Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cultura
Tret de sortida a la festa major de Gràcia més reivindicativa

El pregó alternatiu carrega contra polítics corruptes i fa una ferma defensa dels serveis públics per acabar dient "Qualsevol nit els botarem foc" - Mossos de paisà seguiran de prop les festes alternatives

15/08/2012 Cultura

La Festa Major de Gràcia 2012 ja és una realitat. Aquest dimarts els pregons de la festa van donar el tret de sortida a una cita que enguany es preveu més reivindicativa que mai. De raons en sobren.

Aquest dimarts al vespre, moments abans de la lectura del pregó oficial des del balcó de l'Ajuntament, que va anar a càrrec del el president de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Esteve Camps, es va llegir un pregó alternatiu molt combatiu. Un grup de persones va entrar a la Plaça de la Vila de Gràcia encapçalats per una gran pancarta on es podia llegir "Rescat, retallades, capitalisme? Gràcia: popular, lliure i combativa!".

Tot seguit es va llegir un pregó basat en la cançó "Qualsevol nit pot sortir el sol" de Jaume Sisa [el podeu llegir íntegrament ací]. El títol ja és tota una declaració d'intencions: "Qualsevol nit els botarem foc". El text, que no estalvia crítiques als principals polítics del país, defensa una societat on els serveis públics prevalguin per sobre de tot ("per garantir que els graciencs no estudiïn dividits en escoles per rics i per pobres, sinó en una única xarxa pública catalana"), on es respecti la llengua catalana, on es rebutgi Eurovegas ("per impedir que la màfia de Las Vegas s'instal·li al Baix Llobregat i construeixi el seu parc temàtic") i una societat basada en la redistribució de la riquesa ("per no haver de negociar amb la patronal a què dediquem la riquesa que nosaltres mateixos produím").

Tot això, sentencia, "ho podrem fer perquè nosaltres no hem de pagar impost revolucionari a la Caixa, ni a Abertis, ni a la patronal, ni als grans homes de la sanitat privada que ara campen al seu aire a la Conselleria de Sanitat, ni al PP, ni al govern d'Espanya, ni a la Unió Europea, ni al Fons Monetari Internacional", afirma el pregó, que conclou així: "Que comenci la festa. Podeu venir tots els presents, us hi esperem, hi ha lloc per t ots. Qualsevol nit els botarem foc".

Després del pregó, les autoritats que van intervenir des del balcó de l'Ajuntament van rebre una sonora xiulada, sobretot la regidora del Districte, Maite Fandos.

A més, la inauguració de la festa major va comptar també amb una flashmob que van realitzar treballadors de Telefònica en contra dels acomiadaments a l'empresa.

Per Festa Major, aturem Eurovegas

Són moltes les activitats que s'han programat amb motiu de les festes majors alternatives [vegeu-ne el programa]. S'han organitzat activitats al carrer Sant Pere Martir; a la plaça del Raspall, on s'hi celebrarà la festa organitzada per la Coordinadora de Festes Populars de Gràcia amb el lema "A Gràcia, una festa major combativa i una llengua viva", i també s'ha organitzat una festa llibertària.

A més, com cada any, l'Assemblea de Joves de Gràcia (AJG-CAJEI) organitza la Festa Major al Casal Popular de Gràcia. La temàtica d'enguany girarà al voltant del 15è aniversari de la creació de l'AJG, sota el lema de "15 anys de lluita juvenil, festa si lluita també". La Festa Major del Casal Popular de Gràcia vol ser "el reflex de 15 anys de lluita pels drets del jovent, per la independència dels Països Catalans, per la construcció del socialisme, per la destrucció del patriarcat des d'una perspectiva feminista i per la defensa dels espais alliberats".

Enguany la festa major del carrer Sant Pere Màrtir dedica el guarnit a la lluita contra Eurovegas i la defensa del Delta del Llobregat sota el lema "No passaran! (i si passen que es preparin)". La transformació comunitària de l'espai urbà servirà per fer d'altaveu de la lluita de la Plataforma Aturem Eurovegas contra el megaprojecte impulsat per Sheldon Adelson al Delta del Llobregat.

El guarnit combina la denúncia del model econòmic i antisocial d'un negoci vinculat a la màfia, l'explotació sexual de les dones i el capitalisme més ludòpata amb la defensa de la riquesa agrària, ambiental i social del Delta del Llobregat, pulmó de l'àrea metroopolitana.

En la seva presentació afirmen: "I ara, a sobre, pretenen imposar-nos com a solució final la prostitució del país: acollint el major complex mafiós de joc, l’explotació sexual i el capitalisme ludòpata. Per això enguany, alcem la veu contra l’economia de casino. Ni fums ni fams ni fems: la màfia no pot passar pel Delta del Llobregat. No passaran, doncs. I si passen, que es preparin. Ah! I no és cap avís: és una amenaça. Si ens destrossen les contrades alçarem les barricades".

Un carrer doncs que operarà com a espai de difusió de la lluita contra Eurovegas, amb la distribució de 3.000 diaris especials (editats per la Plataforma Aturem Eurovegas i el setmanari la Directa), la venda de domassos pels balcons i el punt d'informació per fer-se voluntaris de la Plataforma.

El programa d'activitats del carrer inclou diverses actuacions -que arrenquen aquest dimecres amb l'actuació del cantautor Feliu Ventura que presentarà el nou treball "Música i lletra"-, i també xerrades sobre els impactes ambientals, urbans, socials i ecològics d'Eurovegas, àpats agroecològics i el IV Concurs de Monòlegs Pepe Rubianes.

Mossos de paisà seguiran de prop les festes alternatives

L'Ajuntament de Barcelona ha tornat a declarar la guerra a les festes populars, crítiques amb la política convergent del consistori. La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra han anunciat que centraran els seus esforços, a més de en la venda ambulant, en les dues mobilitzacions que hi ha convocades per als dies 15 -en memòria del jove Roger Albert Giné, que va morir apunyalat el mateix dia del 2004- i 18 -la tradicional marxa de torxes- i la celebració dels concerts de la festa major alternativa.

El cap de l'ABP dels Mossos d'Esquadra del barri de Gràcia, Ricard Fernàndez, va assegurar dimarts en roda de premsa que durant la nit caldrà "reaccionar a temps" per evitar aldarulls i va afirmar que s'augmentaria la presència policial de paisà als concerts alternatius que la policia, va dir, vol seguir de prop.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid