Sobirania alimentària
Reus aposta per l’alimentació corresponsable amb nous tallers oberts a la ciutadania

La Taula per la Sobirania Alimentària de Reus, creada fa tres anys en el marc de la Comunalitat Reus Sud, segueix treballant per promoure un model agroecològic i sostenible a través del projecte “Cap a una alimentació corresponsable”, que aviat celebrarà nous tallers.

22/09/2025 Res-pública

L’alimentació no només és clau per a la salut, sinó també per a la definició dels paisatges, la resiliència del territori davant la crisi climàtica i la preservació d’un món rural viu. Escollir què mengem, on ho comprem i com ho cuinem és un acte amb un fort impacte social i ambiental, i un gest que pot contribuir a transformar un model agroalimentari que actualment afavoreix l’acumulació i el benefici per sobre del dret bàsic a una alimentació justa i digna.

En aquest context, la Taula per la Sobirania Alimentària de Reus, creada fa tres anys en el marc de la Comunalitat Reus Sud, segueix treballant per promoure un model agroecològic i sostenible. La iniciativa aplega entitats de referència com el Col·lectiu Eixarcolant, la cooperativa El Brot, la Fundació Espigoladors, l’Associació Borraina i l’Associació Permacultura Pura Vida. Totes elles reivindiquen l’empoderament de la pagesia i de les persones consumidores, i posen en valor alternatives basades en el consum local, ecològic i de proximitat.

Tallers “Cap a una alimentació corresponsable”

La tardor del 2023, la Taula va engegar el projecte “Cap a una alimentació corresponsable”, amb tallers de cuina d’aprofitament organitzats en col·laboració amb les entitats veïnals dels barris del sud de Reus. Fins ara, ja s’han dut a terme cinc sessions, amb gairebé 80 participants i més de nou receptes compartides, disponibles al web de la Comunalitat Reus Sud: comunalitatreus.cat/sobirania-alimentaria.

Les properes cites tindran lloc al barri de les Clarisses coincidint amb les festes organitzades per l’Associació de Veïns i Veïnes El Santuari:

  • Dimecres 1 d’octubre, a les 17:30 h – davant del local de l’AVV El Santuari (carrer d’Antoni Isern, 1). El taller anirà a càrrec de la Fundació Espigoladors i l’Associació Borraina, que mostraran com donar una nova vida als excedents del camp i com recuperar el valor de les plantes silvestres comestibles.

  • Dissabte 4 d’octubre, a les 11:30 h – al Parc del Ferrocarril. Serà una sessió dinamitzada per El Brot i el Col·lectiu Eixarcolant, que elaboraran receptes amb productes de la pagesia local i reivindicaran els coneixements tradicionals de les nostres (s)àvies.

Sobirania alimentària: una aposta de futur

Més enllà dels tallers als barris, des de la Comunalitat Reus Sud s’estan treballant paral·lelament altres projectes per fer de Reus una ciutat més sostenible, amable i resilient on l’alimentació n’és l’eix transversal: una prova pilot de menjador escolar agroecològic que compti amb proveïdores locals, uns horts urbans ecològics on viure, compartir i aprendre en comunitat…

Amb tots aquests espais participatius, la Taula vol conscienciar la ciutadania sobre el paper fonamental que tenim com a consumidores a l’hora d’impulsar un model agroalimentari més just, saludable i sostenible. L’alimentació, entesa com a dret i com a eina per protegir el territori, és una palanca de canvi per avançar cap a un sistema postcapitalista basat en la vida, la cultura i la justícia social.