Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Esquerra Independentista
Acte d'aniversari de l'MDT: "300 anys de resistència, 30 anys de lluita"

El proper diumenge es portarà a terme per celebrar el 30è aniversari de l'MDT, organització de l'Esquerra Independentista actual que amb el seu naixement el 1984 va impulsar un línia política de resistència,  sobre la base del rebuig a les conxorxes i opressions de la política sucursalista i capitalista oficial, amb una dinàmica d'agitació, enfrontament amb l'Estat i mobilització

09/03/2014 Política

Aquest any 2014 es celebra el 30è aniversari de la fundació de l’MDT, esdeveniment que coincideix amb els 300 anys d’ocupació després de la desfeta del 1714.

Coincidint amb aquesta efemèride, membres del Casal Independentista de Sants - Jaume Compte i del Moviment de Defensa de la Terra (MDT) preparen un acte polític i un dinar previst pel 16 de març del 2014 al Casinet d’Hostafrancs, al barri de Sants de Barcelona. L'acte s'iniciarà a les 12h del migdia i es clourà al voltant de les 18h.

Aquest acte-dinar comptarà amb un seguit d’intervencions polítiques i musicals, així com el passi d’un audiovisual amb un recull d’imatges dels darrers 30 anys de lluita independentista.

Durant l'acte es realitzaran diversos parlament de militants actuals d'aquesta organització i de persones enquadrades a l'MDT en dècades anteriors, als anys 80 i 90. També comptarà amb les actuacions d Marcel Casellas i Francesc Ribera -Titot, músics vinculats durant dècades a l'MDT i a l'estratègia independentista.

1984- Naixement i configuració del Moviment de Defensa de la Terra

L'MDT es va constituir oficialment l'estiu de 1984. Però la seva configuració real en el moviment que va actuar posteriorment va tenir lloc en un extens període que es perllonga des de l'estiu de 1982 al 1985. A la Trobada Independentista de 1982 a Sant Pere de Ribes (comarca del Garraf) es presenten ja el primer projecte de creació d'uns anomenats Grups de Defensa de la Terra (GDT), amb l'objectiu d'anar quallant la unitat de l'independentisme combatiu d'aquells moments al voltant d'un programa de lluita en defensa de la identitat nacional i dels interessos populars. I al llarg de del 1982 i sobretot el 1983 es van realitzar diferents reunions preparatòries que arriben a coordinar un bon nombre de nuclis comarcals d'arreu del país i les dues organitzacions polítiques precedents l'IPC i el PSAN.

El procés es va cloure oficialment amb la constitució de l'MDT l'estiu de 1984. Però la veritable unitat no va tenir lloc, com a moviment de masses, fins als primers mesos de 1985. Després de la detenció de militants destacats de Terra Lliure el gener del 1985, el moviment de solidaritat que es va desvetllar entorn dels detinguts i empresonats va accelerar un procés de col·laboració entre les diferents organitzacions independentistes que va fer que l'MDT assolís vers el març de 1985 un caràcter realment unitari de tots els independentistes, procés que entroncava amb el camí iniciat el 1982.

El naixement d'aquest MDT va representar un important pas endavant especialment en el sentit que va permetre d'agrupar en una sola organització la gran majoria de la militància independentista del moment. Aquest fet va ser celebrat per tot el món independentista de l'època, perquè es tractava d'un referent que s'havia desplegat sobretot a partir de 1981 amb la creació de nombrosos nuclis als barris i les comarques més dinàmics del país.

De manera sintetitzada podem dir que el desencís d'importants sectors socials (principalment de la joventut de les classes populars) davant els enganys de la transició política que donà naixement a l'Estat paralamentarimonàrquic espanyol, trobà en el nou moviment que es distanciava clarament de les opcions polítiques de l'espanyolisme i l'autonomisme vigents, una perspectiva de ruptura i alliberament. L'actuació de Terra Lliure apareixia com un símbol clar de voluntat rupturista i de fermesa combativa en la defensa dels interessos del poble català. I la lluita de solidaritat contra la repressió, impulsada pels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans (CSPC) ajudà a desplegar el moviment polític de suport i preparà el terreny per a l'aparició del moviment polític independentista.

La unitat de les organitzacions polítiques preexistents (IPC i PSAN) eren el corol·lari lògic d'aquest procés d'agrupació al voltant d'una nova línia política emergent.

Els veritables fonaments d'aquesta nova línia al voltant de la qual s'articula el nou moviment, però, van ser el d'una línia política de resistència, fonamentalment sobre la base del rebuig a les conxorxes i opressions de la política sucursalista i capitalista oficial. Una dinàmica d'agitació i mobilització: agitació entorn d'uns eslògans nous, rupturistes, de reivindicació d'unes noves bases de sobirania popular (nascudes de la nació catalana) i de rebuig de l'ocupació (política i militar) per part dels aparells d'uns Estats aliens i opressors. I de mobilització en suport de les diferents lluites populars. Aquest moviment tenia els seus referents principals en l'actuació incisiva d'una nova organització clandestina, Terra Lliure, que es proposa d'arribar amb les seves actuacions més enllà de les possibilitats de les organitzacions socials i polítiques populars, sempre limitades dins els estrets marges de la legalitat vigent. Que, per altra banda, s'havia anat construint al compàs d'una actuació defensiva de lluita contra la repressió articulada pels CSPC.

L'orientació política d'aquesta nova organització (MDT) va ser, doncs, el resultat del fet de ser "la casa comuna" de totes i tots els militants partidaris de la independència i el socialisme, polaritzats sobretot al voltant de la referència política oberta per l'actuació i la presència de Terra Lliure. L'MDT esdevenia, per tant, el resultat d'aplegar les experiències de la lluita independentista iniciada a finals dels anys setanta. I així l'MDT ve a substituir i a la vegada reforçar els CSPC com a referent unitari d'organització militant.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid