Repressió
Acaba el judici contra les feministes de 8 Mil Motius

Més de 6 anys després, el judici ha tingut lloc els dies 27, 28, 29 i 30 de maig als Jutjats de Terrassa.

31/05/2024 Drets i Llibertats
Aquest dijous ha finalitzat el judici contra les 7 dones de Sant Cugat, en el qual ens demanen 3 anys de presó per a cadascuna i 26000€ de responsabilitat civil. El judici s’ha allargat durant quatre dies per culpa de la incompetència dels jutjats. Han tingut diversos problemes tècnics per visualitzar les gravacions que no han sabut solucionar en els quatre dies de judici, i havien notificat incorrectament els dos treballadors de l’empresa de seguretat privada citats com a testimonis, que havien d’assistir dimecres i finalment han declarat avui dijous.

La Fiscalia ha mantingut la petició de 3 anys de presó i els 26000€ de responsabilitat civil, tot i que no hi havia cap informe pericial que sostingués aquesta petició econòmica. Per la seva banda, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, tot i proposar la commutació de la responsabilitat civil per treballs a la comunitat, han mantingut la petició dels diners en cas que no sigui possible.

A l’espera de la sentència, des de 8 Mil Motius considerem que hem vençut en aquest procediment, ja que aquest únicament buscava assenyalar-nos i desmobilitzar-nos, però la solidaritat rebuda aquests dies només fa que reafirmar-nos en la lluita i en l’organització feminista, que hem mantingut aquests sis anys i mantenim fins a dia d’avui.

Tant les encausades com les advocades considerem que l’única sentència que hauria de produir-se és l’absolució, ja que aquest judici no s’hauria hagut de produir mai.

Agraeixen a totes les persones i col·lectius que han assistit a les convocatòries durant aquests dies, que han mostrat el seu suport, i que continuen lluitant i organitzant-se per aconseguir els objectius que ens van portar a tallar les vies del tren aquell 8 de març: la plena llibertat de totes en un món sense explotació ni cap tipus de discriminació.

Per a més informació:

Els fets es remunten al Dia de la Dona Treballadora del 2018 (8 de març), quan Sant Cugat va protagonitzar una històrica manifestació que va omplir els carrers de la vila amb centenars de milers de dones defensant els seus drets. En un context de vaga general, es van prendre els carrers exercint el dret a protesta i es van aturar els centres de treball i una trentena de dones van tallar les vies dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), tot com a forma de reivindicació del pes de les dones en la producció laboral i la normalitat social, però també per garantir el dret a vaga a totes aquelles que el veuen diàriament vulnerat. Arran d’aquest tall de vies, els Mossos d’Esquadra van iniciar la denúncia que ha acabat en mans de la Fiscalia, que demana 3 anys de presó per desordres públics i 26.100,34€ de responsabilitat civil a set de les participants.

Des de 8 Mil Motius, el col·lectiu de suport a les set dones encausades per aquests fets, recordem que amb aquesta acció volíem evidenciar que, precisament al transport públic és on es cometen el 17,1% de les agressions fora de l'àmbit de parella (Enquesta de violència masclista, 2016).

Gairebé cinc anys després, ens van convocar a judici el gener del 2023, el qual va quedar suspès per la pèrdua de documentació per part dels jutjats. Des de 8 Mil Motius ja vam denunciar en aquell moment una pena de banqueta, en la que el càstig en si mateix ha estat i segueix sent el procés d’espera que pretén desgastar personal i políticament a les encausades i al seu entorn, desmoralitzar i desmobilitzar el feminisme de base, una estratègia molt habitual en molts altres casos repressiu. La condemna, doncs, ha estat i és també haver d'estar lligades durant tant de temps a un procés judicial amb penes que comporten diversos anys de presó i amb un sistema judicial que posa a mercè dels seus terminis i errors la vida de les persones encausades.

Més de 6 anys després, el judici ha tingut lloc els dies 27, 28, 29 i 30 de maig als Jutjats de Terrassa.

Per últim, cal recordar que va ser FGC qui va demanar una responsabilitat civil de més de 26.000€. Un cop més la Generalitat, que s'omple la boca de feminisme, fomenta, alhora, que s’acusi i es condemni a les militants feministes que lluiten dia a dia al carrer, posant els cossos per millorar la vida de les dones.