Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Alcoi aplega la VIII d'Escola Valenciana

A les 19.45h al teatre Calderon d'Alcoi, es preveu l'assistència de més de 400 representants d'institucions, sindicats, partits polítics, escoles i entitats. A l'acte s'homenetjarà a l'escriptor de Castalla, Enric Valor, tot just en l'any en què es complix una dècada del seu traspàs.

Durant la cerimònia, que tindrà lloc al Teatre Calderón, es lliuraran els guardons d'Escola Valenciana d'enguany: el Betlem del Tirisiti, el Babaclub, el Canal Super3, Francesc de Paula Burguera i Empar Granell, a títol pòstum. També es presentaran les Trobades 2011.

04/03/2011 10:43 Cultura
La companyia teatral La Dependent coordinarà l'espectacle. Juanfra Rozalén ha afirmat que hi haurà "un espectacle exclussiu amb l'obra i la figura d'Enric Valor com a eix conductor". Estarà conduït per la periodista alcoiana Reis Juan i hi actuaran els grups musicals Arthur Caravan i Bot de núvol, que comptaran amb les coreografies del grup de dansa Guawasi.
 
La Nit d'Escola Valenciana ha viatjat en edicions anteriors a les localitats de València, el Puig, Alzira, Xàtiva, Godella, Calp, Castelló i enguany a Alcoi. Al respecte, el secretari d'Escola Valenciana, Emili Gascó, ha destacat que la festa anual recorre tot el País Valencià a fi de retre "un homenatge a les comarques", mentre que el secretari de la Coordinadora de l'Alcoià-el Comtat pel Valencià, Vicens Romans, ha remarcat que Alcoi es convertisca per una nit en "la capital de la defensa de la llengua i la cultura valencianes". 
 

Guardonats 2011

Els guardons d'Escola Valenciana estan dissenyats pel prestigiós escultor valencià Andreu Alfaro, que els va anomenar "Intentant la Llibertat".

Guardó a l'Ús Social del Valencià: Babaclub (TVV) i Canal Super 3 (TV3)

Amb motiu del compliment de 20 anys dels dos programes, Escola Valenciana ha decidit compartir el guardo de l'ús social entre les programacions infantils de TV3 i Televisió Valenciana.

Des d'Escola Valenciana s'ha considerat de gran rellevància la tasca que ambdues cadenes han fet durant els darrers 20 anys en l'àmbit de la programació infantil, que es fa i s'ha fet sempre íntegrament en valencià. La importància de crear històries que parlen en valencià per als més menuts i el foment del doblatge de dibuixos animats en la nostra llengua ha estat clau per a potenciar normalitat lingüística des del punt de vista audiovisual a diverses generacions de valencianes i valencians. A més, la programació infantil d'ambdues cadenes ha tingut sempre en compte la difusió de valors per als xiquets i xiquetes des del punt de vista de la diversió, entre els quals es troba l'estima per la llengua. Per tot això, des d'Escola Valenciana volem fer explícit el nostre reconeixement a aquesta tasca.

Guardó a la Trajectòria Individual: Empar Granell

Hi ha un per què i és ben contundent, Empar ha estat una de les fundadores d'aquest moviment, el d'Escola Valenciana. Ha estat secretària i vicepresidenta de l'entitat. La seua energia ha fet que es creara una de les entitats més potents de la nostra federació, la Coordinadora de la Vall d'Albaida per la Defensa i l'Ús del Valencià. Ha estat una persona clau per revitalitzar i crear xarxa a la Vall d'Albaida, però també al País. La força, la lluita justa, el somriure i la vitalitat de la nostra amiga ha creat escola entre nosaltres per comprendre que tota pedra fa paret. El ric treball didàctic fet a l'aula durant dècades, les grans aportacions en matèria d'ensenyament al cicle d'infantil, el compromís amb la recuperació del territori i l'impuls d'accions concretes per treballar en la sostenibilitat mediambiental del País Valencià han fet d'Empar una de les nostres pedres angulars més preuades i ha aconseguit que allò que ella ha sembrat ho continuem cultivant.

Guardó Extraordinari: Betlem del Tirisiti i Francesc de Paula Burguera

Enguany la Nit d'Escola Valenciana té un clar accent comarca de l'Alcoià, ja que l'acte s'engloba en un homenatge a un dels principals escriptors valencians, Enric Valor, una de les figures més rellevants de l'Alcoià i un valencià universal. Alhora, la capital de la comarca conserva un Bé Immaterial d'Interés Cultural molt preuat pels valencians i les valencianes com és el Betlem de Tirisiti. Aquesta manifestació cultural i tradicional viva, amb un valor històric i antropològic inqüestionable, transmet des de finals del segle XIX a multitud d'espectadors un costumari de la nostra societat des de la ironia i l'humor. A més, és una mostra perdurable de la tradició de betlemers, una obra concebuda en valencià, que explota la riquesa d'expressions i frases fetes pròpies. Aquest mosaic de tradició, costums i història que es difón cada Nadal en llengua pròpia és un dels nostres tresors vius més importants.

A més, el guardó extraordinari de la Nit 2011 va adreçat també a Francesc de Paula Burguera, per la seua rica i exhaustiva trajectòria política, periodística i literària, que ha enriquit el nostre bagatge cultural i la promoció que sempre ha fet respecte al nostre tret d'identitat més important, el valencià.

 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid