Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Congrés dels Diputats
Amaiur podrà formar grup propi al congrés espanyol

L'absència del diputat d'Amaiur per Nafarroa permetrà a la coalició formar grup parlamentari

13/12/2011 Política
Tot i faltar-li poc, estava en dubte que el PP concedís a Amaiur el grup propi al Congrés dels Diputats. Però ha estat l'absència del diputat d'Amaiur per Nafarroa, Sabino Cuadra, la que permetrà a la coalició formar grup parlamentari propi amb els sis diputats d'Araba, Bizkaia i Gipuzkoa. Cuadra no ha acudit a la sessió constitutiva del Congrés per "motius estricte personals", segons han assegurat Amaiur al diari Gara.

Aquesta absència impedirà a Cuadra assumir la condició plena de parlamentari, de manera que quan els seus companys reclamin la formació de grup parlamentari no comptaran amb la circumscripció de Nafarroa, que és precisament on Amaiur no compleix el mínim del 15% de suport que s'exigeix. Així, en no assistir aquest dimarts a la sessió constitutiva, el diputat per Nafarroa no podrà acatar la constitució espanyola i, per tant, no podrà completar els tràmits per assumir la seva condició plena de parlamentari.

D'aquesta manera, tot apunta que Amaiur podrà tenir grup parlamentari amb els sis diputats en les circumscripcions si supera el requisit del 15% de vot.

Què significa tenir grup parlamentari?

El Reglament del Congrés estableix que, per constituir grup parlamentari propi es necessita un mínim de cinc diputats i un percentatge de vot determinat: o el 5% estatal o el 15% en les circumscripcions on s'hagin presentat. Amaiur va aconseguir set diputats en les eleccions del 20 de novembre i compleix amb el 15% a la Comunitat Autònoma Basca, però no a Nafarroa, on es va quedar a unes dècimes.

Tenir grup parlamentari propi i no haver d'inscriure's en un grup mixt significa més autonomia per fer propostes, llibertat total en la decisió de vot, o fins i tot, possibilitats de veto.

Constitució de la Mesa

Abans de la constitució de la Mesa avui del Congrés, els diputats d'Amaiur Iñaki Antigüedad i Mikel Errekondo s'han reunit avui al Congrés espanyol amb els diputats del PNB Josu Erkoreka i Aitor Esteban per demanar a aquesta formació que doni suport públicament que la coalició tingui grup parlamentari.

El Ple del Congrés dels Diputats ha elegit l'exministre del PP Jesús Posada com a president de la cambra baixa gràcies als vots del PP i CiU i amb l'abstenció del PSOE i de la resta de formacions. Posada ha obtingut 202 vots (186 del PP i 16 de CiU) i per tant ha superat amb escreix la majoria absoluta que necessitava per ocupar el càrrec de tercera autoritat de l'Estat.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid