Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
País Basc
Dol per la mort de "Thierry" en el marc de l'Aberri Eguna

La mort de "Thierry" és la segona mort d'un pres polític basc durant el març. Al País Basc diverses mostres de comiat i d'homenatge coincideixen al voltant de l'Aberri Egunda

31/03/2013 Internacional

El pres polític basc i acusat de ser un dels dirigents d'ETA Xabier López Peña va morir ahir a l'hospital Pitié-Salpêtrière de París, on estava ingressat des del passat 13 de març. Segons l'organisme de solidaritat Etxerat, tot i que la mort s'ha produït a la 1.00 de la matinada de dissabte, els seus familiars en van tenir coneixement a les 13.00.

Anteriorment López Peña, conegut com Thierry, ja havia tingut problemes cardiovasculars. Per aquest motiu va ser traslladat el passat dia 11 a l'hospital Corbeil-Essonne des de la presó de Fleury, després de patir un infart, però la notícia no va transcendir fins dimarts passat. L'endemà passat va ser traslladat a l'hospital Pitié-Salpêtrière, on va ser intervingut quirúrgicament. Allà va patir un vessament cerebral, el que va agreujar el seu estat de salut i ha derivat en la seva mort.

Segona mort d'un pres polític basc durant el març

Es tracta del segon pres basc que mor aquest mes. El passat dia 14,  Anjel Figueroa va ser trobat mort al seu domicili de la població d'Algorta. Figueroa patia una malaltia greu i incurable i va sortir de la presó de Langraiz el 2008, en règim de presó atenuada, per continuar complint la condemna al seu domicili.

Comiat i Aberri Eguda

Xabier López Peña era natural de Galdakao i tenia 54 anys. Romania a la presó des de maig del 2008, quan va ser detingut en un pis de Bordeus al costat d'altres presumptes activistes o col·laboradors d'ETA: Jon Salaberria, Igor Suberbiola i Ainhoa Ozaeta. Estava considerat com el dirigent de l'organització armada que havia mantingut les darreres converses mantingudes per ETA i representants del Govern espanyol entre 2005 i 2007.

Després de la detenció, en ser tret i portat a l'habitatge per als registres, López Peña va forcejar amb els policies i va llançar consignes contra «la situació d'excepció», per la llibertat d'Euskal Herria i en favor d'ETA. Aquesta imatge, reproduïda per nombrosos mitjans, va tenir gran repercussió, igual que la que li mostrava fent el senyal de la victòria envoltat d'agents.

Precisament l'organització juvenil Ernai, que aquest cap de setmana realitza una trobada a Urduña (Biscaia) coincidint amb l'Aberri Egunda, va realitzar una marxa de comiat i homenatge amb motiu de la mort del pres d'ETA Xabier López Peña. En diversos llocs del País Basc s'ha pogut veure altres mostres de comiat, com pancartes, col·locació d'espelmens i pintades que el recordaven.

Reaccions des de l'independentisme basc

Abertzaleen Batasuna, Aralar, Alternatiba, EA i Sortu, van fer una valoració conjunta des de la població d'Itsasu sobre aquesta mort, durant la participació en un acte polític en homenatge als membres de Enbata en el 50 aniversari d'aquesta organització, en vigília de l'Aberri Eguna.

Portaveus d'aquestes organitzacions van traslladar la seva solidaritat i el seu condol als familiars i amics del pres basc, solidaritat que van fer extensible a la resta de familiars de preses i presos, i van denunciar la política penitenciària que apliquen els governs espanyol i francès, amb "receptes del passat i amb mesures d'excepció que no tenen cap sentit en aquest nou escenari de pau a Euskal Herria".  Durant els paralments es va exposar que aquesta  mort és conseqüència de l'allargament del conflicte, un conflicte que "no acabarà fins que al final les presons estiguin buides." També s'hi va realitzar una crida als responsables dels Estats espanyol i francès perquè desbloquegin la situació "fent cas al sentit comú, a la comunitat internacional i a la societat basca, i donin passos en la resolució de les conseqüències del conflicte, especialment pel que té a veure amb la política penitenciària."

La nova organització juvenil Ernai també va voler expressar el seu condol pels familiars, així com la idea que "la política penitenciària criminal dels estats espanyol i francès ha assassinat a Xabier López Peña, deixant en evidència una vegada més la urgència de canviar aquesta política."



Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid