25-N
La lluita contra les agressions sexuals a les universitats es visibilitza a Tarragona
25/11/2023 Gènere
La lluita contra les agressions sexuals a les universitats es visibilitza a Tarragona La lluita contra les agressions sexuals a les universitats es visibilitza a Tarragona

La CGT ha organitzat aquest dijous un acte per visibilitzar la problemàtica i la lluita contra les agressions sexuals a les universitats a partir de casos a l’UJI i la UAB.

Al llarg d’aquesta dècada s’han denunciat diversos casos d’agressions i abusos sexuals a les universitats. De fet, al maig passat s’informava que en els últims cinc anys, les universitats catalanes havien obert més de 150 expedients acadèmics per assetjament sexual i laboral als seus centres i que 33 professors eren investigats o ho havien estat. Pel que fa a la Universitat Rovira i Virgili, entre el novembre de 2019 i el novembre de 2022, la institució informa de 8 denúncies per assetjament sexual en les quals hi ha almenys cinc docents i/o investigadors implicats.

Aquest dijous l’assemblea Deixa de Ser Una Illa, del Sindicat d’Educació, Recerca i Intervenció Social de CGT al Camp de Tarragona, ha organitzat un acte al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili (URV) per projectar el documental Mujeres que no callan amb una posterior taula rodona. En aquest documental, la periodista Núria Garrido ha recollit el testimoni de diverses víctimes i supervivents d’aquests abusos a les universitats públiques de Castelló (Universitat Jaume I) i de Barcelona (Universitat Autònoma de Barcelona).

A l’acte, presentat per la Secretària d’Acció Feminista i LGBTIQ+, han participat la Lidia Pérez, càmera del documental; la Mercedes Márquez, delegada de CGT a la UAB i, de manera telemàtica, dues membres de l’assemblea MeToo UAB, plataforma que va denunciar diversos casos i va engegar diverses mobilitzacions el curs passat.

Al col·loqui, s’ha destacat la importància de visibilitzar aquesta lluita i Pérez ha remarcat que “malgrat que totes les circumstàncies puguin estar en contra, cal lluitar fins al final tot i que s’hagi de fer sense el suport institucional”, ja que com a creadores, recalquen, tenen “un ferm compromís amb la justícia i el feminisme”.

Per la seva part, Márquez, delegada de CGT a la UAB, ha destacat la importància del “suport mutu i l’acompanyament sindical” front a les “estructures que legitimen la violència masclista, protocols insuficients i manca d’indicadors i mesures de prevenció i reparació”.

Les integrants de MeeToUAB, que prefereixen mantenir-se en l’anonimat, han comentat les dificultats que suposa per a les doctorandes denunciar públicament aquestes agressions en l’àmbit universitari, ja que no només els afecta en l’àmbit acadèmic, sinó també a la seva trajectòria laboral posterior en veure’s assenyalades.

Des de CGT remarquen que l’acte s’emmarca en els actes previs al 25 de novembre, dia contra les violències masclistes, i animen la població a participar de les convocatòries de la Plataforma 25N del Camp, de la qual formen part. Precisament, aquest dissabte serà la manifestació unitària del Camp pels carrers de Reus, que sortirà a les 18 hores del Mercat del Carrilet.