Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El projecte Basset

 

Farà cosa d’any i mig dos amics, mallorquí un i valencià l’altre, van idear un projecte cultural (poètic i musical, amb voluntat d’incidir, també, en món educatiu) que volia ser, alhora, un revulsiu i una eina de reivindicació nacional. L’anomenaren Projecte Basset. Un projecte al servei del redreçament nacional i econòmic de la nació catalana, que molts voldríem veure lliure i relligada políticament per llaços fraterns, autènticament federals.

Mentre anaven creant textos elaborats i inspirades partitures, els dos amics es preocuparen també de fer una xarxa inicial de promotors i col•laboradors que cobrís tot el territori: País Valencià, Illes i Principat. Ara (a mitjan octubre del 2012) compta, a través de les xarxes socials, amb més de deu mil seguidors, un nombre més que notable.

Podeu trobar més informació sobre el Projecte Basset a:

http://projectebasset.blogspot.com

http://corredorbasset.blogspot.com

JOAN BAPTISTA BASSET, l’heroi oblidat

Va tenir, al costat dels més coneguts Villarroel, Moragues o Rafael de Casanova, un paper molt destacat en la Guerra de Successió i en la defensa de Barcelona com a general –el general maulet, li deien- i enginyer militar. El projecte vol, en primera instància, retre-li homenatge i recuperar la memòria d’aquest heroi oblidat.

El general maulet

Fill d’un menestral artesà, escultor i daurador, i d’una mare de família noble, el jove Basset fugí de València en ser acusat d’una mort, a resultes d’un duel. Serví als terços d’Itàlia, per esborrar comptes amb la justícia. Després passà a Alemanya, al servei de l’emperador Leopold, i el 1683 és a la defensa Viena contra els turcs. En campanyes militars a Alemanya i Hongria fa coneixença i amistat amb el príncep Jordi de Hessen-Darmstadt que l’indueix a estudiar enginyeria militar i l’incorpora al seu estat major.

El 1695, Hessen-Darmstadt ve a Catalunya a lluitar contra els invasors francesos i Basset lluita al seu costat. Del 1698 al 1701, mentre el príncep hi fa de Lloctinent Reial, o virrei de Carles III, Basset agafa consciencia de l’ebullició política, econòmica i social dels països de la Corona d’Aragó. Coneix persones com Feliu de la Penya, cervell del partit austriacista i impulsor de la represa econòmica catalana de final del segle XVII.


Aquesta època és clau en la trajectòria personal de Basset que passa de “militar de fortuna” a ser home de “fidelitats”. Fidelitat a la dinastia austriacista, sí, però també a un àmbit territorial i social. Viatja a València on retroba família i parents i connecta amb “els seus”, els menestrals i pagesos valencians que s’autoanomenen “maulets”. Quan el 1701 torna a Viena amb el seu amic i protector el príncep de Hessen-Darmstadt, Basset ja és, a més de militar, un polític.

El 1705 ajuda Hessen-Darmstadt a prendre Gibraltar però rebutja ser-ne governador per anar amb la flota que assetjaria Barcelona. De camí, decideix conquerir la seva València natal i el 17 d’agost de 1705 desembarca a Dènia amb només 16 homes. Al seu voltant s’apleguen dirigents maulets amb la seva gent i la simpatia de la població li és favorable: Dénia li fa una gran rebuda i es lliura a Basset sense combat. Amb l’ajuda de les tropes de cavalleria de Rafael Nebot i Francesc Tàrrega, el general Basset incorpora també València al costat austriacista en un passeig triomfal. Carles III, agraït, el nomenà marqués de Cullera amb funcions de virrei.

De la presó a l’11 de setembre

Encara que ennoblit, Basset segueix pensant i actuant com un maulet. Les intrigues dels nobles austriacistes, enfrontats a Basset per la seva posició favorable a les reclamacions dels maulets, aconsegueixen fer-lo detenir i empresonar amb l’acusació de malversació de fons. Sense judici, és allunyat de València i romandrà presoner a Tortosa i Lleida. Lliure de càrrecs, no recobra la llibertat fins a primers de maig de 1707, després de la derrota d’Almansa. No ha pogut fer res per salvar València.

El juliol de 1713, de tornada a Barcelona, es posa a les ordres de Villarroel com a general de cavalleria però amb els seus coneixements el fan comandant suprem d’artilleria. Instrueix els seus artillers en el tir d’esclat enlairat, que consisteix a fer esclatar a l’aire bombes de metralla, una tècnica molt difícil amb la tecnologia de l’època. Els castells de focs amb què Basset obsequia els borbònics són comentats i lloats en els manuals militars. Durant els durs combats de l’Onze de Setembre dirigeix personalment, fins i tot després de ser ferit, les bateries situades a l’interior de la ciutat i els canons que ha fet instal•lar a la gran barricada del Pla de Palau.

Pres amb engany el 22 de setembre, el porten per mar a Alacant on, amb altres militars catalans carregats de grillons, el fan desfilar davant el Borbó, Felip V. Després el tindran presoner a Hondarribia i més tard a Segòvia , on va morir devers el 1726.

POEMA a BASSET

El projecte ja ha donat, en el vessant cultural, un producte artístic de gran qualitat. Es tracta del Poema a Joan Baptista Basset, una obra poètica i musical, destinada a ser representada en ocasions especials, en tota mena d’escenaris, sales o auditoris i digna de ser inclosa també en actes o programacions culturals de bon nivell.

Narra, per mitjà del llenguatge de la dramatúrgia i la música, els fets més destacats de la vida del general Basset a través d’onze composicions simfòniques, quatre de les quals van acompanyanades dels corresponents textos teatrals i poètics. Aquests són el títols de les onze composicions: L’arribada – Sa lluita – La victòria – València – Barcelona – Vençut i empresonat - La mort – Tristesa – Agermanem-nos - Muixeranga – Himne a Basset. Per conèixer-les més detalladament adreceu-vos a:

http://lletrespoemabasset.blogspot.com/

http://interpretaciopoemabasset.blogspot.com

OBJECTIUS i METODOLOGIA del projecte

El projecte naix amb l’objectiu, primer i principal, d’homenatjar i promoure la figura històrica del general Basset, defensor de les nostres llibertats. Però té, com a forma de relligar el passat amb el present i el futur de la nostra nació, un segon objectiu molt clar: impulsar la realització del futur corredor mediterrani que els promotors del projecte proposem anomenar Corredor Basset. Aquests són els dos grans objectius estratègics.

El projecte busca, a més, altres objectius, importants però subsidiaris, de caràcter més operatiu: fer present el nom de Basset en la toponímia de viles i ciutats, introduir la seva figura històrica al currículum dels centres educatius i als fòrums d’internet , fer difusió del projecte als mitjans informatius locals i comarcals i organitzar aplecs o celebracions anuals d’agermanament entre la gent dels diferents territoris de la nostra nació.

Quant a la metodologia, el grup d’impulsors i promotors, obert a noves incorporacions d’arreu dels Països Catalans, treballem a través de la xarxa i, allà on és factible, per mitjà de comissions locals o comarcals. Estem creant una xarxa d’entitats culturals adherides. Impulsem amb professionals de l’ensenyament l’elaboració de projectes i materials educatius. Fem contactes amb regidors municipals de cultura i festes i més contactes amb premsa, emissores i televisions locals per implantar i estendre el projecte arreu dels Països Catalans.

IMPULSORS i PROMOTORS

Entre el grup inicial d’impulsors del Projecte Basset figuren Vicenç -Salvador Torres Guerola, nascut a Mallorca, músic i autor de les composicions musicals del Poema a Basset; Josep Usó i Manyanós, novel•lista de Vila-real guardonat amb diversos premis de narrativa, és l’autor dels textos poètics; i Carolina Latorre Canet, de la Ribera del Xúquer, filla del ja desaparegut Ismael Latorre, destacat fotògraf documentalista valencià, és fotògrafa i tècnica en audiovisuals i ha recollit també premis notables en aquest camp.

La llista de promotors i col•laboradors, encara en fase d’expansió i creixement, inclou actualment un col•lectiu de 13 persones:

Baltasar Ballarín, de la Ribagorça, col•labora en els nostres blocs a internet. Joan Torres Nalda, director jubilat d’escola pública i antic regidor d’ERC a Olot, és el nostre enllaç a la Garrotxa. Joan Lladó, col•laborador a Palma de Mallorca, és soci de l'Obra Cultural Balear. Empar Olmos, de Paiporta, llicenciada en ciències polítiques per la UAB, és la nostra gestora a la part forana de València. Alejandro Miralles, doctor i professor de matemàtiques a la UJI de Castelló. Joan Carabal, del barri del Cabanyal, és el nostre enllaç a València amb els partits d'esquerres i els sindicats. Damià Torres Latorre, jove estudiant de la Ribera, és el nostre tècnic informàtic. Francesc Olmos, professor d’esports de Benifaió, divulgador del projecte a la comarca de La Ribera. Elvira Grau, d'Alfarb, és requint de la banda del poble. Pepa Garcia, de Bellreguard, és professora de català a València. Jordi Ferrer és nascut a Euskadi i fotògraf de València. Salomé Cubertorer, és col•laboradora del projecte a Almassora. I Alejandro Castillo, és informàtic i viu a Castelló.

El Projecte Basset al TWITTER i al FACEBOOK

Fa poc vam aterrat al Twitter i al Facebook. Ens ha sorprès tenir al Twitter tanta gent -músics, periodistes, polítics partits, entitats...- que estan seguint el Projecte Basset. Des de Nadal passat fins a primers d’octubre d'aquest any ja són més de 10.200 persones al Twitter i 45 al Facebook.

PÀGINES que acompanyen el PROJECTE BASSET al TWITTER:

Vicenç S. Torres Guerola............. (@Vicen76): ......................... 1420 seguidors
Projecte Basset...........................(@ProjecteBasset): .............. 1292 seguidors
Corredor Basset..........................(@CorredorBasset): ............. 1041 seguidors
1707-1714..................................(@1707_1714): .................... 1037 seguidors
Salvem l'Ebre..............................(@SalvemlEbre): ................... 1023 seguidors
País Valencià...............................(@PaisNostre): ..................... 1129 seguidors
Regne de Mallorques..................(@RdeMallorques): ................  957 seguidors
Regne de València......................(@Regne_Valencia): ..............  831 seguidors
Mallorca 1715.............................(@Mallorca1715): ..................  848 seguidors
General Basset...........................(@General_Basset): .............. 704 seguidors (activa sols 7 dies)
Col•lectiu Basset........................(@CollectiuBasset):............................... pàgina interna del grup.

Aquestes són les pàgines que estan al voltant d’un projecte que vol ser de tots i per a tots els que volem fer possible el nostre redreçament nacional i econòmic, el Projecte Basset.

                                                                                             Joan Torres i Nalda, OLOT, mestre jubilat i ex-regidor d’ERC

 

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  5. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  6. Alhora i la CUP
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid