Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
VAGA GENERAL
14-N: Vaga General als Països Catalans

Per primera vegada es convoca vaga general i jornades de lluita simultània arreu dels Països Catalans. Us oferim un recull de tots els posicionaments i mobilitzacions de l'Esquerra Independentista

13/11/2012 Laboral

El proper dimecres 14 de novembre s'ha convocat vaga general a diferents territoris europeus i de la mediterrània. A més del sud dels Països Catalans, també es farà vaga en alguns territoris de l'estat espanyol, així com a Portugal, Grècia, Xipre o Malta. També s'han convocat diverses mobilitzacions i jornades de lluita als Estats francès, alemany, italià o belga.

L'Esquerra Independentista als Països Catalans ha volgut destacar la importància d'aquesta nova convocatòria de vaga general, i ha celebrat que “per primera vegada en la nostra història, una mateixa data, 14-N, pot representar un espai comú de lluita per a tota la classe treballadora dels Països Catalans, tant al nord, com al sud de l'Albera”.

Mobilitzacions de l'Esquerra Independentista als Països Catalans

Arreu dels Països Catalans hi ha més d'un centenar de mobilitzacions programades durant el dimecres 14 de novembre i que es poden consultar detalladament a l'agenda de Llibertat.cat.

La COS: “Contra la dictadura dels mercats, vaga i lluita anticapitalista”

La Coordinadora Obrera Sindical (COS) als Països Catalans ha editat un dossier informatiu amb tot un seguit d'informacions i anàlisis sobre la vaga en un format de preguntes i respostes. El sindicat ha fet públic un manifest titulat “Contra la dictadura dels mercats, vaga i lluita anticapitalista” on vol evidenciar la insosteniblitat del capitalisme, el qual “ha demostrat no només ser inviable a nivell social relegant a la misèria a la major part de la humanitat, sinó que tampoc aguanta cap tipus de democràcia ni participació social”.

El sindicat també ha recordat que actualment la pobresa als Països Catalans ha arribat a límits inimaginables mentre que l'atur s'aproxima als 2.000.000 de persones sense feina i els desnonaments, acomiadaments, detencions i demés agressions a la classe treballadora van augmentant dia rere dia.

La COS ha assegurat que davant la dictadura dels “mercats” capitalitzats pels propietaris dels bancs i grans multinacionals, només hi ha una solució possible, “la construcció d'un poder popular que planti cara i porti a l'autèntica ruptura democràtica, el nostre alliberament com a persones, com a classe i com a poble”. En aquest sentit, el sindicat no ha dubtat en afirmar que cal “la sobirania econòmica i nacional del conjunt dels Països Catalans, un projecte que posi l'economia real al servei de les persones”.

La COS, juntament amb el conjunt de l'Esquerra Independentista, han convocat a tot el poble treballador català a sortir al carrer aquest 14 de novembre i a participar de totes les mobilitzacions anticapitalistes d'arreu del Països Catalans, per tal de “continuar construint l'única alternativa possible: la Unitat Popular”.

Intersindical-CSC:

La Intersindical-CSC, que es reivindica com el sindicat independentista, crida a fer vaga per 14 raons, i insta a conjuminar les lluites social i nacional. En aquest sentit, va signar una declaració amb l'ANC, que també dóna suport a aquesta vaga general, i amb altres sindicats per “fer reconeixement públic de la necessitat de fonamentar en el principi del dret a decidir les transformacions nacionals i socials que la majoria dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya necessiten i demanden”.

“14-N ni a casa, ni a la feina, les dones prenem els carrers!”

L'Esquerra Independentista també ha publicat un manifest sota el lema “14-N ni a casa, ni a la feina, les dones prenem els carrers!” on es denuncia el no reconeixement del treball reproductiu i de cura que realitzen les dones en l'esfera domèstica, així com la pèrdua de qualitat de vida, ja que han assegurat “acabem desenvolupant el treball assalariat, majoritàriament precari i de manera discriminatòria, i, a més, el treball domèstic que realitzem de manera gratuïta perquè “ens toca”.” Les organitzacions han fet una crida a totes les dones, tan a les treballadores, com a les aturades o les qui treballen a casa però el seu treball no és reconegut, a adherir-se a la vaga tan en el lloc de treball com a les seves llars.

Arran: “Quant més deixaràs que et prenguin per salvar el capitalisme?”

Per la seva banda, Arran, l'organització juvenil de l'Esquerra Independentista hereva de les lluites de Maulets i la CAJEI, també ha emès, a través del web, un comunicat preguntant-se “Quant més deixaràs que et prenguin per salvar el capitalisme?”. Els joves han denunciat un cop més que siguin les classes populars del país qui hagin de cedir els drets socials per tal de que els grans culpables de la crisi i la misèria econòmica actual, salvin l'actual sistema capitalista.

Els joves han volgut recordar que l'atur juvenil ja fa temps que supera el 50% del total de la xifra d'aturats, així com la situació que pateixen els i les estudiants amb la pujada de taxes universitàries més gran de la història, unes condicions laborals cada vegada més precàries amb un salari mínim que no arriba als 800€, les retallades que s'estan aplicant a la sanitat i a l'ensenyament públic o l'augment del preu del transport public, entre d'altres.

La formació també ha subratllat el fet que “mentre les retallades del govern de CIU a la Comunitat Autònoma de Catalunya des del 2010 són de 5.500 milions d'euros, els beneficis de la Caixa des de l'inici de la crisi superen els 7.500 milions d'euros”, un fet que segons els joves, demostra que les mesures d'austeritat són “una enganyifa i només pretenen fer pagar la crisi a qui no l'ha provocat”.

MDT: “És l'hora del poble: independència i socialisme”

Una altra de les organitzacions que s'ha posicionat respecte la vaga ha estat el Moviment de Defensa de la Terra (MDT) a través d'un comunicat publicat al web, sota el titular “És l'hora del poble: Independència i socialisme”. L'organització s'ha mostrat convençuda que davant les polítiques ultraliberals europees traduïdes en retallades dels drets socials, en més explotació i en més pobresa, en un context on la política de la socialdemocràcia ha fracassat, asseguren que la situació actual ha de servir perquè la societat es posicioni optant per continuar el camí del capitalisme consistent en l'explotació salvatge i la pobresa o si opta per un nou model socialista. La formació ha manifestat la necessitat de lligar la voluntat que en els darrers temps s'albira de transformació nacional d'una part del territori català amb la transformació social, cercant un canvi de paradigma per tal de posar l'economia al servei del poble amb el no pagament del deute sobirà, amb la nacionalització del banca i dels sectors estratègics, amb la reducció de la jornada laboral, instaurant una renda bàsica universal o garantint l'accés de tothom a l'habitatge.

Endavant-OSAN: “Contra la dictadura dels mercats, vaga i lluita anticapitalista!”

Endavant-OSAN, en un comunicat publicat al seu web, han demanat la mobilització de les classes populars per avançar cap a la “única solució possible, la construcció d'un poder popular que planti cara i avanci en la lluita pel socialisme i la democràcia real”. El manifest anava acompanyat d'un cartell explicant la importància de concórrer a la vaga. “La gent no s'adona del poder que té: amb una vaga general d'una setmana n'hi hauria prou per a ensorrar l'economia, paralitzar l'estat i demostrar que les lleis que imposen no són necessàries”, s'hi pot llegir.

Bloc Anticapitalista La Safor: “El poble contra el poder del capital”

El Bloc Anticapitalista al País Valencià format per la COS, la CGT, el STEPV-Intersindical valenciana, Endavant-OSAN, Arran, l'Assemblea UPV-Gandia, el JCPV i el PCPV, van fer públic a través d'una roda de premsa la setmana passada a la ciutat de La Safor, un manifest denunciat les múltiples agressions contra la classe treballadora i la gravetat de la realitat que avui està vivint el País Valencià. Les diferents organitzacions han recordat els alts percentatges d'atur així com les gairebé 10.000 sol·licituds de desnomaments o el 20% de persones que viuen sota el llindar de la pobresa. També han volgut fer referència a la repressió policial i a la criminalització de la protesta, la persecució i discriminació de les persones immigrants o les greus retallades socials i el desmantellament dels serveis públics, mentre “es regalen els diners públics als bancs i a les grans empreses i els polítics corruptes s'omplen les butxaques”.

El Bloc Anticapitalista també ha fet públiques diverses recomanacions pel proper 14N, com per exemple, evitar consumir durant el dia de vaga, optant per fer les compres els dies abans, no utilitzar els transports públics, que es participi activament dels actes i piquets informatius i finalment han demanat que un cop finalitzada la vaga, els treballadors i treballadores continuïn mobilitzats en la lluita anitcapitalista.

Nosaltres els fusterians: “Contra l’espoliació i l’explotació, juntes per la independència”

Per la seva banda, les diferents organitzacions que conformen la iniciativa “Nosaltres els fusterians”, MDT, PSAN, SI, JERPV i ERPV, han mostrat el seu suport actiu a la vaga convocada pel moviment sindical i social als Països Catalans sota el lema “Contra l’espoliació i l’explotació, juntes per la independència”. Les organitzacions han fet referència a “les més de 6 manifestacions diàries de mitjana a ciutats com València” que demostren “l'enorme grau de descontentament social però també la manca d'una estratègia unificadora que les faci útils”, valoraven. L'estratègia, segons les formacions, hauria de passar per “assolir la independència que ens possibilite la construcció d'una societat nova, radicalment democràtica, no espoliada, més equilibrada, socialment justa i equitativa”.

Bloc Anticapitalista Mallorca: “Vaga General Anticapitalista”

En el cas de les Illes Balears, el Bloc Anticapitalista a Mallorca va anunciar, a través d'una roda de premsa ahir al migdia realitzada pels portaveus de la Comissió Pro Vaga General Anticapitalista, la voluntat de les diferents organitzacions i entitats que el conformen de fer una convocatòria diferent a la dels sindicats oficials “del sistema” i de “la seva lògica del pacte”. La Comissió, sorgida dels moviments socials combatius, han volgut rebutjar les reformes proposades per CCOO i UGT destinades a “perpetuar el capitalisme”, fent una crida a la població perquè s'organitzi als centres de treball, mitjançant assemblees, de manera autònoma a les burocràcies sindicals, així com l'organització de la gent a l'atur.

Els portaveus han assegurat que no n'hi ha prou aturant “la màquina econòmica” un o dos dies i han fet una crida cap a la vaga general indefinida. La Comissió també ha demanat a la ciutadania que se sumi a les diverses mobilitzacions i convocatòries de la Comissió, contraprogramades a les dels sindicats majoritaris.

La CUP valora positivament que coincideixi amb la campanya electoral

Tot i que aquesta nova vaga general caurà en plena campanya electoral, la CUP ha anunciat la seva participació activa en les mobilitzacions que s'organitzin en el marc d'aquesta jornada. La formació ha qualificat de "necessària" la convocatòria, i ha valorat positivament que coincideixi amb la campanya electoral del 25-N per tal de "fer palès el descontentament existent entre la ciutadania i situar les demandes socials i laborals en l'agenda política de la campanya".

Per la formació és necessari articular "una resposta clara, immediata i contundent contra les agressions socials i laborals" que estan patint les classes populars catalanes. Així, considera que aquesta convocatòria ha de ser "el punt de sortida de més mobilitzacions continuades per bastir un model econòmic de justícia social en el marc d’uns Països Catalans lliures”.

L'organització rupturista aposta per "superar la nostra dependència dels estats espanyols i francès, dels mercats i de les oligarquies nacionals, estatals i internacionals".

Valora
Vídeos
14-N Només lluitant tenim futur!
Vídeo de l'organització juvenil de l'Esquerra Independentista, ARRAN, cridant a la mobilització juvenil el proper 14-N coincidint amb la jornada de Vaga General.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid