Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El Pla Caufec aturat a causa dels problemes econòmics de la immobiliaria "Sacresa"

Molts veïns d'Esplugues de Llobregat que tant han lluitat per a defensar la muntanya de Collserola resten pendents encara de sentències, mentrestant  Sacresa, la immobiliaria ha hagut d'aturar el macroprojecte urbanístics anomenat Pla Caufec o "Porta Barcelona".
Fa uns dies, el Periódico de Catalunya informava que els problemes econòmics de Sacresa deixavenen via morta el polèmic pla Caufec. I és que a finals del mes de juny, la immobiliària que realitzava el projecte, Sacresa, va presentar un concurs de creditors per valor de 2.600 milions d'euros. El deute de la filial que realitzava el projecte Porta Barcelona s'eleva, per la seva part, a més de 200 milions. El que dècades de protestes no van aconseguir a causa de la repressió, ho ha permès, en un instant, la crisi immobiliària.

05/09/2010 22:33 Territori

A finals del mes de juny, la immobiliària que realitza el projecte, Sacresa, va presentar un concurs de creditors per valor de 2.600 milions d'euros. El deute de la filial que realitza el projecte Porta Barcelona s'eleva, per la seva part, a més de 200 milions.

Sacresa, de la família Sanahuja, paga els excessos comesos per la seva direcció en els anys daurats del totxo fàcil i els diners a cabassos. De merament participar en la immobiliària líder del sector, Metrovacesa, Sacresa va passar, mitjançant crèdits, a aconseguir el control (el 80%) de la firma. Quan el mercat del totxo es va alentir, no va poder afrontar el deute contret.

A mitjans de juliol, Sacresa lluitava perquè la seva filial Caufec no entrés dins del paquet del concurs de creditors. Aquest deute de 200 milions s'equilibra amb els actius de la filial -els terrenys- valorats, a la baixa, per també 200 milions d'euros. Els bancs no donen crèdits per finançar l'obra.

caufec1La plasmació d'aquest caos dels llibres comptables són els terrenys de Finestrelles, al costat de l'avinguda de la Diagonal. Després de dècades de polèmica i uns inicis vacil·lants va semblar, el 2009, que el projecte havia agafat la velocitat de creuer. Gairebé s'ha finalitzat el procés de soterrament de les línies elèctriques i s'han urbanitzat els terrenys, mitjançant la creació d'una rambla enjardinada de gran amplada -la que avui sembla la sabana-, la construcció de carrils bici i de tres parcs infantils que, pel que delaten les cintes, encara no han estat entregats tot i que ja s'han aixecat.

Paral·lelament, Sacresa va començar la venda sobre plànol de la primera fase del pla, als mateixos contraforts de Collserola. Segons van explicar fonts de Sacresa l'estiu del 2009, en aquell moment l'empresa havia venut el 40% dels 66 pisos d'aquesta primera fase (el conjunt tindrà 709 vivendes), i no havia començat encara -ni ho ha fet avui- la fonamentació del primer dels blocs. El termini que es marcava Sacresa era entregar les claus dels pisos l'estiu del 2011. Un objectiu que ara ja és impossible. Aquest diari no ha pogut comptar, malgrat intentar-ho repetidament, amb l'explicació oficial de la immobiliària.

La venda dels pisos es canalitzava, a més de per altres canals, a través d'internet. Avui la pàgina www.sacresa.com remet a un altre portal de l'empresa a internet anomenat www.nuncahasidotanfacil.com, on s'informa de les promocions que Sacresa té a Barcelona, València i Madrid. Porta Barcelona no apareix enlloc.

Si es demana informació telefònica, una amable agent comercial, després d'escapar-se-li -al sentir «Porta Barcelona»- un mig somriure audible a l'altre costat del fil, detalla que «s'ha reordenat l'oferta de la primera fase» perquè «l'oferta no s'ajustava a la demanda del mercat». La mateixa fase, cal recordar-ho, que el 2009 estava presumptament venuda en el 40%. L'agent no va posar cap data a la nova comercialització.

Sobre el que havia de ser el projcete del Pla Caufec, l'herba ha crescut fins al punt que ha passat a convertir-se ja en matolls, gairebé de sabana africana. El cartell del xiringuito a peu d'obra que havia de vendre pisos com xurros ha mig caigut. Els parcs infantils apareixen nous i semiprecintats amb una cinta plàstica amb el nom de la constructora que va urbanitzar aquesta part de Finestrelles. Algun pare l'ha trencat per deixar que el seu fill s'hi pugui gronxar. No hi ha ni una sola excavadora ni cap formigonera. Els solars estan fins i tot per desbrossar. El projecte Porta Barcelona està completament aturat.

Font:

El Periódico de Catalunya

El Pla Caufec Aturat. Salvem Can Ricart

Per saber-ne més:

Sis persones encausades per una manifestació contra el pla Caufec declaren als jutjats. Llibertat.cat 

Entrebastidors denuncia la persecució discriminada contra la Platafaforma contra el Pla Caufec. Llibertat-cat

Revista Aturem el Barcelona Meeting Point 06 - Aturem el Meeting Point 

Manifestació contra el Barcelona Meeting Point 06 - Llibertat.cat 

Entrevista a Mateu Montsolís, de la Plataforma contra el Pla Caufec - Llibertat.cat 

Desallotjament amb càrregues policials contra els veïns de les Cases Barates al barri de Bon Pastor - Llibertat.cat

 

Acció en defensa dels arbres que protegeixen Collserola Llibertat.cat

L'AJSC en contra de la sentència del TJSC favorable a l’urbanització de Torre Negra Llibertat.cat

Noves protestes contra el projecte urbanístic a la Plana del Castell de Cerdanyola Llibertat.cat

Protesta en defensa de la solana de Collserola Llibertat.cat

 

 

 

 

 

Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  4. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  7. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  8. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid