Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Carnestoltes arreu del país

Al llarg dels propers dies, els Països Catalans afrontem una voràgine carnavalera, carregada de disfresses, mascarades, irreverències i gresca. Un bon moment, doncs, per a subvertir una sèrie de valors així com tot tipus d’autoritat que ens toca suportar al llarg de la resta de dies l’any.  El carnaval, o carnestoltes, és en el que s’han convertit avui en dia les ancestrals festes paganes d’hivern, molt lligades al camp, a la producció de la terra i a que s’acosta la primavera. Amb l’arribada del catolicisme, i en contraposició a la litúrgia de la quaresma, i la penitència que aquesta suposava, el carnestoltes, que es celebra tot just abans d’aquesta, a partir del dijous gras, fou la veritable festa popular.

18/02/2009 02:44 Cultura
Així doncs, el rei Carnestoltes, amb un nom provinent del llatí i que fa referència a la prohibició de menjar carn (carnus tultus, carns prohibides) a partir del dimecres cendra, és l’abanderat de la disbauxa durant els propers dies en contraposició a la vella Quaresma, que simbolitza l’oració, l’abstinència i el recolliment per a les properes set setmanes. 
 
L’Esglèsia Catòlica, fidel a la seva filosofia, ha optat per integrar o provar de descafeïnar en la mesura del possible aquesta celebració dins dels seus rituals, si bé en determinats moments, com ara durant la dictadura franquista, els carnestoltes van ser prohibits, tot i que a vegades sense massa èxit. Així doncs, encara que avui una i altra festa mantinguin relació, el cert és que el carnestoltes té una importància simbòlica en tant que ha sobreviscut al pas dels segles mercès al suport popular, tot i els entrebancs rebuts per part dels sectors més reaccionaris segle rere segle, i que encara avui segueixen d’alguna manera vigents, com per exemple a Valls, degut al cartell de l’edició del 2005 que fou considerat una ofensa al parodiar l’escena del “sant sopar” i retirat per odre judicial, amb espectacle inclòs per part d’un mossèn. En tot cas, enguany Valls repetirà celebració el dissabte a la vesprada.
 
n tant que ens trobem davant d’una festa molt antiga, el costumari català, a bastament recollit per Joan Amades especialment en la obra del mateix nom, és molt ric en celebracions específiques, algunes tant interessants com les de Vinçà, al sud de les Alberes, degut a la importància que hi té el tió. 
 
Si bé hi haurà celebracions a moltíssimes poblacions arreu del país, per les seves peculiaritats o per la festa que generen destaquem carnavals com el de Solsona, amb la bramada i penjada del ruc i els seus gegants bojos, el de Molins de Rei amb el seu camell, el de Tarragona, amb la seva bóta, el de Vilanova i la Geltrú, amb la seva batalla de caramels i amb el seu xató, el concorregut carnestoltes de Pego , el carnaval de Sitges, amb les rues de la disbauxa i de l’extermini, o bé d’altres com el de Vinaròs i el de Sallent, conegut per la seva festa i on destaca la guerra de farina.
 
També destaquem els 
 

1234869758773_fSanta Coloma de Gramenet
 
Divendres 20 de febrer
Concert amb:
- ESTAKAZO
- Kuarto Mundo
- i Punxa Discos
Al Centre Social Okupat La Fabriketa (c/ Santa Rosa, 23)
 
 


Dissabte 21 de febrerParticipa a rua de carnestoltes amb l'Assemblea de Joves de Gramenet del Besòs. Comparsa: GRAMENET PER PALESTINA!Si vols participar posa't en contacte a ajgb (at) ara-santacoloma.com
I a la nit...FESTA DE DISFRESSES a l'Ateneu Popular Julia Romera (c/ Santa Rosa, 18)
 
 
1_cartell_car Sant Andreu de Palomar (Barcelonès) 
CSO la Gordíssima
C/Pons i Gallarza 10
M L1 St. Andreu
Renfe St. Andreu Comptal
 
Aquest divendres 20 de febrer, al CSO La Gordíssima: CARNESTOLTES!
A les 17h: Xocolatada infantil, a la porta del CSO
A les 21h i fins les 04h: Festa de Carnestoltes

Vine disfressada!

La liarem gordíssima!!
 
Valls  (Alt Camp)
 
Benvolguts ciutadans,
Com a batllesa sortint de la ciutat de Valls, és un honor per a mi fer aquesta crida a la participació en la gran orgia del Carnestoltes 2009. 

I per tal de seguir plantant Valls al món, us demano que feu la màxima difussió del cartell anunciador que us adjunto. Sens dubte, la fidelitat als valors tradicionals i el respecte a l'esperit carnavalesc és l'orgull i màxima distinció del nostre Carnaval, que segueix, any rere any, complint amb el seu deure i obligació, de la mateixa manera com també ha de fer l'Ajuntament, mantenint-se al marge d'aquesta celebració espontània, fresca i popular. Esperem que sigui així durant molts anys. 

Enguany ha sigut un any molt mogut, amb canvis, llagrimetes, bancarrotes, equilibrismes i funambulistes. El barri antic cada cop està més demacrat, al nivell de tants dels seus habitants. Per contra, n'hi ha que han fet el negoci del segle, com Mola! 

Enguany, però, el nostre amant el Rei Carnestoltes ha volgut donar tot el protagonisme als agents de la policia autonòmica, que després de 300 anys tornen a la ciutat que els va veure néixer (tot massacrant la població), per fregir-nos a multes i continuar perpetuant l'ocupació espanyolista. 

Però no patiu més, perquè aquest dissabte 21 arriba la redempció de tots els nostres pecats, perquè per Carnaval, tot s'hi val!

Molt bona rua i Moooooooooooolt bona nit!

Dolors Batalla
Ex-Alcaldesa de Valls
Concubina del Rei Carnestoltes 

 
 
 

 
 
Carnestoltes Olot
 
 
 
 
Olot (Garrotxa)  Plaça Pia Almoiana,
Dissabte, 28 de febrer
 
Per Carnestoltes,
Brutes, tous i pocasoltes 
 
23h-3h Música al carrer amb PD Rubió
3h. Xocolatada
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid