Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Abús empresarial
Mercadona denuncia una parella d'ancians per robar una llauna d'1 euro

La companyia té una trajectòria de 8 anys d'abusos empresarials

15/02/2012 Laboral
Continuen els abusos de la cadena de supermercats Mercadona. Aquesta vegada, però, no es tracta d'un conflicte laboral. Un supermercat Mercadona de Madrid ha denunciat i citat a judici una dona de 92 anys i un home de 76 per robar una llauna d'anxoves en un supermercat.

L'acusació particular demana pels dos quatre dies d'arrest domiliari, segons relata la parella d'ancians en aquest vídeo, on expliquen que no van robar la llauna, sinó que la tenien al carro de la compra.

Segons l'empresa, l'ancià va amenaçar el guarda de seguretat amb el seu bastó i va decidir avisar la policia. A més, assegura que és la tercera vegada que passa i que amb el judici volen evitar que la situació vagi a més.

8 anys d'assetjament laboral

No és la primera vegada que Mercadona actua desproporcionadament. L'empresa, originària de Tavernes Blanques (Horta del Nord), porta 8 anys en conflicte permanent amb treballadors de tot l'estat espanyol. A València s'han resolt favorablement més d'una desena de conflictes per als interessos dels treballadors. Tant és així que l'abril del 2011 es van celebrar a València les 1es Jornades contra l'assetjament laboral de Mercadona, una sèrie de conferències que van culminar en una manifestació pel centre de la ciutat.

Organitzades per la CNT, es pretenia trencar el silenci mediàtic al voltant de l'empresa Mercadona, difondre entre els treballadors les pràctiques d'assetjament i d'explotació que segons assegura el sindicat utilitza l'empresa com a norma habitual, i intentar que la plantilla perdi la por i comenci a organitzar-se contra els abusos empresarials.

La CNT, el sindicat que més ha lluitat contra els excessos de Mercadona, ha desemmascarat fins i tot els muntatges de l'empresa en un decàleg on explica pas a pas el procés d'acomiadament del treballador, des que li comunica el seu baix rendiment fins que li mobbing.

Acomiadament de dones embarassades o de treballadors de baixa

El sindicat volia posar remei així a la imatge que la societat té del Mercadona i que no es correspon amb la realitat. Mercadona a des de 2004, amaga casos d'acomiadament a dones embarassades sota el pretext de no haver superat el període de prova i d'acomiadaments disciplinaris a treballadors en situació de baixa per depressió o bé de falta de respecte als treballadors afiliats a sindicats.

Paral·lelament però, Mercadona rep premis a l'excel·lència empresarial, elogis de la premsa entre altres.

Sentències condemnatòries

Tot i així, en alguns casos Mercadona ha hagut de pagar pels seus abusos. Prova d'això són les sentències condemnatòries que la famosa cadena de supermercats acumula en l'última dècada: condemnes a readmetre treballadors prèviament acomiadats per haver-se demostrat que l'acomiadament responia a una lesió de drets fonamentals, condemnes a abonar quantitats de fins a 20.000 euros a empleats en concepte de danys i perjudicis per assetjament laboral, acomiadaments disciplinaris que després els jutjats han convertit en improcedents, etc.

La vaga més llarga

Mercadona té el mèrit també d'haver provocat una de les vagues més llargues dels últims temps per la seva negativa a asseure's a negociar. Fou al centre logístic de Mercadona a Sant Sadurní d'Anoia l'any 2006 i va allargar-se durant 14 mesos. Diversos vaguistes van arribar a patir agressions físiques.

Els conflictes que arrossega Mercadona s'ecampen per tot el país, el Principat, les Illes i el País Valencià, i també arreu de l'Estat. En aquest sentit, des que l'empresa va acomiadar treballadors andalusos per la seva afiliació sindical a la CNT, la campanya de denúncia no ha cessat a tot l'Estat.

El passat 20 de gener la CNT de València es va concentrar davant d'un supermercat de l'empresa per exigir el cessament de la repressió sindical contra la CNT per part de l'empresa i la readmissió dels treballadors acomiadats a Granada i Chiclana. Al desembre, també es va celebrar una concentració a Elx contra l'assetjament laboral.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid