Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La diada de Sant Jordi dibuixa el mapa de la nació amb anhels de llibertat

Som Països Catalans ha organitzat una recollida llibres i publicacions escrites en català amb l'objectiu de dibuixar el mapa de la nació

23/04/2013 Cultura

Arriba la diada de Sant Jordi, la data més esperada de l'any pel sector de la flor i el llibre, que és quan aconsegueixen més vendes un dia en què tradicionalment les parelles es regalen una rosa i un llibre enmig de la llegenda de Sant Jordi i el Dia Internacional del Llibre.

Més enllà de la tradició però, Sant Jordi també esdevé una diada reivindicativa a favor de la llengua catalana. I enguany la celebració de la diada topa amb un context totalment desfavorable per la llengua, sacsejada a tots els racons del país i molt especialment en camp de l'educació amb un ofensiva per eliminar la immersió lingüística arreu de la nació.

Davant d'aquests atacs que es van incrementant cada cop més, el poble català celebra aquest Sant Jordi d'una manera lúdica però també combativa per reivindicar la llengua com un anhel de llibertat que relliga tots els territoris que configuren el mapa de la nació, el Països Catalans.

La campanya "Als Països Catalans en català!"

En aquesta línia, Som Països Catalans ha organitzat una recollida llibres i publicacions escrites en català durant la setmana del llibre, del 23 al 27 d'abril. Es tracta recrear un mapa dels Països Catalans en diferents indrets com escoles, ateneus, instituts, universitats o biblioteques del territori on es recolliran els llibres.

L'entitat convoca l'acció reivindicativa arreu de la nació sota el lema "Als Països Catalans en català!", com a tret de sortida de la seva campanya lingüística. "Aprofitem el dia del llibre, com a jornada cultural del territori, i la diada del País Valencià (i el 27 d'abril, culminació de la celebració), com a reclams per tal d'activar l'augment de la força popular pel reconeixement de la llengua catalana als Països Catalans". 

Tots els llibres o publicacions que uniu per a la creació del mapa dels Països Catalans es podran recuperar o es podran donar a diversos espais i entitats del territori que vetllen per la presència activa i la socialització del català, i que han proposat des de Som Països Catalans.

Es tracta de diverses biblioteques, casals i ateneus i escoles d'arreu del país, com ara La Bressola, a la Catalunya Nord. Si coneixeu alguna entitat propera que en pugui fer servei també ens ho podeu fer saber i ens hi posarem en contacte per tal de fer-ne la cessió, o ho podeu gestionar vosaltres després de l'activitat.

Des de Som Països Catalans es demana que s'enregistri l’acció (mitjançant fotografies o vídeos), en feu una breu crònica (d’unes cent o cent cinquanta paraules com a molt) i els hi feu arribar per correu electrònic per tal que ho puguin publicar a la pàgina web.

A Barcelona es farà l'acte central del Principat, avui a la plaça del Rei a 19h, amb la participació de Cesck Freixes i David Caño i la interpretació de la Muixeranga per part de Miquel Gironés.

A Mallorca, una dotzena de viles se sumen a la iniciativa. Aquest dimarts de Sant Jordi, pobles i ciutats com Inca, Manacor, Pollença, Palma, Bunyola, Llucmajor, Porreres i Binissalem participaran de l'activitat omplint una silueta del país de llibres, revistes i diaris en català.

El dimecres 24 el mapa de llibres també serà present a la Universitat de les Illes Balears, el diumenge 27 a Santanyí i, finalment, dilluns 28 d'abril es tancarà la setmana amb la instal·lació de mapes dels Països Catalansa Sóller i Vilafranca de Bonany. Encara està per determinar la realització de l'activitat a d'altres localitats, com ara Marratxí i Sineu.

Hi participaran diferents instituts públics de l'illa i alguns col·lectius locals que s'han sumat a la proposta, com Pla de Mallorca en Marxa, i Xítxeros amb Empenta (Manacor). A més, diverses organitzacions de l'Esquerra Independentista de Mallorca (Endavant, Arran i SEPC) i el partit independentista Esquerra Republicana han donat també suport a la iniciativa, així com també s'ha rebut els ànims i l'ajuda en difusió d'Enllaçats per la Llengua.

També hi haurà mapes de llibres arreu dels Països Catalans, des d'Alacant, Valencià i Perpinyà fins a Reus, Martorell o Castelló. Cal recordar que la plataforma Som Països Catalans es presentà públicament i per primera vegada a la vila de Petra (Pla de Mallorca), en un teatre municipal ple de gom a gom que va poder escoltar diferents referents de la música i la glossa en català d'arreu del territori.


 

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid