Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Transformació social
L'expropiació d'aliments a supermercats arriba als Països Catalans

Us oferim una galeria d'imatges i vídeos que mostren el moment en què els activistes de la PAH expropien aliments per donar-los a famílies en situació de penúria

03/09/2012 Drets i Llibertats
La Plataforma d'Afectats per l'Habitatge (PAH) ha assaltat aquest dilluns un supermercat de Vilafranca del Penedès per tal d'obtenir menjar per famílies que pateixen greus problemes econòmics i alimentaris, una de les quals ha explicat la seva situació en un vídeo.

Es tracta de la primera expropiació d'aliments que es realitza als Països Catalans després de la iniciativa del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT).

L'acció s'ha efectuat al supermercat de la cadena Dia situat a l'avinguda de Tarragona de Vilafranca. Un grup d'activistes han expropiat aliments bàsics del supermercat.

Els activistes han explicat l'acció a l'encarregat, però malgrat els esforços el treballador els ha intentat retenir. Segons explica Xarxa Penedès, per fer-ho ha tancat les portes de la superfície per avisar els Mossos d'Esquadra, de manera que han quedat atrapats tant els activistes com els clients.

Els activistes, però, han aconseguit obrir les portes i endur-se els aliments. Tot i així, han esperat els Mossos. Fins al lloc s'hi han desplaçat sis patrulles dels Mossos més la policia local. Els agents han identificat tots els participants de l'acció, que s’enfronten a un judici de faltes per furt que tindrà lloc dimecres a dos quarts de dotze del migdia. Amb motiu del judici, la PAH ha convocat una roda de premsa a les onze del matí davant dels jutjats de Vilafranca.

A l'acció també hi ha participat l'afectada per desnonament que rebrà els aliments i tres persones que també pateixen mancances econòmiques i amb qui s'han repartit els aliments. La dona, sense ingressos, sense ajuts econòmics i amb tres fills que ha de mantenir tota sola, ha passat per caixa i ha comunicat que volia contraure un deute amb l'empresa perquè no podia pagar el total de la factura, de 241 euros.

Els bancs d'aliments "no poden assegurar la correcta alimentació"

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca ha decidit d'aquesta manera incidir en el problema creixent que afecta moltes famílies, com són les penúries econòmiques. La PAH de l'Alt Penedès assegura que hi ha diverses famílies que esgoten l’ajuda dels seus familiars, se’ls neguen ajuts econòmics públics, perden el subsidi d’atur i no tenen cap tipus d’ingrés que permeti garantir la correcte alimentació dels seus fills ni una dieta alimentària correcta. Una xacra creixent que es va endurint i que va acumulant famílies cada dia que passa.

Les retallades "condemnen famílies i infants a la desnutrició"

La PAH assegura que els bancs d’aliments i entitats com Càrites ja "no poden assegurar sempre la correcte alimentació, ni tant sols un servei continu per a l’alimentació dels nadons o menors". A més, la congelació de l’aportació de recursos de les administracions a les entitats del tercer sector "està condemnant moltes famílies i infants a una procés de desnutrició que ben segur acabarà afectant la seva salut".

Moltes d’aquestes famílies es troben en una situació límit i no només alimentària, ja que no poden pagar l’aigua, la llum, el gas, els llibres dels seus fills, ni la roba, les activitats escolars, la hipoteca del seu habitatge, la gasolina necessària per desplaçar-se o els medicaments que requereixen.

Rescats milionaris pels bancs

Per contra, les administracions destinen aportacions milionàries als bancs, apunta la PAH. En aquest context, assenyala que "la priorització del pagament als mercats financers per sobre dels interessos de la ciutadania i la submissió dels poders polítics als beneficis del capital ens està condemnant a patir misèria i necessitat".

"En comptes de oferir mesures eficients i urgents per a protegir la població afeblida pel sistema econòmic i per la mal anomenada crisi, que els serveix per a justificar les retallades socials, ajuden al sector financer a mantenir els seus beneficis sense qüestionar res", denuncia.

517 desnonaments diaris a l'estat espanyol

Cada dia són desnonades 517 famílies a l’estat espanyol. La gran majoria d’aquestes famílies deixen de pagar per manca de recursos, perquè els diners que tenen els han de destinar a la seva alimentació i supervivència.

Per això, vista l’extrema situació que pateixen algunes famílies, la PAH Alt Penedès ha decidit donar suport i participar a les accions que aquestes famílies realitzin per assegurar la subsistència i la seva alimentació.

Valora
Vídeos
Desnonament a Vilafranca
La Marian explica el seu desnonament imminent, a Vilafranca del Penedès
Autor: PAH Penedès
Acció d'expropiació d'aliments a Vilafranca del Penedès
Acció d'expropiació d'aliments a Vilafranca del Penedès
Acció d'expropiació d'aliments a Vilafranca del Penedès
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid