Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La renda mínima d'inserció ja es cobra a través de xec

Concentració sorollosa davant de la Generalitat de Catalunya aquest dijous. La protesta pretén denunciar que el Govern hagi canviat "sense avisar ningú i sense cap criteri tècnic" la manera de pagar les rendes mínimes d'inserció, les anomenades PIRMI, als seus beneficiaris, en un intent de sufocar el suposat "frau" que assegura que es produeix.

 

En contraposició a la diligència amb què l'administració controla el frau en altres àmbits, en el de les rendes mínimes d'inserció la rapidesa ha estat màxima i des d'aquest mateix mes d'agost ja s'ha aplicat la modificació en el cobrament.

10/08/2011 10:44 Drets i Llibertats

Així, Empresa i Ocupació ha canviat el sistema de cobrament passant de transferència bancària a xec nominatiu per, teòricament, evitar que hi hagi persones que cobren la prestació i ja no viuen a Catalunya o no compleixen els requisits.

El procés de modificació però, és triple: inclou una reducció de la quantia, la durada i l'accés a la prestació, l'inici d'una campanya de control del frau que n'impedeix el cobrament per transferència bancària i el tancament de l'aixeta a noves famílies en situació de necessitat. 

"Amb la pobresa no s'hi juga" 

Però les protestes no s'han fet esperar, i si divendres passat els treballadors socials gironines es van concentrar davant de la seu del a Generalitat, aquest dijous s'ha convocat una concentració sorollosa que durarà dues hores; de les sis a les vuit de la tarda a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

Els convocants denuncien que mitjançant aquest xec bancari "a domicili" el cobrament arriba molt més tard, quan precisament es tracta de situacions límit en què l'usuari no pot esperar. En conseqüència, molta gent en situació vulnerable que depèn d'aquests ajuts ha perdut el poc que tenia, lamenta, i assegura que en ocasions fins i tot han hagut de dormir al carrer. 

 

pobresa1

Retallada encoberta

D'aquesta manera, organitzacions com la Coordinadora Obrera Sindical (COS) assegura que més d'una suposada política per evitar fraus "tot apunta que es tracta d'una retallada encoberta", ja que si en 15 dies no es cobra el xec o bé els beneficiaris no es presenten a una entrevista al departament d'Empresa i Ocupació se'ls pot tallar aquesta ajuda sense cap mena de criteri social, assegura.

Per tot plegat, el sindicat denuncia que cada cop els treballadors veuen "els drets més elementals retallades", de manera que exigeix l'ingrés de les rendes per transferència bancària el dia 1 de cada mes i ser informats a temps dels canvis que es produeixin ja que si no els usuaris no cobren l'ajut. En aquest sentit, insta els usuaris a enviar cartes al conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, al correu electrònic gabinetconseller.emo@gencat.cat.

Segons el Govern, el 45% dels usuaris no han cobrat

Tal com ha anunciat aquest dimarts el secretari general del Departament d'Empresa i Ocupació, Enric Colet, el 45% dels aproximadament 34.000 beneficiaris de l'ajut encara no l'han cobrat. Colet ha assegurat que els talons es van enviar el dia 1 i que haver-lo rebut o no "depèn del correu certificat". El gruix dels beneficiaris va anar a cobrar els xecs el dia 5 però Colet ha reconegut que el procés es pot allargar fins al 20 d'agost. D'altra banda, 10.000 persones ja han estat citades per revisar els seus expedients.

Colet ha eludit assumir cap responsabilitat i ha assegurat que la demora en els cobraments es deu a incidències o bé a gent que encara no ha anat a l'entitat bancària perquè no estaven al domicili en el moment que hi va anar el carter, o bé perquè no viuen al domicili que tenen declarat a l'expedient. Així, ha dit que si hi ha beneficiaris que canvien de domicili sovint "és que alguna cosa no s'està fent bé".

Entre aquest 4% la Generalitat hi pretén trobar aquelles persones que estan cometent frau. El secretari ha explicat que tenen previst que el dia 20 d'aquest mes totes les persones que han rebut el xec ja l'hagin cobrat i les entitats bancàries informaran sobre la liquidació el 25 d'agost, moment en què el Govern podrà saber exactament quantes persones no han cobrat i haurà de verificar els motius mitjançant les entrevistes.

Paral·lelament, el Departament ha enviat una carta a 10.000 persones per tal que truquin a un número de telèfon que se'ls facilita i demanin dia i hora per anar a una oficina de treball per tal que se'ls revisi el seu expedient. Les entrevistes han començat aquesta setmana i es realitzen a les tardes a nou oficines de treball arreu de Catalunya. Colet ha reconegut que hi ha hagut moments en que aquest telèfon s'ha col·lapsat (dilluns va estar inoperatiu durant una hora i mitja a Lleida) i ho ha justificat assegurant que està trucant gent a qui l'administració "no pensava trucar perquè els seus expedients són correctes". La previsió és citar unes 20.000 persones més.

Per saber-ne més:

Retallades a la Renda Mínima d'Inserció, també 

Només sis entitats han acumulat 1,3 milions d'euros en subvencions 

15 mesures anticirisi, per la CUP de Lleida i la Intersindical 

Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid