Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
Llibertat amb càrrecs per als 4 mallorquins detinguts

Els detinguts han denunciat un tractament vexatori per part de la Guàrdia Civil des del primer moment

29/05/2012 Drets i Llibertats

Els quatre manifestants detinguts dilluns durant una protesta a Bunyola (Mallorca) contra el president del govern balear, José Ramón Bauzá, han sortit aquest dimarts en llibertat amb càrrecs. Tres dels detinguts són militants independentistes: un del SEPC, un d'Endavant i un de les JERC. 

Amadeu, Roser, Toni i Joan estan acusats d'atemptat a l'autoritat pels fets d'ahir en què un grup de manifestants va tallar la carretera per impedir el pas de la Guàrdia Civil durant una visita de Bauzá a Bunyola.

Els quatre joves han declarat aquest dimarts al matí davant la jutgessa de guàrdia del Jutjat d'Instrucció 12 de Palma, Carmen González, després de passar la nit als calabossos de la Comandància General de la Guàrdia Civil de Palma. Una concentració de suport els ha rebut a la sortida del jutjat. Una pancarta signada pel SEPC i Endavant i sota el lema "Llibertat detinguts: Amadeu, Joan, Roser, Toni", presidia la concentració.

Tracte vexatori per part de la Guàrdia Civil

Els detinguts han denunciat un tractament vexatori per part de la Guàrdia Civil des del primer moment. En concret amenaces, vexacions i agressions durant el seu pas per dependències policials. Han denunciat referències homòfobes, amenaces sexuals i prohibició de parlar català.

 

Un dels quatre detinguts ha relatat davant la jutgessa de guàrdia el tracte que li van infligir els agents: "Em van agafar, em van estirar dels cabells repetides vegades i abans d'entrar al cotxe em van tombar cap per avall i un d'ells em va posar el genoll damunt la cara". Després de ser introduït al vehicle "em tenien el cap mig encastat a la porta" mentre un dels efectius el va començar a pressionar "a damunt dels ulls", ha afirmat, segons reprodueix el Diari de Balears.

Les JERC han anunciat que emprendran accions legals per a denunciar l'actuació de la Guàrdia Civil. De la seva banda, Endavant i el SEPC han ofert una roda de premsa en què han exigit l'alliberament dels quatre joves detinguts "injustament" i han mostrat la seva "solidaritat i el seu total suport humà i polític" amb ells. Així mateix, han remarcat que "violència és aquella que agredeix un estudiant durant l'ocupació d'una Conselleria o que els guàrdia civils agafin pel coll els manifestants a Bunyola".

"Una vegada més, veiem qui són els violents, que són aquells que s'omplen la boca de democràcia i llibertat, són el Govern, la Delegació del Govern i el PP", han afirmat. Així mateix, han demanat "responsabilitats a aquest ús indiscriminat de la violència" perquè amb les agressions "el PP vol crear una cortina de fum i fer que la gent no vegi allò que és important, que és no poder sortir al carrer sense que centenars de persones els xiulin per la pèssima gestió de Govern".

Agents enviats des de la península

Els portaveus d'ambdues organitzaciona han revelat que els agents de la Guàrdia Civil desplaçats dilluns a Bunyola provenien de la península. "Quan un Govern no té arguments per tancar hospitals i sí que té doblers per enviar desenes de guàrdies civils des de la península a Mallorca per reprimir els mallorquins és vergonyós", han sentenciat.

"No podem esperar res de bo d'aquesta vintena d'agents que amb una actitud grollera i provocadora han saturat aquesta matinada la caserna del Pont d'Inca fent burla dels concentrats allà", han subratllat, remarcatn que totes aquestes "provocacions i agressions" serviran per "donar coratge els mallorquins a continuar donant la benvinguda a Bauzá".

A més, asseguren que els independentistes van ser detinguts premeditadament: "Els quatre independentistes van ser escollits a foto i la Guàrdia Civil va anar a per ells quan no s'estava produint cap tipus de violència, sinó que aquesta la va produir la Guàrdia Civil en arribar".

Solidaritat

La detenció dels joves independentistes ha motivat una ràpida resposta solidària amb diverses concentracions davant la caserna de la Guàrdia Civil espanyola al Pont d'Inca i als jutjats de Via Alemanya.

La solidaritat també s'ha sentit a la UIB, on han aparegut diverses pintades en suport als detinguts, i a l'IES Marratxí, on estudia el militant del SEPC detingut. Més de mig centenar d'alumnes, professors i membres del nucli local del SEPC s'ha concentrat al pati del centre desplegant diverses pancartes a favor de l'alliberament dels quatre detinguts per la Guàrdia Civil.

La CUP ha mostrat la seva solidaritat amb els represaliats de Mallorca i n'exigeix al govern de Bauzá la posada en llibertat sense càrrecs. La formació ha denunciat "els mètodes violents i contraris a la llibertat d'expressió del desplegament policial" i ha fet una crida a continuar les protestes contra les mesures del govern balear.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid