Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
“L’esquerra a Escòcia hauria de donar suport a la independència
20/02/2014 Hemeroteca

Per què algú d’esquerres hauria de donar suport a la independència d’Escòcia?

Escòcia mai ha estat una nació oprimida dins del Regne Unit. Encara que donat la seva relativament petita grandària i població ha jugat un paper desproporcionat en la conquesta, administració i finançament de l’imperi britànic. En altres paraules, l’esquerra a Escòcia hauria de donar suport a la independència perquè la nostra nació ha estat part de l’opressor, i no la seva víctima: vol dir que rebutgem aquells aspectes de la nostra història i identitat influenciats per l’imperialisme.

Aquesta posició podria tenir un impacte pràctic i ideològic, sobretot en l’expulsió de les armes nuclears d’Escòcia, el conseqüent debilitament de l’aliança britànica amb els EUA i l’eliminació de la resta del Regne Unit com a membre permanent del Consell de Seguretat de l’ONU. La independència és també una manera de contrarestar en part l’estratègia neoliberal de l’estat central britànic.

Què és la Radical Independence Campaign i qui en forma part?

IRC va ser creada originalment per activistes estudiantils a Glasgow que van abandonar el Socialist Workers Party el 2011 per formar l’Internacional Socialist Group.

Al principi va ser una conferència que va tenir lloc el novembre de 2012, que va atreure prop de 1.000 persones i ràpidament es va convertir en una campanya amb nuclis locals als principals pobles i ciutats.

A més de la conferència, que es va celebrar de nou el 2013, amb una assistència encara més gran, no hi ha un lideratge molt centralitzat i els nuclis s’organitzen de forma independent. Essencialment IRC la formen els grups de l’esquerra radical i revolucionària, els Verds, l’esquerra del Partit Nacional Escocès i activistes no afiliats. La seva funció principal és posar arguments no nacionalistes per a la independència d’Escòcia en base a les possibilitats que obre per a la política socialista, ecologista i antiimperialista.

El tipus d’arguments que la campanya del ‘Sí’ oficial no utilitzarà. El nivell d’activitat local és irregular, però a Edimburg, per exemple, hi ha reunions setmanals sobre temes polítics, molts dels quals són aliens a la qüestió nacional, es donen suport a campanyes sobre temes socials, es reparteix informació pels carrers i, potser el més important, es va als barris de classe treballadora per donar arguments a favor de la independència des de l’esquerra.

Creus que el ‘Sí’ guanyarà?

Actualment el suport a la independència és d’un 30% i la majoria dels comentaristes esperen que el ‘Sí’ perdi, però crec que el resultat és més difícil de predir. El nombre de persones que estan indecises està creixent i els atacs britànics a l’estat del benestar i les pensions pot portar més gent a votar ‘Sí’.

Volem que la gent voti ‘Sí’ sobre una base positiva, però sense la pretensió que la independència produirà automàticament beneficis per a la classe treballadora. La nostra tasca és lluitar pels canvis que volem veure en una Escòcia independent com a part de la campanya, en lloc d’esperar fins després del referèndum.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid