Corrupció
L’acusació popular presenta l’escrit d’acusació de la peça nº 21 -Sitjas Motor SL- del cas Mercuri

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció s’adhereix a les acusacions i a les penes sol·licitades pel Ministeri Fiscal

14/06/2022 Drets i Llibertats

La Plataforma Sabadell Lliure de Corrupció (SDLD) en l’exercici de l’acusació popular, ha presentat al Jutjat d’Instrucció nº 1 de Sabadell, que instrueix el cas Mercuri, el seu escrit d’acusació en el que sol·licita l’obertura de judici oral davant l’Audiència Provincial de Barcelona i formula l’acusació contra els acusats: Antoni Sitjas, Melquíades Garrido, Luisa Joaquina Garrido, Carles Adrobau, José Mª Caballero, Montserrat Capdevila, Xavier Izquierdo, Josep Abellan, Josep Teixidó i Pilar Saura.

Com acusació popular s’adhereix íntegrament als fets descrits i a les acusacions formulades contra als acusats pel Ministeri Fiscal pels delictes de falsedat documental, tràfic d’influències i prevaricació.

Per aquest fets es sol·liciten als acusats les penes següents:

  • Antoni Sitjas Renom. Propietari i administrador de l’empresa SITJAS MOTOR SL en el moment dels fets, a la pena d’ 1 any i 8 mesos de presó i 24.000 euros de multa, pel delicte de falsedat documental
  • Melquíades Garrido Martínez. Propietari i administrador de l’empresa CONSTRUCCIONES GARRIDO MARTÍNEZ i president del Gremi de Constructors d’Obres de Sabadell i comarca, encara a dia d’avui, a la pena d’ 1 any i 4 mesos de presó i 4.000 euros de multa pel delicte de tràfic d’influències i d’ 1 any i 8 mesos de presó i 24.000 euros de multa, pel delicte de falsedat documental
  • Luisa Joaquina Garrido Cabrero. Responsable de la comptabilitat de l’empresa CONSTRUCCIONES GARRIDO MARTÍNEZ en el moment dels fets, a 8 mesos de presó i 12.000 euros de multa, pel delicte de falsedat documental
  • Carles Adrobau Rodríguez. Constructor i coautor de conformitat de la factura falsificada, a la pena d’ 1 any i 8 mesos de presó i 24.000 euros de multa, pel delicte de falsedat documental
  • José Maria Caballero Bach. Administrador de l’assessoria AGEM ASSESSORS I CONSULTORS SLP, a la pena d’ 1 any i 8 mesos de presó i 24.000 euros de multa, pel delicte de falsedat documental
  • Montserrat Capdevila Tatché. Segona Tinenta d’Alcalde del govern de Manuel Bustos pel PSC, vicepresidenta de Agència Tributària de Sabadell (ATSA) i Diputada al Parlament de Catalunya pel PSC en el moment dels fets, a la pena d’ 1 any i 4 mesos de presó, 4.000 euros de multa i 5 anys d’inhabilitació especial, pel delicte de tràfic d’influències. 
  • Xavier Izquierdo Vilavella. Coordinador de l’Àrea d’Urbanisme i Espai Públic de l’Ajuntament de Sabadell en el moment dels fets, a la pena d’ 1 any i 4 mesos de presó, 4.000 euros de multa i 5 anys d’inhabilitació especial, pel delicte de tràfic d’influències. 
  • Josep Abellan Martínez. Funcionari i Coordinador de l’Àrea d’Economia i Serveis Centrals de l’Ajuntament de Sabadell que englobava l’Agència Tributària de Sabadell (ATSA) de la qual en va ser gerent en el moment dels fets i actualment Cap de Serveis Econòmics de l’Ajuntament de Sabadell, a la pena d’ 1 any i 4 mesos de presó, 4.000 euros de multa i 5 anys d’inhabilitació especial, pel delicte de tràfic d’influències. 
  • Josep Teixidó Piñol. Funcionari i tècnic superior en Dret local, adscrit a l’Agència Tributària de Sabadell (ATSA) de la qual n’era el cap de la unitat d’inspecció tributària en el moment dels fets, a la pena d’ 1 any i 4 mesos de presó, 4.000 euros de multa i 12 anys i 6 mesos d’inhabilitació especial, pel delicte de prevaricació. 
  • Pilar Saura Montero. Funcionaria i tècnica auxiliar inspectora, adscrita a la Unitat d’Inspecció Tributària de l’Agència Tributària de Sabadell (ATSA) en el moment dels fets, a la pena de 7 anys i 6 mesos d’inhabilitació especial, pel delicte de prevaricació. 

Els fets van tenir lloc l’any 2011, a partir que la Unitat d’Inspecció Tributària municipal va inspeccionar el local Sitjas Motor SL del carrer de Quintana nº 64 de Sabadell, en el que l’any 2009 s’havien realitzat obres d’ampliació, passant l’activitat de 250 a 1.153 m2 de superfície, sense facturació per part de l’empresa CONSTRUCCIONES GARRIDO MARTÍNEZ, propietat de Melquíades Garrido Martínez, president del Gremi de Constructors d’Obres de Sabadell i comarca i tiet de l’exalcalde Manuel Bustos Garrido. 

Melquíades Garrido, amic d’Antoni Sitjas, propietari de l’empresa concessionària de vehicles Sitjas Motor SL, va organitzar una conxorxa entre els acusats amb la finalitat que l’empresa eludís el pagament a les arques municipals de l’increment de l’IAE, que li corresponia per l’augment de superfície, 1.845,68 euros. 

Aquestes actuacions il·lícites i els delictes comesos posen de manifest, una vegada més, els comportaments corruptes de l’entorn familiar de Manuel Bustos, càrrecs electes del PSC, càrrecs de confiança i d’alguns funcionaris municipals, que actuen en contra de l’interès públic i de l’administració a la qual serveixen, per tal de beneficar a determinats particulars, utilitzant la seva influència en l’estructura política i administrativa.