Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Història
Presentació de "Terra de Taifes": l’evolució dels estats de les taifes als Països Catalans

La presentació de Terra de Taifes tindrà lloc dimecres 16 de novembre a la Sala del Capítol del Memorial 1714 de Barcelona

08/11/2022 Història

El proper dimecres 16 de novembre, a les 19 h, es presentarà a la seu del Memorial 1714 (a la plaça del Fossar de les Moreres de Barcelona) el llibre Terra de Taifes de l’historiador Josep David-Garrido i Valls i publicat per Rafael Dalmau Editor. Es tracta d’una síntesi necessària que posa llum a la presència andalusina en el conjunt de les terres catalanes durant el segle XI i que complementa el coneixement, que tenim més aprofundit, sobre la Catalunya vella. Es tracta, doncs, d’un treball que dona el sentit d’equilibri territorial a la història del país.

Tradicionalment la historiografia castellana —i massa sovint també la catalana— ha menystingut el paper dels reis de taifes —que van aparèixer arran de la dissolució del poder central cordovès d’Alandalús—, però el cert és que el temps de les taifes va constituir el segle d’or de la literatura andalusina i molts dels seus reis eren persones cultes i lletrades. A més a més, les taifes es convertiren en imprescindibles per a l’economia d’una Catalunya que anava cimentat la seva separació, de facto, de la monarquia franca. Alandalús era per als catalans del segle XI terra de provisió, bé a través del comerç, bé participant en els nombrosos conflictes en què els regnes de taifes veïns es veieren involucrats i que permetien als governants cristians de recaptar sucoses paries.

Garrido presenta l’evolució dels estats de taifes sorgits als territoris que avui formen part dels Països Catalans: Tortosa, València, Alpont, Dénia, les Illes i, a més a més, les taifes que s’estenien més enllà del marc geogràfic dels Països Catalans, com ara la de Saragossa-Lleida, la d’Albarrasí, que s’estenia fins al Racó d’Ademús, i la de Múrcia, la qual arribà a abraçar l’actual sud valencià.

Garrido és un assidu en el catàleg de Rafael Dalmau, Editor. És autor de Jaume I i el Regne de Múrcia (1997), La conquesta del sud valencià i Múrcia per Jaume II (2002), La batalla d’Almansa (2008), Vida i regnat de Martí I: L’últim rei del Casal de Barcelona (2010), Jaume II de Mallorca: Rei de les Balears i Pitiüses, comte català del nord (2011) i Ramon Berenguer IV (2014), i ens complauria que ens poguéssiu acompanyar a la presentació aprofitant la seva estada a Barcelona, on farà la primera ponència en el seminari que s’hi organitza sobre Peronella.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid