L’organització considera que el model econòmic basat exclusivament en el turisme està abocant Calella i el conjunt dels Països Catalans a un precipici econòmic, social i nacional. «El problema no és que hi hagi turistes, sinó que només hi hagi turistes», ha afirmat el diputat DaniCornellà,queha denunciatqueaquestmodelempobreix,expulsa,contamina i desnacionalitzael territori.
Cornellà ha recordat que els Països Catalans són la primera potència mundial en pressió turística per habitant, i ha apuntat que «com més turístic és un municipi, més pobre es torna», citantcom a exemplesBenidorm,Lloret o Salou. Tambéha denunciatqueel turisme destrueix el territori —amb emissions elevades i desplaçament de l’activitat agrícola— i debilita la llengua i la cultura pròpies. «El turisme de masses ven allò que no és seu amb salaris baixos i milions d’euros en ajudes públiques», ha dit, demanant un canvi de model queposi al centreles necessitatscol·lectives.
UNA WEB DE DENÚNCIA OBERTA A TOTA LA CIUTADANIA
Per fer front a l’especulació immobiliària i a la inacció institucional, la CUP ha posat en marxa una web de denúncia anònima de pisos turístics il·legals. El portal permet consultar, a través d’un mapa geolocalitzat, les 237.333 llicències HUT disponibles actualment als Països Catalans(de les 277.335 queconstenoficialment),així comcomprovar si un pis té o no llicència.En cas queno hi sigui, es potdenunciarde formaanònima.
Aquesta eina vol ajudar a identificar les pràctiquesil·legalsdels rendistes i empresesquees lucren fora del marc legal, sense declararingressosni pagarels impostoscorresponents.Tal com ha explicat Cornellà, «no declarenIRPF, no paguenIVA, no contribueixen a la societat, i eludeixen la taxa turística. Estan enriquint-se mentre la majoria de la població no sap si podràpagarel lloguer».
Les denúncies recollides seran traslladades a les administracions corresponents: l’Agència Tributària de Catalunya al Principat, i l’Agència Estatal (AEAT) a la resta del territori. També s’entregaran al Departamentd’Economia i Treballde la Generalitat.«Aquestawebno hauria de ser necessària, però davant la inacció, aportem una eina útil per revertir la situació dels HUTs», ha remarcatel diputat.
Per accedir a la web: denunciahabitatgesturistics.cat
CALLELLA: UNA ICONA DEL DESPROPÒSIT TURÍSTIC
Des de Calella, la CUP ha volgut posar cara i noms concrets a aquest model econòmic. En paraules del regidor Albert Comas, «ens trobem en una de les poblacions més pobres del Maresme, però amb 532 pisos turístics. Amb el nou POUM, es podrà arribar fins a 2.000 llicències, mentre que el lloguer tradicional en té 1.800». Això suposaria, ha denunciat, «un atac directeal dret a l’habitatge i unaapostaclara per l’especulació».
A més, Comas ha alertat que s’estan planejant noves urbanitzacions a espais naturals com la Riera o el Torrent del Raig per donar resposta a l’expansió turística, denunciant una «políticairracionalorientadaal totxo i a la destrucciódel territori».
La situació al barri de Pequín, amb 33 pisos turístics, n’és un exemple. A la plaçadel Bunyol n’hi ha 5 en una sola illa de cases. «Aquestmodelglobalitzaten mansde gransempresesfa que el diner fugi del poble i augmenti la desigualtat.L’aturcreix, la precarietats’accentua, i les feines són temporals i mal pagades», ha declarat Comas. Ha afegit que els impostos municipals afavoreixen les grans cadenes hoteleres, mentre que la despesa pública es destina a festes i esdevenimentsqueno reverteixenen la població.
MOCIONS ALS AJUNTAMENTS I AL PARLAMENT
La CUP presentarà mocions als ajuntaments i al Parlament de Catalunya per combatre
l’expansió de pisos turístics il·legals i recuperar el control sobre l’ús de l’habitatge.En el cas de Calella, es proposarà restablir una moratòria per a noves llicències, habilitar una bústiade denúnciaanònima,donarordresclares a la policialocal per fer inspeccions, i exigir a la Generalitatla creaciód’uncos d’inspectors.
La militant cupaire Marina Juhé ha denunciat que «ampliar de 500 a 2.000pisos turísticsés una mesura que premia l’especulació en comptes del dret a l’habitatge». Ha afegit que
aquest model «va contra la majoria dels calellencs» i que cal fer un gir radical: «En lloc d’augmentarllicències,cal reduir-les i tornar a posarl’habitatgeal seu ús real: viure-hi.»
Amb aquesta ofensiva, la CUP reafirma el seu compromís amb un canvi de model econòmic, posant al centre les persones i el territori, i combatent amb fermesa la turistificació i l’especulació.