Habitatge
100 dies en vaga de lloguers per l’habitatge públic: davant les amenaces de La Caixa, les 68 llars segueixen fermes
10/07/2025 Drets i Llibertats

Aquest dimecres  es compleixen 100 dies de vaga de lloguers per part de 68 famílies de Sitges, Banyoles, Sentmenat i Palau-solità i Plegamans. Les vaguistes, organitzades amb el Sindicat de Llogateres, han decidit plantar-se davant les expulsions de La Caixa i lluiten perquè tots els habitatges protegits d’aquest gran tenidor es mantinguin com a parc públic per sempre.

Els pisos que habiten formen part de les 38 promocions d’habitatge protegit que La Caixa va construir amb ajudes públiques i sovint en sòl públic a través de l’Obra Social. Durant anys, aquestes famílies han denunciat preus inflats, clàusules abusives, manca de manteniment i assetjament immobiliari. Ara, La Caixa, a través de la seva immobiliària InmoCriteria, els vol fer fora per vendre’s els pisos al millor postor.

Des del mes d’abril, les famílies han deixat de pagar a La Caixa i dipositen les rendes en un compte comú. A dia d’avui, ja han retingut més de 120.000 €, una xifra que no pensen entregar fins que l’entitat no s’assegui a negociar. La Caixa no respon amb diàleg, sinó amb assetjament sistemàtic a les vaguistes: desenes de correus i cartes amenaçadores, trucades a totes hores, fins i tot de matinada.

Exigències clares: ni una expulsió més i habitatge protegit per sempre 

Les vaguistes tenen tres demandes clares: aturar totes les expulsions i els processos judicials contra els llogaters, obrir una taula de negociació amb La Caixa i que la Generalitat adquireixi els pisos a través de l’Incasòl i els incorpori al parc públic. 

Denuncien que, mentre el Govern promet 50.000 habitatges protegits nous, en 10 anys se n’hauran perdut 40.000. Per això volen que tot l’habitatge protegit propietat de La Caixa passi a ser públic per sempre. Gràcies a la seva lluita, l’agost de l’any passat es va anunciar l’adquisició de 8 de les 38 promocions per part de l’Incasòl, després de 3 anys de mobilitzacions i accions coordinades entre les llogateres de diverses promocions. Les llogateres, però, estan disposades a lluitar fins que el 100% dels habitatges passin a titularitat pública. 

La vaga continua creixent i rep suports arreu

Durant aquests quatre mesos, la vaga ha continuat sumant llars i ha rebut un ampli suport social i institucional. A finals de juny, més de 3.600 entitats socials, veïnals, sindicals i juvenils van fer públic un manifest sota el títol “En defensa de l’habitatge protegit”, en què exigien al Govern que actuï per evitar la seva privatització. També més d’una desena d’ajuntaments, entre ells el de Barcelona, han aprovat mocions de suport a les vaguistes i han reclamat al Govern que compri els pisos per incorporar-los al parc públic. A més, l’enorme solidaritat queda reflexada a la caixa de resistència creada gràcies a un conveni de col·laboració amb la Fundació Coop57 i que ja reuneix més de 35.000€ en donacions que es destinaran a cobrir despeses legals i portar a La Caixa a judici. A més, durant els últims mesos s'han fet una quinzena d'actes de suport arreu el territori, l'últim amb col·laboració amb el Consell de Joventut de Barcelona i la participació d'artistes de renom del panorama musical català. 

La vaga també es guanyarà als tribunals

Davant la inacció i les pràctiques abusives de La Caixa, les vaguistes i el Sindicat de Llogateres han interposat diverses accions legals. L’ultima, una demanda col·lectiva presentada al jutjat de Barcelona reclama la devolució de l’IBI cobrat indegudament i l’anul·lació d’aquesta clàusula abusiva. La demanda, que ja compta amb 68 llars adherides, podria arribar fins a 1850 famílies i 10 milions d’euros reclamats.

100 dies de vaga i més fortes que mai 

La Caixa pot enviar totes les amenaces que vulgui: les vaguistes no tenen por. Són 100 dies de lluita per defensar un principi fonamental: l’habitatge protegit ha de ser públic i protegit per sempre.