Entitats ecosocials ocupen places d’aparcament a Girona per reivindicar “recuperar l’espai públic per les persones”

· Recuperem la ciutat diu que els aparcaments en superfícies són “una privatització de l’espai públic que hem normalitzat”

·Lamenten que a Girona no s’hagin desenvolupat polítiques efectives que fomentin la mobilitat sostenible i que recuperin espais públics per als vianants

17/09/2020 Harmonies de lluita

Diversos col·lectius i entitats ecosocials i veïnals de Girona, en el marc de la Setmana europea de la Mobilitat Sostenible, que començà ahir, van celebrar l’anomenat Parking Day. L'acció, que consistia en l’ocupació temporal de places d’aparcament, tenia per objectiu qüestionar l'ús privatiu de l'espai públic i exigir canvis en les polítiques que ho regulen en favor d'un espai públic on el protagonisme sigui per a vianants i mitjans de transport sostenibles. Associacions ecologistes com Rebel·lió o Extinció, l’Associació de Naturalistes de Girona o Fridays For Future i d’altres entitats del teixit social com La Volta, el Sindicat de Llogateres o la Coordinadora d’ONGs Solidàries van omplir els aparcaments amb diverses activitats: sales de lectura, horts urbans, oficines, espais de joc..., demostrant així els diferents usos que podrien tenir aquestes places.

Des de la campanya #RecuperemLaCiutat van reivindicar el canvi de percepció sobre l’espai públic derivat del confinament. Jordi Mateu, un dels seus membres, va ressaltar la necessitat de “repensar” l’espai públic: “Tenim interioritzat que els cotxes tenen dret a ocupar una gran superfície dels nostres carrers però això no deixa de ser una privatització normalitzada d’un bé comú”. “Deixar el cotxe aparcat al carrer Joan Maragall durant quatre dies és el mateix que qualsevol persona hi instal·li una petita oficina per treballar a l’aire lliure”.

Així, #RecuperemLaCiutat ha demanat a la ciutadania que reivindiqui el seu dret a gaudir d’un espai públic pensat per al gaudi del conjunt de la ciutadania i ha exigit a les diverses administracions que reverteixin “l’anomalia actual”.

En aquest punt, Mateu ha criticat la manca de polítiques a favor de la mobilitat sostenible i per “confinar els cotxes” per part de l’Ajuntament de Girona. “La pacificació de carrers a Girona és irrisòria i el foment de la mobilitat sostenible és imperceptible. Respirar aire net és un dret i cal poder fer front a l'emergència climàtica. És urgent que les ciutats comencin a fer polítiques serioses i valentes per tal que es redueixi dràsticament l’ús dels cotxes, els principals culpables d’ocupar bona part de l’espai públic amb aparcaments i calçades, dels fums contaminants urbans, de la contaminació acústica i de la inseguretat viària”, ha explicat Mateu.

Des de #RecuperemLaCiutat han subratllat que “la ciutat del futur serà aquella que prioritzi la salut i seguretat de les seves veïnes, la sostenibilitat i sigui inclusiva i accessible”. En aquest sentit han sentenciat que els vehicles contaminants són el principal impediment per assolir l’objectiu.

Desmuntar l'acció a Sant Narcís

Per acabar, Recuperem la ciutat ha denunciat que durant el matí la policia municipal ha obligat a desmuntar la parada que havien muntat La Volta i Can Cocollona al barri de Sant Narcís. Des de la campanya apunten que això evidencia la normalització de la privatització d'aquest tipus d'espais per a l'ús dels cotxes.