Recullen gairebé tres mil signatures per protegir el volcŕ i els morrots del Montsacopa
La Plataforma assegura que "el con del Montsacopa i l'espai que es vol urbanitzar, formen part del mateix volcà. Aquest, és un patrimoni únic de la ciutat d'Olot, amb un gran valor natural, paisatgístic, geolòfic i cultural. És crucial garantir la seva preservació i evitar qualsevol actuació que pugui posar en perill el seu futur com a espai natural protegit. Per això, demanem la difusió d'aquest manifest i la llista de persones que s'han adherit a aquesta reivindicació".
Per la seva banda,l'ajuntament, argumenta que forma part del POUM del 2003 i legalment hi te dret. No, per apunta la plataforma que es te gens en compte, el canvi social i la sensibilitat de protecció de la natura que hi ha entre la ciutadania en general. Des de la plataforma, reclamen que s'aturi el projecte i que en un proper pla urbanístic es modifiqui per tal de adaptar aquest espai a que demana la societat. Creiem que les lleis han d'adaptar-se als canvis socials i, no perquè encara hi hagi un POUM de fa més de 20 anys, s'hagi d'aplicar en la seva literalitat.
Manifest:
Manifest per protegir el volcà i els morrots del Montsacopa
Atesa la voluntat de l’Ajuntament d’Olot d’impulsar el projecte del Pla Parcial del Morrot i el Polígon d’Actuació P.A:03.08, diferents persones i entitats preocupades pels greus impactes negatius que aquesta operació urbanística suposaria,
VOLEM EXPOSAR QUE:
- Olot és l’única ciutat de Catalunya envoltada de volcans, un fet que configura la seva identitat. Aquest patrimoni geològic ha creat un paisatge d’extraordinària singularitat i bellesa, amb uns sòls excepcionals. Tanmateix, les successives revisions del POUM i les nombroses modificacions puntuals de que ha estat objecte no han abordat, com caldria, l’encaix del teixit urbà amb el parc natural i les àrees de reserva natural dels quatre volcans.
- Aquests cons i el paisatge volcànic que configuren van ser protegits legalment pel Parlament de Catalunya, fa més de 40 anys i és deure de tots conservar-lo per a les generacions futures. Aquest paisatge aporta molts beneficis a tota la ciutat en forma de salut, turisme sostenible, sòls i hortes productives,... i un paisatge singular, que conforma la identitat local i és reconegut arreu del món.
- La conservació dels quatre cons volcànics que formen part del paisatge de la ciutat d’Olot no se circumscriu als límits establerts per les àrees de reserva natural que defineix la legislació vigent, sinó que ha d’incloure les zones urbanes no edificades dels entorns dels volcans que s’haurien d’adaptar per tal que l’encaix fos més harmònic.
- En el pla especial del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa aprovat el 2010, es defineix que el con volcànic comença a partir de l’avinguda Morrot. Estudis recents han identificat que aquestes morfologies volcàniques són úniques de manera que caldria que fossin considerades espai volcànic representatiu. Com diu l’article 497 del POUM “Els usos admesos dins d’aquest espai són agrícoles i no necessiten construccions o equipaments d’interès públic que s’hagin d’emplaçar necessàriament en aquest espai”.
- Els planejaments municipals es poden i s’han de modificar pel bé del medi ambient i de la societat. Perquè com diu l’article 3 de la llei d’urbanisme, “...el desenvolupament urbanístic sostenible es defineix com la utilització racional del territori i el medi ambient i comporta conjuminar les necessitats de creixement amb la preservació dels recursos naturals i dels valors paisatgístics, arqueològics, històrics i culturals, a fi de garantir la qualitat de vida de les generacions presents i futures”. Els morrots en són un cas claríssim, urbanitzar aquest espai seria una equivocació després de quaranta anys de conservar el patrimoni natural volcànic, una de les nostres identitats més importants.
- Els morrots són un exemple clar que cal modificar el planejament per salvaguardar aquest espai natural. Aquest espai adjacent a la reserva natural del volcà del Montsacopa, no està format per uns camps qualsevols, sinó que permet disposar d’un espai verd entre el volcà i el vial per conservar el morrot que encara hi ha i d’aquesta manera, alhora, ajuda a visualitzar la singular geomorfologia del con volcànic del Montsacopa. - L’ espai natural que es vol urbanitzar, amb relleu suau, té el seu origen en les petites erupcions que es van generar a la falda del volcà del Montsacopa (els morrots) que conforma un paisatge volcànic bell, agradable i tranquil·litzador, que permet admirar el volcà des de l’avinguda del Morrot.
Per tot plegat DEMANEM A L’AJUNTAMENT D’OLOT
- Que aturi el projecte del Pla Parcial del Morrot i el Polígon d’Actuació P.A:03.08 i que promogui un procés de participació entre la ciutadania, experts i el consistori per modificar en el POUM el perímetre de la reserva natural del volcà del Montsacopa, per garantir que s’harmonitzi la transició amb l’espai urbà. - Que el POUM d’Olot incorpori nous instruments de participació ciutadana i els nous coneixements científics en vulcanisme, els sistemes naturals i la relació entre la natura i la salut de les persones per millorar la relació amb el perímetre del parc natural i les quatre reserves naturals limítrofs.