Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Es presenta el Diccionari Biogràfic de Dones: 655 biografies i algunes absències

Ahir divendres es va realitzar la presentació del Diccionari Biogràfic de Dones: un diccionari en línia d’accés públic i gratuït que inclou 655 biografies de dones representatives dels territoris de parla catalana i que ha publicat la Xarxa Vives d’Universitats, amb el suport del Govern de la Generalitat i  el Consell de Mallorca.

La web ha estat presentada pel vicepresident del govern en funcions, Josep-Lluís Carod-Rovira, i pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras.

11/12/2010 02:08 Gènere

 

Aquesta extensa web permet cercar biografies breus de dones representatives per criteris de territori, època, especialitat laboral, vinculació a entitats i partits i adscripció política o social. El diccionari parteix d'un criteri "conciliador" i d'ordre, ja que inclou "dones representatives" pertanyents a la Congregació de Germanes de la Puresa de Maria Santíssima, d'Acció Catòlica o del Partit Popular. També obvia moltes de les militants independentistes catalanes.

A la casella de recerca, en la classificació d'"Independentisme" només recull l'entrada de Maria Mercè Marçal [Poetessa, traductora, professora (1952 - 1998)]. En canvi, omet l'entrada de Mait Carrasco (traductora i correctora, militant independentista). També obvia l'entrada de Carme Ballester, dona del President de la Generalitat republicana Lluís Companys, exiliada i resistent.

Per una altra banda, si bé aquest diccionari biogràfic de dones catalanes recull l'entrada de Gertrudis Galí Mallafré [Polifacètica, escultora, exiliada (1912 - 1998)], i exposa el seu exili durant dècades, però la biografia de la parella de Manuel Viusà només recull una tímida referència al "compromís amb el nacionalisme català més radical. Mai van poder tornar a la seva estimada Catalunya, es van haver de quedar a l’exili, entre París i Andorra." Galí no apareix classificada com a "independentista" i la seva biografia i la seva obra es limita al vessant artístic com a escultura i "exiliada" i no com a lluitadora antifranquista.

El Diccionari Biogràfic de Dones ha estat presentat com el treball d'un projecte de recerca nascut fa quatre anys, a partir de l'impuls de la Generalitat de C atalunya i el Consell de Mallorca amb l’objectiu de donar a conèixer la contribució que les dones significatives dels Països Catalans. El diccionari recull diferents camps de coneixement i àmbits d’actuació.

En l'elaboracIó del diccionari biogràfic de dones han treballat investigadors i grups de recerca universitaris en estudis de les dones i de gènere.

El treball, en què han participat una cinquantena d’expertes de 12 universitats, inclou actualment 655 biografies de dones del Principat de Catalunya, el País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord, Andorra i Sardenya.  Tot i que també anuncien que hi apareixeran noves entrades. El marc cronològic del diccionari engloba des del segle I fins al segle XXI.

Aquest diccionari digital de biografies de dones ha estat presentat com un fons molt variat, que inclou des de pageses medievals, comtesses, religioses i mestresses de casa, fins a sindicalistes, dirigents polítiques, artistes de teatre, escriptores o empresàries. Un criteri molt ampli que ha permès incloure entre aquestes biografies personalitats de pensament reaccionari de segles passats i contemporànies.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid