Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La CUP denuncia la campanya de criminalització contra les barraques de Girona

Un cop l'any, amb motiu de les Festes de Sant Narcís de Girona, desenes d'entitats instal·len una barraca al parc de la Copa de Girona per tal de recaptar fons per seguir enriquint el teixit associatiu gironí.

Aquesta, una activitat amb fins no comercials, s'ha vist sotmesa aquest any a una campanya d'intoxicació i desprestigi per part de certs mitjans de comunicació i certs sectors gironins, criminalitzant la tasca que desinteressadament vénen realitzant multitud de persones per tal de tirar endavant, malgrat les dificultats, les associacions en les que creuen i dediquen el seus esforços.

10/11/2010 03:03 Drets i Llibertats

Enguany però, les barraques s'han vist immerses a un intent d'associar-les a alcoholització de menors o insolidaritat, i s'ha donat carta blanca als bars comercials perquè carreguin contra un model d'oci alternatiu que no els interessa que existeixi. I això ja va més enllà de l'error puntual de vendre alcohol a menors, fet que també afecta alguns bars i que és difícil de poder garantir consum 0 en un lloc on hi poden arribar a passar 30.000 persones en una nit.

Tot això ja es va penalitzar amb el tancament de dues barraques per venda d'alcohol a menors, però la campanya ha anat més enllà criminalitzant un model popular de festa major que concentra cada any milers de persones, nens, joves i grans i que permet sobreviure tot l'any les desenes d'entitats que nodreixen el recinte de barraques. El cúmul d'atacs rebuts ha empès les entitats a fer front comú per fer-se respectar. En una carta comuna que aquest any han gaudit de barraca, denuncien que s'hagi aprofitat indegudament l'"errada" de la venda d'alcohol "que certs corrents d'opinió han volgut aprofitar" per criticar unes entitats que durant tot l'any treballen "amb esforç i dedicació en el benefici comú de la societat".

La CUP surt en defensa les entitats

La CUP de Girona condemna "la polèmica mediàtica desfermada" i considera que ha estat abonada pels interessos de la dreta local, "que des d'una posició moralitzant i amb intenció electoralista, ha generat alarma sobre la venda i consum d'alcohol". CiU ha arribat a defensar la supressió de les barraques, tot obviant que en anteriors ocasions s'ha beneficiat d'aquest espai, com en les edicions en què Unió de Joves ha comptat amb barraca pròpia.

La formació culpabilitza també l'Ajuntament per haver sancionat dues parades, basant-se en dues actes policials aïllades on s'hi recollia la venda d'alcohol a dos joves. Segons la CUP, l'Ajuntament ha elevat aquests dos casos a categoria i ha aplicat una sanció exemplar a les entitats afectades, que no han pogut defensar-se públicament. "L'Ajuntament ha preferit presentar-se com la institució garant de l'ordre en una polèmica artificiosa que no pas incidir en la conducta dels joves a través de mesures caràcter formatiu i/o preventiu", critica la candidatura.

Per altra banda, remarca que el tancament de les barraques és una mesura extrema que no soluciona la problemàtica que es vol combatre, que és l'alcoholització de menors que sovint entren a la Copa amb ampolles d'alcohol comprades en supermercats. En aquest sentit, la CUP considera que la problemàtica requereix mesures "des de diferents àmbits i que sobretot vol poca demagògia o solucions pretesament instantànies, com ara els tancaments". 

 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid