Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Manifestació
Més d'un miler de persones a Barcelona amb el català a les Illes

La manifestació ha partit a dos quarts de nou dels Jardinets de Gràcia sota el lema "Aturem l'extermini del català a les Illes"

23/03/2012 Llengua
Més d'un miler de persones s'han manifestat aquest divendres pels carrers del barri de Gràcia de Barcelona en contra de "l'extermini del català a les Illes Balears" arran de les polítiques del president José Ramón Bauzá i en suport a la llengua comuna dels Països Catalans. La protesta s'ha pogut seguir a Twitter sota l'etiqueta #solidaritat25M i #somPaïsosCatalans, ja que la marxa s'ha convocat en suport a la gran manifestació per la llengua que tindrà lloc diumenge a Palma.

La manifestació ha partit a dos quarts de nou dels Jardinets de Gràcia sota el lema "Aturem l'extermini del català a les Illes" i precedida per una colla de xeremiers, ha passat per Gran de Gràcia i ha acabat a la plaça Virreina amb la lectura d'un manifest. Quan s'ha fet referència a la vaga de fam de Jubilats per Mallorca per donar suport a Jaume Bonet els manifestants han esclatat en aplaudiments i han cridat "Solidaritat Jaume Bonet".

Durant la marxa, s'han cantat consignes com "Bauzá dimissió", "A ses Illes en català" o "Solidaritat amb Jaume Bonet".

Segons Illencs pel català, l’arribada de José Ramón Bauzá a la presidència del govern "ha significat la major retallada de drets lingüístics dels ciutadans de les Illes des del final de la dictadura franquista convertint la llengua pròpia en una llengua de segona, sense presència a l’administració pública, amb una presència residual i segregada a l’ensenyament". També "consagrant l’apartheid lingüístic i restringint els drets dels catalanoparlants a expressar-se lliurement en la seva llengua i generant un conflicte entorn de l’ús social de la llengua on no existia".

Suport de personalitats i entitats catalanes

Dijous els escriptors Josep Maria Espinàs, Julià de Jòdar i Albert Sánchez-Piñol van donar suport a la iniciativa en una roda de premsa en què es va denunciar "la situació d'apartheid lingüístic que el govern de José Ramón Bauzá practica a Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera". I aquest divendres a Can Alcover-Espai de Cultura s’ha presentat el manifest "Crida ciutadana per la llengua" signat per 158 personalitats destacades de la societat civil de les Illes Balears que donen suport a les mobilitzacions per la llengua de diumenge.

Aquest divendres les Assemblees Territorials de Barcelona de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han fet públic el seu suport a les mobilitzacions que es faran a Palma i a Barcelona en defensa de la llengua catalana a les Illes.

La Federació Llull, formada per l’Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià i Òmnium Cultural, també ha fet públic el seu suport a la manifestació que el diumenge 25 de març recorrerà Palma per amb el lema “Sí a la nostra llengua”. L’entitat considera que cal actuar de forma conjunta davant les agressions a la llengua catalana que el Partit Popular està promovent als diversos territoris dels Països Catalans.

El Col·lectiu Albaïna ha donat ple suport a la manifestació ja que considera les actuals rebaixes al coneixement a l'administració de la llengua pròpia, el català, "un atac a la nostra identitat i dignitat com a poble", de manera que "feim una crida a la gent de Sóller i de la resta de Mallorca a acudir a la marxa". El co·lectiu també manifesta el seu absolut suport amb en Jaume Bonet, membre de Jubilats per Mallorca, que des del dia 1 de març realitza una vaga de fam per la llengua.

L’Institut d’Estudis Catalans també ha fet una nota conscient de les greus conseqüències que les mesures legislatives anunciades pel Govern actual de les Illes Balears poden comportar per al futur de la llengua catalana. Al comunicat expressa el seu suport al Moviment per la Llengua, que compta amb l’adhesió de personalitats i entitats nombroses i representatives de sectors molt diversos de la societat de les Illes Balears.

També la CAL i la CUP hi han donat el seu suport ja que segons la formació independentista en els darrers mesos l’ofensiva contra la llengua s’ha multiplicat arreu dels Països Catalans. "Les retallades, junt amb la voluntat d’extermini lingüístic per part dels estats espanyol i francès, han posat en escac el català", assevera..
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid