Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El nombre de persones sense feina s’ha incrementat en més de 27.000 al sud de l'Albera

Per a la Intersindical-CSC les dades d’atur de l’agost certifiquen que la reforma laboral crea més atur i temporalitat i donen nous arguments per a la vaga general
Al conjunt dels Països Catalans sota administració espanyol, el nombre de persones sense feina s’ha incrementat en més de 27.000, una xifra elevadíssima que supera en un punt el creixement mensual estatal. D’aquesta manera, mentre a l’Estat espanyol l’increment ha estat del 1,56%, als Països Catalans aquest ha ascendit fins el 2,48% i en termes totals el nombre “oficial” d’aturats/des supera el milió i quart. Tanmateix, si hi suméssim les persones sense feina no apuntades als serveis públics d’ocupació (que no comptabilitzen en aquestes dades) o les que estan rebent algun tipus d’ajuda que les fa desaparèixer dels llistats, la xifra total superaria el milió mig.

03/09/2010 18:14 Laboral
La Intersindical assenyala que el Govern espanyol va justificar la reforma laboral com una necessitat per garantir la creació de llocs de treball i més estables, una excusa que les organitzacions contràries a aquesta mesura ja vam rebatre.  En aquesta  línia considera que les primeres xifres després de la seva aplicació ja  els hi donen la raó i les dades d’atur del mes d’agost, publicades pel ministeri de Treball espanyol, no només presenten una escalada exagerada del nombre de desocupats/des, sinó que la taxa de temporalitat també s’ha incrementat fins a límits històrics.
 
En el següent requadre, es poden observar concretament les xifres sobre la variació de l’atur a les Illes Balears i Pitiüses, Catalunya i el País Valencià, aquells territoris del país que té en compte el ministeri de Treball a l’hora de publicar les dades:
 
daagost
 
 
Les províncies on la destrucció d’ocupació ha estat més evident han estat la de Girona (amb un increment de l’atur del 4,34%) i la de Barcelona (3,11%), mentre que la de Lleida (1,09%), les Illes Balears i Pitiüses (1,24%) i la de Castelló (1,27%) són les que menys han patit la desocupació. Igualment, les dones presenten un increment mensual de l’atur menor, malgrat que en termes anuals ja s’ha consolidat una afectació major que en els homes. Per la seva banda, la pujada anual del nombre d’immigrants desocupats/des se situa en 15,62% i gairebé dobla la mitjana catalana.
 
Quant a sectors, més de la meitat dels nous/ves aturats/des provenen de treballar en el dels serveis, mentre que 7.007 ho feien en la construcció i 5.548, a la indústria. De fet, el sector serveis ja s’ha consolidat com la font principal de destrucció d’ocupació als Països Catalans: en l’últim any, un 82,47% dels llocs de treball destruïts eren d’aquest sector.

Igualment, és molt preocupant, segons la Intersindical que el fet que els pocs contractes firmats aquest agost han estat molt majoritàriament temporals. La Intersindical-CSC ja va denunciar que el mes de juny era el que havia contribuït més a incrementar la temporalitat els darrers anys, però aquesta tendència s’ha aguditzat encara més i, dels 260.000 nous contractes del mes passat, un 92,11% eren temporals, un percentatge històric. Igualment, cal denunciar que més de mig milió d’aturats/des no rep cap tipus d’ajut o prestació de l’Estat, el que contribueix enormement a consolidar situacions de precarietat extremes. 
 
Per a la Intersinsical amb aquestes dades, doncs, hi ha la primera prova empírica que la reforma laboral ni crea ocupació ni contribueix a edificar unes relacions laborals més estables, sinó tot el contrari: destrueix llocs de treball i incrementa la precarietat de les classes treballadores. Nous arguments per convèncer qui encara tingués dubtes sobre la necessitat de participar en una vaga general que ha de suposar l’inici d’un període de mobilitzacions en contra de les polítiques neoliberals i de retallades continuades del Govern.
 
És per això que el sindicat considera que questa reforma, dictada al gust de la patronal i els grans poders econòmics ha de rebre una resposta contundent.
 
 
Per saber-ne més:
 
 
 
 
 
 
 
 
 

2009: Més de sis mil ERO autoritzats que afectaran a més de 175.000 treballadors al sud de l'Albera Llibertat.cat

L'atur a Catalunya Nord assoleix el 13% al darrer trimestre del 2009  Llibertat.cat

 

 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid