Operació Garzón, 20 anys
La Terra Alta fa memòria de la ràtzia del 92

Pep Musté, Ramon Piqué, Xavier Tolosana i Martí Majoral participen a la projecció del documental de l'Operació Garzón

01/11/2012 Diari de treball
Arran Terra Alta va organitzar dissabte passat un acte per donar a conèixer i fer memòria de la repressió viscuda per l'independentisme català durant els “Jocs de la vergonya” del 1992 a Barcelona.

Mig centenar de persones van assistir a la projecció del documental Operació Garzón contra l'independentisme català, i l’assemblea d’Arran va aprofitar per presentar l’organització al poble de Vilalba.

L'acte va comptar amb la presència de tres dels encausats: Ramon Piqué, Xavier Tolosana i Pep Musté; i també amb el portaveu d’Alerta Solidària, Marí Majoral.

Majoral va recordar que “tot i que aquella escalada repressiva queda lluny en el temps, hi han senyals preocupants –sobretot en la darrera vaga general- que indiquen clarament l’augment d’una escalada repressiva sense precedents cap als moviments socials i d’esquerres del nostre país”. “No oblidem que en la darrera vaga general van haver-hi 140 detinguts, dels quals 40 eren militants de l’Esquerra Independentista”, va evidenciar.

De la seva banda, Ramon Piqué, antic membre dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catals (CSPC) i actual membre de l’Associació de Memòria Contra la Tortura, va destacar que la repressió contra el moviment ha existit des de sempre, posant com a exemple les detencions per portar una pancarta amb el lema “Independència” a la manifestació contra la LOAPA del 1982. “La repressió te com a objectiu doblegar les persones”, va sentenciar.

Pep Musté, fundador de l’MDT a Osona i del Casal Independentista de Vic i actual militant de la CUP, va recordar que a banda del seu patiment físic o psicològic que podia ser més o menys, les víctimes indirectes de tota l'operació van ser els familiars i amics més propers als encausats, que d’una manera indirecta també varen patir els fets.

Finalment, Xavier Tolosana, militant de la CUP a Tarragona i l’únic encausat de la demarcació de Tarragona -va ser processat i empresonat durant un any i mig a Guadalajara-, va coincidir amb Pep Musté en remarcar la gran solidaritat generada des de molts àmbits diferents.

“A Tarragona les mostres de solidaritat van ser molt importants. En tot moment va participar-hi molta gent provinents de sectors que anaven mes enllà de l’esquerra combativa”, va explicar. Per a ell, parlar parlar de l'experiència li resulta una teràpia: “Mai acabes de superar alguna cosa així, la sensació que algú pot fer-te tot el que ens van fer només aplicant la llei antiterrorista és molt dura”.

Majoral va afegir que tot i la repressió i les nombroses vicissituds que ha patit l’Esquerra Independentista, la majoria dels encausats del 1992 segueixen en peu de lluita, com exemplifiquen Pep Musté, Ramon Piqué i Xavier Tolosana.

"A ells els devem que la lluita continuï més viva que mai a través d'un projecte sòlid"

Arran Terra Alta ha destacat que a "aquells independentistes els devem que ara, 20 anys després, la lluita per la qual van ser detinguts, torturats i empresonats continuï més viva que mai a través d'un projecte sòlid, modern i majoritari entre amplis sectors del país i amb una expansió notable, també, de les seves propostes polítiques, com és la construcció de la unitat popular i la lluita per la independència i el socialisme".

"Sense ells, les noves generacions de militància independentista estarien orfes de referents i aquest país no hagués fet els passos que està fent per assolir la seva plena llibertat", afegeix.

Valora
ACONSEGUEIX EL DOCUMENTAL
Si vols el documental en DVD (amb subtítols en anglès i espanyol) només has d'enviar un correu electrònic a operaciogarzon@llibertat.cat i te l'enviarem a casa.
Col·laboradors
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid