Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Medi ambient
L'Ajuntament de Ridaura vol evitar els perjudicis anteriors al "fracking" amb moratòries

Els Ajuntaments de Ripoll, Vic i el de Vilafranca a la comarca de l'Alt Maestrat s'han declarat territoris lliures de "fracking"

21/01/2013 Territori
Ridaura no es fia de les declaracions de Teredo Oil i les institucions Ridaura no es fia de les declaracions de Teredo Oil i les institucions

L’Ajuntament de Riudaura té clar que a l’empresa que ha aconseguit el permís per investigar de 51 mil hectàrees a l’anomenada zona Ripoll només l’interessa el municipi garrotxí. La direcció general de Mines de la Generalitat ha assegurat que l’empresa només té permís per extraure gas o petroli convencionals, que no necessiten la polèmica tècnica del "fracking", però a l’Ajuntament, governat per Esquerra Republicana, no només li preocupa l’extracció. Les prospeccions ja comportaran un impacte sobre el territori. Esquerra demanarà moratòries tant al Parlament de Catalunya com al Congrés de Diputats per tal de frenar el procés, segons informa avui Olot Televisió.

L’alcaldessa de Riudaura és conscient que pot ser que el ‘fracking’ no arribi mai a la comarca. L’Ajuntament de Riudaura sap, però, que l’impacte sobre el territori arribarà abans de l’extracció d’hidrocarburs, amb les prospeccions. Una qüestió per a la qual el consistori té les mans lligades.

La direcció general de Mines de la Generalitat els ha assegurat que l’empresa haurà de demanar permisos per a qualsevol cosa que vulgui fer al territori, un procediment que a l’Ajuntament no li acaba de convéncer. Segons l’alcaldessa, l’empresa segueix endavant amb el seu objectiu i properament s’entrevistarà amb els dos propietaris de les finques privades de Riudaura. L’Ajuntament de Riudaura està governat per Esquerra. El partit demanarà moratòries al Parlament de Catalunya i al Congrés espanyol. L’Ajuntament de Riudaura ha demanat una reunió a tres bandes amb l’empresa i la Generalitat, per clarificar una informació que troba contradictòria quan parla per separat amb les dues parts.

Oposició dels alcaldes d'Osona i Ripollès

Els alcaldes d'Osona i el Ripollès s'han mostrat contraris al mètode de fractura hidràulica o "fracking" per dur a terme prospeccions als seus municipis. Els afectats per les sol·licituds d'empreses multinacionals per fer prospeccions i extraccions d'hidrocarburs, bàsicament gas, han denunciat la manca d'informació sobre els tres projectes que hi ha en marxa. El més avançat és l'anomenat 'Ripoll', que afecta vuit municipis d'Osona, vuit del Ripollès i set de la Garrotxa. Tot i que la sol·licitud del permís va sortir publicada al DOGC a l'octubre del 2011, molts consistoris no van poder presentar-hi al·legacions. Les ciutats d'Olot, Vic i Ripoll ja s'han declarat "territori lliure de 'fracking'".

Dels tres projectes que hi ha engegats, el més avançat és el de l'empresa anglesa Teredo Oils United, l'anomenat projecte 'Ripoll', que ja ha rebut l'autorització de la direcció general de Mines i Recursos Energètics per poder buscar gas i petroli. Segons el document, d'entrada l'empresa només podria fer estudis i investigacions i les possibles extraccions no arribarien fins a partir del quart any de la concessió. Els altres dos projectes corresponen a l'empresa de capital americà Montero Energy Corporation, els anomenats 'Darwin', que afecta les terres de Ponent, i el projecte 'Leonardo', que afecta Osona, el Berguedà i el Bages.

El projecte 'Ripoll' afecta vuit municipis d'Osona (l'Esquirol, Montesquiu, Orís, Sant Quirze de Besora, Sant Pere de Torelló, Santa Maria de Besora, Sora i Vidrà), vuit municipis del Ripollès (Campdevànol, les Llosses, Ogassa, Ribes, Ripoll, Sant Pau de Seguries, Sant Joan de les Abadesses i Vallfogona de Ripollès) i set de la Garrotxa (Riudaura, la Vall d'en Bas, Santa Pau, Sant Feliu de Pallerols, les Preses i la Vall de Bianya).

Oposició al sud de la nació

Abans d'acabar l'any, l’Ajuntament de Vilafranca (Alt Maestrat) va aprovar per unanimitat una moció que prohibeix que en el seu terme municipal s’utilitzi el mètode de "fracking" o fractura hidràulica per prospeccions o explotacions petrolíferes.

D'altra banda,  cal remarcar que la plataforma Anti-Fracking Comarques de Castelló lluita per evitar que s'autoritzi cap petició de recerca d'hidrocarburs. Recerques, que si donen els resultats esperats per l'empresa, acabaria amb la fractura hidràulica del subsòl, amb unes conseqüències devastadores per al medi ambient dels 41 municipis afectats directament , per als aqüífers que proveeixen a moltes comarques, per a l'economia local (limitant el desenvolupament sostenible), per a la salut dels ciutadans i per al propi progrés de les comarques; sent l'única beneficiada l'empresa explotadora dels recursos.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid