Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
25-N
Els vots perduts dels catalans a l'estranger

A les eleccions al Parlament només podran votar un 10,38% de tots els catalans inscrits al CERA

08/11/2012 Política
Votar pot ser una gesta impossible per a un català a l'estranger Votar pot ser una gesta impossible per a un català a l'estranger

Només 16.271 electors a l'estranger han superat el primer tràmit de la sol·licitud de vot per correu i poden tenir encara l'esperança de rebre les paperetes a temps per votar el proper 25 de novembre, segons ha revelat la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC).

L’Oficina del Cens Electoral ha fet públic que, entre aquests 16.271 possible votants, 12.041 són de la província de Barcelona, 1.528 de Girona, 1.32 de lleida i 1.310 de Tarragona. En total, sumen un 10,38% del total dels catalans inscrits al CERA (Cens Electoral de Residents Absents).

Un cop les paperetes estiguin impreses, el 7 de novembre, es faran arribar als votants a l’estranger. La FIEC afirma que votar per correu és un tràmit complicat i que depèn de molts ens polítics i de la ràpida distribució de les paperetes per part de correus.

Així doncs, s’ha de realitzar la inscripció al CERA i omplir el formulari de sol·licitud de vot per correu, que s’envia a les Juntes Electorals Provincials. Quan les Juntes Electorals imprimeixen les paperetes, s'envien altra vegada a les delegacions provincials perquè realitzin la tramesa a cada domicili estranger.

"L'atenció és lenta i feixuga", explica una afectada

A part de tots aquests punts qüestionables, no es pot obviar que les ambaixades no han ajudat a agilitzar el procés. Segons ha explicat una afectada en declaracions a Llibertat.cat, “el procés per demanar el vot no està automatitzat i l’atenció és lenta i feixuga”. A més, afirma que el responsable no va assegurar-se de transcriure les dades escrites a mà, ja que tan sols va dir: “A mi m’és igual, això ho han d’entendre els catalans”.

Tot i que els partits majoritaris al govern espanyol han anunciat modificacions a la LOREG, lamentablement ja serà massa tard pels bascos, gallecs i catalans.

Pel que fa a les últimes eleccions al País Basc o Galícia, les dades són prou semblants. Només el 6,77% (3.838) dels bascos a l’estranger van poder votar, tot i que un 11,15% (6.320) havia fet la sol.licitud del vot per correu. En el cas gallec, només un 3,25% dels electors residents a l’estranger van poder votar, tot i que el 7,6% n'havia demanat el vot.

La FIEC rebutja totalment el sistema electoral a l’exterior i recorda que hi ha massa incerteses que impedeixen el procés normal de votació. A més, recorda que la reforma de la Llei Orgànica de Règim Electoral General (LOREG) va ser un frau democràtic.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid