Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
12-N
La CUP Aposta per polítiques fermes per defensar el català en tots els àmbits

Són la única força política que ha defensat la immersió lingüística

01/05/2024 Llengua
La CUP s’erigeix com la única força política que ha estat capaç de defensar la immersió lingüística al Parlament durant aquesta legislatura. Aposta per plantejar polítiques fermes que defensin el català en tots els àmbits per frenar el retrocés que està patint, fomentar-ne el seu ús en les noves generacions i perquè continuï essent eina d’integració i acollida.

Els cupaires han fet una acció a la plaça de la Catedral de Lleida, on han enganxat adhesius a senyalètica urbana rotulada únicament en castellà de la ciutat de Lleida. L’acte ha comptat amb la presència de Carles Riera i Nogay Ndiaye, actuals diputats de la formació al Parlament.

Han posat de manifest el retrocés de la llengua entre les generacions més joves, Bernat Lavaquiol, cap de llista de la CUP per la demarcació de Lleida: “el país es troba en emergència pel què fa a l’ús del català, on el seu ús entre el jovent està en retrocés. Per això és urgent i necessari blindar el català perquè sigui vehicular. No podem permetre que el castellà s’introdueixi com a vehicular com a conseqüència de decisions de tribunals. Recordem que la CUP ens vam quedar sols quan calia fer una defensa ferma de la llengua”.

Respecte l’àmbit de l’ensenyament, Nogay Ndiaye, ha remarcat que “el retrocés de l’ús social del català, del seu aprenentatge i assoliment competencial per part del nostre alumnat al sistema educatiu és un fet. Quan la CUP és forta al Parlament és quan s’avança en qüestions de llengua. Nosaltres vam proposar un canvi de legislació perquè el català fos la única llengua vehicular als centres educatius”.

Carles Riera s’ha centrat en la necessitat de la normalització de la llengua catalana en l’àmbit social i cultural “hem d’aconseguir que el català tingui presència normalitzada al país i això vol dir a les xarxes socials, en l’activitat cultural i audiovisual del nostre país. És per això que cal una política pública ferma i decidida amb instruments públics per facilitar el doblatge i l’audiovisual en llengua catalana. I aquestes propostes només seran possibles si la CUP és forta al Parlament de Catalunya després del 12 de maig.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid