona dels Països Catalans, després de Barcelona. No és la primera vegada que Paterna ocupa llocs capdavanters en assumptes relacionats amb la Història recent.

Valora
Rànquings
  1. Emotiu homenatge en la presentació del llibre "Isabel Pallarès i Roqué, mosaic d'una dona valenta"
  2. Presentació del llibre en homenatge a Isabel Pallarès a la UB
  3. Edicions del 1979 publica "Toni Lecha (1943-2013): prendre partit"
  4. Campanya per recuperar el camí de ronda Garbet-Colera a l'Alt Empordà
  5. La CACG seguiex amb la seva campanya de boicot a les empreses patrones de la FPdGi i penja una fotografia a Twitter de Miquel Mateu i Himmler
  6. Amb la força de la gent encara hi ha combat
  7. El Consell de Menorca discrimina els bombers interins en el procés de reclassificació
  8. Més de 600 persones s'apleguen a la plaça Major de Vic a la 22a edició de la Marxa dels Vigatans
  9. "Tota opressió nacional és una forma de colonialisme"
  10. Organitzacions de l'Esquerra Independentista es manifesten a Barcelona sota el lema "Fer-ho Possible"
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid