Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
"El camí cap a la Independència és imparable"
11/10/2014 Entrevistes

Entrevistem a Tilbert Dídac Stegmann, filòleg i catalanòfil, divulgador i promotor de la literatura i la llengua catalana des de la Universitat de Frankfurt.

Fundador i director de la de la més gran Biblioteca Catalana del centre d'Europa, un dels 7 Tresors del Patrimoni Cultural de la Catalunya Exterior. Francesc de Borja Moll el va batejar com a 'Cavaller errant de la catalanitat', Vázquez Montalbán el va designar com a 'catalanófilo número uno' i el periodista i escriptor Alfred Bosch l’ha anomenat senzillament 'Til.cat'.

Entre molts dels seus llibres destaquem Catalunya vista per un alemany, escrit al 1988, on reflexiona sense inhibicions sobre temes que molts catalans no gosaven abordar en veu alta aleshores, com ara l'estatus de la llengua o la independència nacional.  Un llibre que va ser un autèntic bet seller amb 13 edicions. Així com també, la Guia dels Països Catalans, escrita en col·laboració amb la seva dona Inge Stegmann i publicada per l'editorial Curial l'any 1998.

Stegmann, ha estat aquest dies a Barcelona, per a presentar el seu darrer llibre Ambaixador de Catalunya a Alemanya i ha viscut de primera la mà les mobilitzacions de la ciutadania catalana davant la prohibició de la consulta del proper 9 de novembre pel Tribunal Constitucional espanyol. De tot plegat hem tingut l'oportunitat de conversar amb ell.

En quin moment de la teva vida vas prendre consciència que el català era una llengua que es parlava més enllà de Catalunya, o sigui al conjunt dels Països Catalans?

Diria que va ser a partir del Segon Col·loqui de Llengua i Literatura Catalanes, cap a l'any, 1970. Allà vaig conèixer Max Canher, en Badia i Margarit, l'Aramon i Serra, i, poc abans de la seva mort, en Josep Carner. Allà, vaig començar a comprendre que darrera de la llengua hi havia una cultura i consciència nacional més enllà de Catalunya, tot i que encara no havia conegut a personatges com Joan Fuster.  

A partir d'aquell moment, els meus viatges cap a indrets dels Països Catalans es van incrementar, i fins i tot, a residir algunes setmanes a l'Alt Empordà, en concret a Garrigàs i també a l'illa de Mallorca, Sóller i Biniaraix.

Conreant aquest bagatge, organitzant a finals dels anys 70, les Setmanes Catalanes a Berlín on vaig tenir l'oportunitat de conèixer la crème de la crème de la cultura i de la intel·lectualitat catalana.

Us trobeu a Barcelona on fa unes setmanes, omplíem el carrers amb la V com a prèambul d'una consulta que el Tribunal Constitucional Espanyol, tot just acaba de prohibir aquests dies, què penseu?

És un disbarat, l'actuació del govern espanyol. La resposta ha estat clara amb aquestes mobilitzacions multitudiàries a Barcelona i la resta de pobles de Catalunya davant la prohibició. Allò que va començar a Arenys de Munt, d'una manera festiva i reivindicativa, i que es va estendre arreu, fins i tot a Barcelona -on vaig participar com a obervador internacional-  acabarà amb una consulta, ja que el procés tirarà endavant, ja no es pot anar enrere.

Els catalans estan forçats a seguir endavant si volen assegurar el futur de la seva llengua i la seva cultura. A finals dels 80, en el llibre Catalunya vista per un alemany ja ho apuntava

Arribats aquest punt, es podria afirmar que a Escòcia, un dels factors de la victòria del No, ha estat el desconeixement del gaèlic?

És evident que la llengua és un element cohesionador d'una col·lectivitat en un territori. La llengua defineix una identitat nacional. I a Escòcia, el gaèlic  quasi ja no el parla ningú, per la influència de l'anglès, com a llengua de prestigi internacional i de contacte.

França, quan va fer la revolució i es va transformar en un estat modern, va tenir molt clar que calia uniformar el país i no va tenir cap respecte amb les llengües autòctones per assolir-ho. Ho va fer amb un procés d'aculturització començant per l'ensenyament, coincidint amb uns moments  on la llengua francesa tenia un prestigi cultural i un reconeixement internacional.

Espanya ho ha intentat i ho intenta amb allò de voler espanyolitzar Catalunya. Ara bé, l'espanyol, tot i la seva implantanció a les colònies no ha comptat amb aquest prestigi,  però també perquè ha topat amb una resistència cultural i linguística que ha sabut persevar el català arreu dels territoris de parla catalana. En aquesta lluita, no hi ha cap dubta  que la llengua catalana ha mantingut la flama de la consciència nacional com un anhel d'alliberament nacional.

El dia 9N és la data de consulta, però un 9N també va tenir lloc la caiguda del mur de Berlin. Arribarem a la independència com la caiguda del mur de Berlin?

Haurem de parlar amb un joc metàfores. A Alemanya, la pressió popular i la desidía del govern de la República Democràtica Alemanya, un sistema que estava agonitzant, va fer caure el mur de Berlin per reunificar el país. Aqui en canvi es tracta de deslliurar-se, de trencar amb Espanya, de trencar amb els murs d'Intolerància. El punt en comú en tot cas entre la caiguda del Mur de Berlín i el procés cap la Indepedència del poble català és la pressió popular.

Si s'assoleix la independència, pot haver un revulsiu nacional i social a Europa?
En un principi no ho veig..., però sí que podria influir en el despertar d'altres nacionalitats sense estat. En el camp social i institucional també es podrien generar canvis en relació a una major descentralització territorial i més justícia social. L'oligarquia perderia poder davant noves maneres de entendre la política a partir de la subsidiarietat
Com pot influir el "procés" que es viu a Catalunya a la resta dels Països Catalans?

Tothom té clar que l'única part dels Països Catalans que pot arribar ara a la independència és Catalunya. Aquest nou estat independent hauria d'enfortir les relacions amb el País Valencià, les Illes i també amb Andorra i Catalunya Nord. Relacions de cooperació transfrontera com es donen en altres indrets d'Europa. 

A poc a poc, quan s'hi estableixi la situació adequada, aquests territoris s'han d'anar associant al nou estat català. De tots ells, penso que a les Illes es poden donar molt aviat les condicions per encetar un camí molt semblant al de Catalunya.

Ara quan tornis a Alemanya, com explicaràs el "procés" ques viu a Catalunya?

En primer lloc, que el camí cap a la Independència és imparable. Un procés portat pel moviment popular que ha sobrepassat els partits polítics. D'una manera pacífica i engrescadora davant les negatives d'un govern espanyol que s'escuda amb una legalitat il·legítima. Per això, els catalans estan decidits a votar en la consulta el proper 9 de novembre.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid