1924- L'arquitecte Rafael Masó surt de la presó de Girona després d'estar una setmana empresonat acusat d'haver signat un manifest catalanista del CADCI

L'arquitecte Rafael Masó surt de la presó de Girona després d'estar una setmana empresonat acusat d'haver signat un manifest catalanista del CADCI

03/01/1924 Tal dia com avui

El 3 de gener del 1924 per ordre del general Emilio Barrera, capità general de Catalunya, un centenar de regidors (i personalitats gironines com l'arquitecte Rafael Masó) van ser alliberats provisionalment de la presó de Girona després d'estar una setmana empresonats acusats d'haver signat un manifest catalanista del CADCI. Molts amics els esperaren a la sortida de la presó, segurament els mateixos que segons Albert de Quintana durant l'empresonament “Ens ompliren d’obsequis, vins exquisits i tabacs, que passaren a les nostres mans després d’haver pogut aconseguir rompre per un cap la tela metàl·lica que hi havia existent a la doble reixa de la presó”.

Uns mesos més tard, el 30 de maig de 1924, Salvador Dalí i 3 catalanistes més ingressen a la presó acusats de 'delitos contra la unidad de la Pátria' (a Dalí l'acusen de cremar una bandera espanyola). Dotze dies més tard, l'11 de juny, el mateix jutge ordena a director de la presó deixiar en llibertat a Dalí. Hi havia passat un total de 21 dies empresonat, ja que la seva detenció es va produir el 21 de maig i va estar prèviament nou dies incomunicat a Figueres (no queda clar si a la presó civil de Figueres o a la presó militar del Castell de Figueres que va ser la principal presó de la demarcació durant el segle XIX on s’arribà a empresonar destacats independentistes cubans). Per contra, el militant d'Estat Català Martí Vilanova i altres detinguts a la mateixa batuda, com el forner de la vila de Llers, Eugeni Arolas, i el metge de Sant Joan de les Abadesses, Ferran Sotorra, van passar aquell estiu a la presó de Girona.

Jaume Miravitlles, figuerenc que vivia a Barcelona (on estudiava) va ser detingut el dia 7 de maig de 1924 en un teatre de Barcelona quan repartia manifestos de Francesc Macià (Alfons XIII va visitar Barcelona el dia 14). Va estar empresonat a Barcelona (però no a Figueres ni a Girona com Dalí i els altres detinguts) i no se sap la data exacta de l'alliberament, tot i que una publicació de Figueres informava el 14 de juny següent que havia estat alliberat. Sobre aquesta detenció i la dels seus amics Dalí i Martí Vilanova, més o menys per les mateixes dates, s'han dit coses diverses, que si formaven part de la mateixa operació o no. La detenció de Vilanova sembla que sí, també era un militant polític i estava en contacte amb Miravitlles, però la causa de la detenció de Dalí no està clara i potser no tenia a veure amb els manifestos de Francesc Macià. El cert és que Dalí i Miravitlles (amics de l'institut de Figueres) van ser alliberats en unes dates força coincidents.

 

Finalment, l'Onze de Setembre de 1924 l'arquitecte Antoni Gaudí és detingut a Barcelona per parlar en català a un policia. Els actes de la Diada (ofrena floral a Rafael Casanova i actes del Fossar de les Moreres) estaven prohibits però es feia una missa en record als morts del 1714 a l’església dels Sant Just i Pastor de la ciutat comtal.