Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llibertat d'expressió
TVC censura un programa on disparen un dibuix del Rei i Millet amb una pistola de broma

L'eliminació de l'entrevista a Jair Domínguez ha provocat la dimissió de la directora de "Bestiari Il·lustrat"

11/10/2012 Comunicació

La direcció de Televisió de Catalunya (TVC) ha censurat l'entrevista al periodista, guionista i escriptor Jair Domínguez que va emetre dimarts passat el programa Bestiari Il·lustrat, del Canal 33, i on el protagonista apareix disparant unes caricatures del rei espanyol, Fèlix Millet i Salvador Sostres amb una pistola de broma.

Aquest fet ha provocat que la directora de l'espai, Mar Balaguer, hagi presentat la dimissió, que ja ha estat acceptada per part de la direcció de la televisió pública.

TVC va fer públic dimecres a tres quarts d'onze de la nit un comunicat on justificava l'eliminació de l'entrevista, titulada "Paraules que maten", perquè "les imatges atempten contra els principis ètics i democràtics que regeixen els seus programes i canals i rebutja qualsevol al·lusió a la violència".

Al programa, Domínguez és presentat còmicament com una persona solitària i afina a l'ús de la violència per a determinats fins, i es passeja per Portbou amb una escopeta de broma per ser definit com "un franctirador que ataca amb les paraules", "un guionista incendiari i polèmic", "algú que ens convida a passar la frontera del que és políticament correcte".

En un moment de l'entrevista, s'ajunta amb Marc Pastor, escriptor i mosso d'esquadra, el qual li ensenya a disparar una pistola amb la que després tirotejarà uns personatges de mentida. Unes caricatures creades per l'il·lustrador Oriol Malet que representen el príncep d'Anglaterra, Fèlix Millet, el rei Juan Carlos i Salvador Sostres, personatges criticats per Domínguez.

"El rei hauria de plegar i marxar sinó li fotríem quatre trets"

Durant l'escena, l'entrevistadora, Bibana Ballbé, li va preguntant on dispararia els personatges, sempre en un context de burla i de crítica mordaç. Així, irònicament Jair Domínguez diu que a Sostres "no el deixaria morir", sinó que li faria "un tret d'advertència perquè no es passi tant".

Millet "es mereix un tret a cada turmell", diu, perquè "pateixi una vergonya increïble el que li quedi de vida" i en el cas del rei defineix la monarquia com "una xacra" que no li desperta "cap mena de simpatia" i que "hauria de plegar i marxar si no li hauríem de fotre quatre trets". Ara bé, abans deixaria que s'exiliés perquè "la violència sempre és l'última opció; però és una opció". En cap moment es veu una arma real ni cap tret, si no sang de mentida pintada damunt les caricatures.

TVC lamenta que Millet i el Rei s'hagin sentit ferits

Tot i que durant el programa Domínguez simula matar persones de carn i ossos, la direcció de TVC condemna els trets que reben els dibuixos. Per això lamenta que les imatges "hagin pogut ferir la sensibilitat de les persones i institucions al·ludides", referint-se a la monarquia espanyola i Fèlix Millet, així com Salvador Sostres.

La direcció de TVC considera que les imatges "atempten contra els principis ètics i democràtics que regeixen els seus programes i canals i rebutja qualsevol al·lusió a la violència". És per això que la cadena ha eliminat el programa de tots els seus portals web, tot i que encara és visible al Youtube.

A més, anuncia que a partir d'ara evitarà "situacions no desitjades com aquesta" revisant les mesures de control i aplicant-les sobre tots els continguts de la televisió.

Jair Domínguez ha agraït els suports rebuts a través d'una piulada on també se solidaritza amb Ballbé i amb Balaguer, presentadora i directora del "Bestiari". Domínguez publica articles irreverents i políticament incorrectes a AraGirona.cat i participa al programa d'humor "La Segona Hora" de Rac1. A més, ha escrit per a 52, Buenafuente, Polònia, Crackòvia i Minoria Absoluta i és autor del llibre de contes "Jesucrist era marica" i de "Hawaii Meteor".

Valora
Vídeos
Jair Domínguez tirotejant
TV3 - Bestiari il·lustrat - Jair Domínguez, "Paraules que maten"
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Alhora i la CUP
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid