Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Censura
Valtònyc: "Sóc perillós, faig música"

El raper mallorquí respon la seva detenció amb una cançó que critica la persecució de la dissidència i la connivència dels mitjans de comunicació

23/08/2012 Drets i Llibertats

"Sóc perillós, faig música". Sempre apuntant directament contra les mancances democràtiques dels Països Catalans sota domini espanyol, Josep Miquel Arenas "Valtònyc" [Twitter | Myspace] no s'ha arronsat i ha respost amb vehemència la seva detenció, ahir dimecres, arran de la denúncia que el president de l'entitat d'extrema dreta Círculo Balear, Jorge Campos, va presentar contra ell per la lletra d'una cançó. L'acusen d'incitació a la violència i injúries a la corona espanyola per la combativitat i contingut crític de les seves creacions.

Valtònyc ha respost de la manera que li surt més bé: fent rap. El cantant ha compost un nou tema, Segrestat a mans del capital (2012)la seva defensa escrita i gravada aquest mateix dimecres. Una defensa de tres minuts en què comença disparant contra els mitjans de comunicació, que amb tanta indignació han respost davant la persecució de les Pussy Riot a Rússia i amb tanta passivitat han tractat la detenció del jove raper per la lletra d'una cançó que no ha agradat al president d'una entitat espanyolista.

Tot amb tot, el noi s'ha vist desbordat de mostres de solidaritat, tal com es pot comprovar fent una ullada al seu Twitter. A més, ha explicat l'amenaça que va rebre per part d'un policia espanyol a la comissaria. 

Organitzacions i col·lectius s'han solidaritzat amb el jove, com Arran, Endavant OSAN, MDT, SEPC, Felanitx en Moviment o el Col·lectiu Albaïna, i també cantants com Xavi Sarrià, Francesc Ribera "Titot" o Cesk Freixas i grups com Obrint Pas, Aspencat, Odi, Orxata Sound System o La Gossa Sorda, entre altres.

"No callaré, arribaré fins al final"

"Ja que els medis de comunicació no han sortit a la meva defensa com varen fer amb les Pussy Riot [...] aquí està la meva defensa: m'han segrestat, a mans del capital", comença en la seva nova cançó.

"Només per cantar em tracten com un terrorista, demà pots ser tu, la dictadura borbònica se lleva la careta", canta, i critica els "medis de comunicació per l'esclavització, un poble ignorant és molt millor, perquè no s'aixeca contra qui fa l'opressió i condemna a qui els a desperta, gent com jo".

Així mateix, se solidaritza amb altres cantants o grups represaliats, com Los chikos del maíz, Pablo Hasél o At Versaris, persones que utilitzen "com a arma el nostre paper, per això tenen por, no ens volen al carrer". "Cridant veritats incòmodes per al capital, que promociona a qui defensa a los GAL. No callaré, arribaré fins al final, pagaran retallades al gulag i no amb champagne", sentencia.

Valtònyc deixa clar que no té por ni tampoc res a perdre i dota de contingut polític el seu discurs: "Sou vosaltres els que hauríeu d'anar alerta, un dia s'expropiaran terres i socialitzarem els medis, tots fent feina, no viureu de la comedi".

La cançó de la denúncia

"Circo Balear", la cançó que va propiciar la denúncia de Campos per la qual Valtònyc havia estat citat a declarar aquest dimecres -quan va ser detingut-, carrega contra Jorge Campos i el seu Círculo Balear.

Valtònyc va compondre aquesta cançó com a resposta al cas 9 de Palma, un procés repressiu que va aixecar una gran onada de solidaritat arreu dels Països Catalans després que Campos denunciés 11 militants de Maulets per "injuriar-lo i amenaçar-lo" durant una manifestació contra la corrupció celebrada el 2010 a la capital balear. Una denúncia presentada amb la complicitat d'un vídeo del diari El Mundo i la Brigada d'Informació de la policia espanyola, que va realitzar un informe sobre les activitats de Maulets i va criminalitzar l'independentisme a Mallorca.

Una cançó també en solidaritat amb els acusats dels incidents del 31-D i en denúncia als enemics de la llengua catalana a les Illes Balears i a les noves generacions del PP de Sineu.

Valora
Vídeos
Valtònyc - Segrestat a mans del capital (2012)
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid