Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Els catalans del nord que vulguin ser mestres de català hauran d'anar a França

L'Associació per a l'Ensenyament del Català - APLEC ha donat a conèixer que el ministeri francès d'educació ha decidit afavorir Montpeller en detriment de Perpinyà pel que fa a l'establiment de nous màsters de formació dels docents, on s'inclou la formació del català. D'aquesta manera, els catalans del nord hauran de recórrer 170 quilòmetres si volen ser mestres de català.

La Federació de les Treballadores i Treballadors de l’ensenyament i la Cultura dels Països Catalans, FeCat - COS, denuncia que això significa una agressió lingüística i drets bàsics dels estudiants i futurs ensenyants de les comarques catalanes al nord de l’Albera, sota dominació francesa.

29/06/2010 14:48 Llengua

Els francesos formaran als professors de català?

 
L’Associació per a l’Ensenyament del Català se n’acaba d’assabentar que el Ministeri francès de “l’ensenyament” ha elegit afavorir Montpeller en detriment de Perpinyà, en atribuint-li els nous màsters de formació dels ensenyants MEF (inclosa la formació de català!) a les  universitats franceses del Llenguadoc. Fins i tot els CAPES ja no podran ésser preparats a Perpinyà. Així els centenars d’estudiants catalans que vulguin preparar les proves d’ensenyants de l’Éducation Nationale hauran d’anar a inscriure’s a 170 km de casa seva. Un retorn al passat de  més de 30 anys, quan Montpeller monopolitzava encara l’ensenyament superior i els i les catalanes no tenien pas dret a un campus universitari.
 
París pren així, de nou, fait et cause pel Languedoc francès contra els catalans menyspreant els interessos més elementals dels i de les habitants de la Catalunya del Nord.

I què dir de la incoherència d’atribuir a Montpeller les preparacions a l’ensenyament del català quan és Perpinyà la sola universitat a l’estat francès especialitzada en la formació en la llengua, la cultura i les relacions transfrontereres catalanes!

Una aberració i una discriminació flagrant. Encara més, Montpeller disposa de locals a les portes de la Universitat de Perpinyà, locals el propietari dels quals és… el Conseil Général des Pyrénnées Orientales.
 
Així doncs, l’APLEC demana als electes catalans (diputats, senadors, president del Conseil Général, electes de la Région) que es mobilitzin d’urgència per intervenir el més alt nivell per tal que la Universitat de Perpinyà estigui des de l’inici del pròxim curs en disposició de lliurar els diplomes dels Métiers de l’Enseignements et de la Formation (màsters de preparació pels ensenyants i formadors), en particular els màsters conduint a l’ensenyament bilingüe català en primària i a l’ensenyament del català en secundària.
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid