Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Territori
La Generalitat ven una part del Parc Natural dels Aigüamolls de l'Empordà

IAEDEN-Salvem l'Empordà ho considera "un frau a les lleis de protecció de la natura i del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà"

17/04/2012 Territori
L'Institut Català del Sòl (Incasòl) ha posat a la venda una finca de més de 90 hectàrees, la Torre Mornau, que està inclosa dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, entre els termes de Castelló d'Empúries, Pau i Peralada. I ho ha fet per un valor de 2,5 milions d'euros, segons ha revelat aquest dimarts Diari de Girona.

Un particular la vol comprar per explotar-la agrícolament i l'Incasòl, que necessita rendibilitzar el patrimoni, ha obert el procés perquè es pugui comprar. Cosa que contrasta amb el que havia dit la Generalitat al programa de sòl 2005-08. Segons afirmava, el pla de govern contemplava portar a terme una "política de compres dirigida a la preservació del territori". Ho posava en negreta i esmentava les 115 hectàrees adquirides de la Torre Mornau per valor de 2,30 milions d'euros. La compra es feia el 2006 a través d'Incasòl. Poc després, el 2009, el Departament de Medi Ambient deia interessar-se per comprar la finca i donar-li uns usos vinculats al medi ambient com un alberg per estudiosos o un centre d'interpretació.

Ara però l'interès ha canviat i el 16 de març l'Incasòl anunciava l'acord per obrir la possibilitat d'adquirir els terrenys, on hi ha un conjunt construït integrat per diverses edificacions vinculades a usos agrícoles i de pastura, i quatre masies disperses. La resta són terrenys agrícoles. El conjunt està dins el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, i alguns en espais amb proteccions elevades com el de reserva integral.

Segons l'Incasòl, "hi ha un interessat a donar-li un rendiment agrícola i s'ha aprofitat aquesta finca" i admeten que a això s'hi sumaria la necessitat de treure rendiment del patrimoni que fa valorar l'oferta. Territori i Sostenibilitat ha preferit no valorar fins al moment la petició de l'entitat.

Salvem l'Empordà denuncia el foment d'"usos especulatius privats"

Qui ja ha activat les alertes és IAEDEN-Salvem l'Empordà, que ha denunciat que la Generalitat "es ven el nostre patrimoni natural". L'entitat ha enviat un escrit al director de l'Institut Català del Sòl, Josep Anton Grau, i al conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, demanant-los que suspenguin la venda directa d'una important finca del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, de més de 900.000 m2.

L'entitat assegura que la venda d'aquesta gran extensió de terreny, que ja és pública, té per únic objectiu "fer diners" i denuncia que es fa "prescindint dels seus valors naturals". A més, creu que "suposa una pèssima gestió per part dels responsables de la Generalitat" i assenyala que "constitueix un frau a les lleis de protecció de la natura i del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà".

D'altra banda, considera que la venda resulta "contrària als interessos públics i podria fomentar usos especulatius privats, indesitjables i totalment diferents dels que té el deure de protegir l'administració pública, en un espai natural protegit i que ja és de la Generalitat".

Per tot plegat demana que l'Incasol procedeixi a la paralització de l'expedient de venda directa dels terrenys de 901.648 m2 de superfície, de la Torre d'en Mornau, del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, que la finca sigui catalogada, explícitament, com a bé de domini públic i sigui adscrita als òrgans gestors del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà i sosté que en cap cas aquesta finca pot mantenir-se sota la gestió de l'Institut Català del Sòl, ja que no té entre les seves atribucions la de la gestió o administració d'aquest patrimoni protegit i excepcional, pel seu interès natural i biològic.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid