Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Eleccios municipals
El "Front National" s'imposa a la primera volta de les municipals a Perpinyà

Els mitjans de comunicació francesos han seguit de molt aprop l'escrutini de la capital de Catalunya Nord pel fet que el número dos de la formació d'extrema dreta Louis Aliot -parella de Marine Le Pen- es presentava a l'alcaldia.

24/03/2014 Política
Castellet Castellet

El Front Nacional ha estat la força més votada en la primera volta de les eleccions municipals a Perpinyà amb el 34,21 %, celebrades ahir. Superant així, al partit de centre-dreta Unió per un Moviment Popular (UMP) que actualment governa l'Ajuntament, el batlle Jean-Marc Pujol que va obtenir el 30,66% del vots. Cal remarcar que era la primera vegada que es presentava davant els electors, ja que va accedir a l'alcaldia quan el batlle electe Jean Paul Alduy es va retirar abans d'hora.

Ara bé, la gran devallada l'han patit els socialistes liderats per Jacques Cresta que van obtenir 11,87 % del vots, mentre que la gran sorpresa ha estat per la candidata independent, ex militant de Convergència, Clotilde Ripoull que va assolir vora el 10%. Per la seva banda, els ecologistes liderats per Jean Codognès s'han situat com a cinquena força amb el 5,7%.

UMP demanarà fer un Front Republicà

Si es confirmen oficialment aquests resultats a Perpinyà, passarien a la segona volta diumenge que ve les quatre formacions per haver superat el 10% dels vots. Segurament, la UMP demanarà fer un Front Republicà als altres candidats, per impedir “que l'extrema dreta prengui l'Ajuntament”. En aquesta línia el PS estatal ha promés la "retirada" de les seves llistes on això siga possible.

Les formacions catalanes

Unitat Catalana (UC) s'ha tornat a presentar a les llistes de la UMP. Cal recordar que CDC també havia format part anteriorment de les llistes d'UMP, però enguany s'ha presentat la llista Jeunes engagés Perpinyà Endavant, després que Jean Marc Pujol no va voler donar als convergents llocs elegibles en la seva llista. La iista inclou el responsable de la secció de Perpinyà de CDC-Catalunya Nord, Philippe Simon, juntament amb Jean-Christophe Nou, portaveu dels joves del MoDem i va obtenir 2,8/ dels vots. Trobareu els resultats oficials de totes les comunes aquí

El català a la campanya

Contràriament a eleccions anteriors, l'ús de la llengua i la cultura catalanes ha estat gairebé inexistent en aquesta campanya, fins i tot entre els candidats de partits catalanistes com Convergència Democràtica de Catalunya i Unitat Catalana. Només Clotilde Ripoull ha fet circular per internet un cartell en català.

Estat francès

Passada la mitjanit, el ministre de l'Interior frencès, Manuel Valls va donar aquest resultat, les condidatures del centre dreta van obtenir el 46,5% menre que les esquerres del 37,7% i el "Front National" (FN) 4,65% amb un 40% d'abstenció, qualificada d'històrica.

Tot i així cal destacar que el FN avança posicions, a diverses ciutats encapçala els resultats per passa a la segona volta.
Marine Le Pen supera el 50% del vots i guanya l'acaldia a Hénin-Beaumont, sense passar a la segona volta.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid