Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cop d'estat
Surt a la llum un informe que revela la "comprensió i simpatia" de Juan Carlos I amb el 23-F

Der Spiegel publica l'informe que va fer l'ambaixador alemany a Madrid després d'una conversa privada amb el rei espanyol

05/02/2012 Història
El rei Juan Carlos I "va expressar una comprensió inusual i bona voluntat amb els militars lleials a Franco que volien abolir la jove democràcia" durant el cop d'estat del 23 de febrer del 1981. És una informació que destapa aquest diumenge el setmanari alemany Der Spiegel, el qual ha publicat un informe del llavors ambaixador d'Alemanya a Madrid, Lothar Lahn.

Segons aquest informe, que ha sortit a la llum 31 anys després de ser elaborat, el 23-F, quan els militars espanyols van intentar prendre el poder, "el rei espanyol òbviament albergava simpaties pels rebels".

Després d'una reunió privada que va mantenir amb el rei al Palau de la Zarzuela unes setmanes després del cop, Juan Carlos I de Borbón va explicar a Lahn que els militars "només volien el mateix al que tots aspirem, és a dir el restabliment de l'ordre, la disciplina, la seguretat i la calma". En aquest sentit, segons es desprèn de l'informe, el monarca "no sentia ni fàstic ni ràbia envers els actors, sinó que va mostrar comprensió, sinó simpatia". Lahn va informar al govern alemany de les paraules "gairebé de disculpa" que el monarca va dedicar als militars revoltats contra el govern espanyol d'Adolfo Suárez.

A més, l'ambaixador alemany assegura també que el monarca volia intercedir en els tribunals militars i governamentals perquè als rebels "no els passés res massa greu" ja que els colpistes "volien el millor". L'intent de cop d'Estat seria "oblidat tan aviat com sigui possible", diu l'informe, que també assenyala que el Cap de l'Estat culpava de l'intent militar el president elegit a les urnes, Adolfo Suárez. Segons va dir el rei a Lahn, Suárez "menysprea l'exèrcit", de manera que el monarca li va aconsellar que "tingués en compte les peticions dels militars". Fins que ells "van començar a actuar pel seu compte".

Desclassificació de documents diplomàtics

El govern alemany ha desclassificat aquest i altres documents diplomàtics de l'època, que es publicaran en les properes setmanes en el volum més recent, corresponent a 1981, de la sèrie "Documents de Política Exterior de la RFA". L'autobiografia del també diplomàtic Klaus Wilhelm Platz descriu a Lothar Lahn com "un dels més capaços i experimentats diplomàtics" amb què comptava l'Oficina d'Exteriors de Bonn en els anys 70 del segle passat. Tots dos van compartir destinació a Xile durant alguns anys. Segons el seu testimoni, Lahn "dominava la llengua espanyola". Això li hauria permès conversar en castellà amb el rei.

Lothar Lahn va ser ambaixador de la República Federal Alemanya (RFA) a Espanya entre els anys 1977 i 1982. Quan es va reunir amb el monarca el diplomàtic tenia 59 anys. Lahn ja tenia experiència amb colpistes: havia representat al seu país a Xile durant els anys del cop militar d'Augusto Pinochet el 1973. Lahn va morir el 1994.
Valora
Vídeos
MAI MÉS MONARQUIA!
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid