Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Explotació
Les marques comercials que esclavitzen adults i nens

Un article de Canal311 sobre l'explotació infantil ofereix dades sobre l'esclavitud que beneficia empreses com Marks & Spencer, Diesel, Gap, C & A, El Corte Inglés, Inditex -Zara-, Cortefiel i una llarga llista

02/05/2014 Internacional

Hanes LL Bean i Gymborree utilitzen el treball forçós infantil a les seves plantes de producció de cotó d'Uzbekistan. Per altra banda Nike és la major companyia mundial de calçat esportiu i posseeix 11 fàbriques a Indonèsia que produeixen 55 milions de sabates cada any (només un parell cada 50 es ven als consumidors indonesis, ja que la major part s'exporta als Estats Units). Aquestes són algunes de les dades que apunta l'article de Canal311 sobre la qüestió tan repugnant com amagada que és l'explotació infantil.

Les marques agroindustrials com Monsanto, Cargill i Archer Daniels Midland participen igualment d'aquestes pràctiques, segons aquesta mateixa font. En el cas de Montsanto es tracta d'una relació d'explotació  indirecta pel fet que els petits agricultors de diferents parts del món estan obligats a comprar llavors d'aquests gegants agroindustrials i revendre els seus productes a preus " insostenibles."  Les persones que treballen en explotacions agrícoles que exporten productes com la pinya  el cautxú, el cotó, el cacau, el te i les flors proveeixen les principals marques de processament d'aliments com Kraft, Nestlé i Dole. Aquestes empreses violen els drets dels treballadors en àrees com salaris, hores de treball, llibertat sindical i l'exposició a productes químics perillosos o tòxics. I vulneren els principis més elementals dels drets humans i els valors encunyats a la Il·lustració que el sistema capitalista sempre ha passat per alt.

Capitalisme occidental amb les urpes a Àsia

L'empresa taiwanesa Foxconn, que dóna feina a 1,2 milions de persones només a la Xina , incompleix flagrantment les lleis laborals i fins carrega contra la dignitat dels seus treballadors per produir aparells electrònics de la forma més ràpida i barata possible. Companyies com Apple, Amazon, Dell, Hewlett Packard, Nintendo, Nokia o Samsung es beneficien d'aquesta situació.

En aquestes empreses treballen explotades nenes i adolescents sense contracte i fins privades de llibertat i en condicions insalubres durant més de 72 hores a la setmana per un salari de 0,88 euros al dia.

Segons aquest article, milers de joves són explotades al sud de l'Índia,emprades en condicions d'esclavitud per empreses tèxtils d'aquell país que després subministren els seus productes a grans firmes internacionals.

Moltes d'aquestes firmes són de marques "europees", especialment de confecció de marques dels gegants mundials de la moda que comercien amb aquesta xarxa de treball esclau: Tommy Hilfiger, Timberland, H & M, Marks & Spencer, Diesel, Gap, C & A, El Corte Inglés, Inditex -propietària de Zara - i Cortefiel.

També de joguines, un escarni en forma d'explotació per a marques com Mattel i Chicco, amb la concessió de la producció de les seves joguines a les indústries xineses. A una d'aquestes empreses pertanyia la fàbrica que el  1993 va incendiar-se i que va provocar la mort de 84 persones.

EEUU, el país "de la llibertat" per explotar criatures

L'empresa nord-americana McDonal 's utilitza a la Xina el treball de menors de 14 anys. Per mitjà d'una companyia xinesa, City Toys McDonald's, fabrica ninots de peluix per molt pocs diners l'hora. L'article de Canal311 dóna la xifra d'un 20 % de la plantilla menors d'edat de mitja en la producció d'aquests ninots, en què uns 400 de treballadors són menors i dormen en naus en llits sense matalàs i no tenen diners per adquirir el permís de residència.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid