Impunitat policial
Tres projeccions simultànies per a l'estrena de "Nosotros no olvidamos"

Impresionant acollida del documental per trencar el silenci, acabar amb la impunitat policial i suport a la incansable lluita dels pares de Pedro Àlvarez. Un gran de recerca, treball periodístic i posta en escena d'ACATS.

07/03/2020 Drets i Llibertats

Aquesta nit, l’Auditori Barradas de l’Hospitalet de Llobregat ha quedat petit per acollir l'estrena del documental  Nosotros no olvidamos, fins i tot s'han hagut d'utilitzar dos espais més per fer tres projeccions simultànies. Aquesta producció de l'Associació Col·lectiva Audiovisual per a la Transformació Social (ACATS) explica la inesgotable lluita de la família Álvarez,  i de la Plataforma que les envolta, per reclamar justícia per l'assassinat, fa 27 anys, del jove de 20 anys, suposadament a mans d'un agent de la Policia Nacional espanyola, a l'Hospitalet de Llobregat. Un llarg camí d'anys i de tota mena d'accions per exigir la resolució d'un crim impune, el qual s'ha trobat sempre, amb totes les portes tancades, per ser-hi resolt.

Nosotros no olvidamos és una creació audiovisual col·lectiva: tant des del punt de vista del finançament (aconseguit mitjançant una exitosa i popular campanya de Crowdfunding) com des de la construcció del guió. L'equip artístic va apostar per un format de seguiment proper i invisible de la feina documentalista, posant l‟accent a les activitats de la Plataforma Pedro Álvarez, i especialment, d'en Juanjo Álvarez, pare de Pedro i activista social i veïnal, fins i tot abans que el seu fill va ser assassinat impunement. És un documental creat sense cap entrevista, sense cap escaleta prèvia de guió i que intenta alterar al mínim possible el ritme de la lluita i dels seus personatges.

El director del documental, Damià Puig, assegura que la intenció darrera de crear el guió a partir del material enregistrat (unes 700 hores), i no pas prèviament, responia a una voluntat per “integrar a l'espectador lo màxim possible a aquesta realitat”. Puig, igualment, destaca la gran vàlua del contingut i rams del guió descoberts, donat que el documental fonamentalment seguia al Juanjo Álvarez i aquest és “un home que viu a peu de carrer, per tant cada desallotjament, manifestació, xerrada antidepressiva al que el convidaven amb poques hores d‟antelació, allí estava intentant-li seguir el ritme, i dic intentant-li seguir perquè no he pogut aconseguir-ho, ja que hi ha dies que en Juanjo pot estar en 3 mobilitzacions diferents. 

La campanya de micromecenatge també va permetre presentar el projecte a nombrosos col·lectius arreu tot el territori català i també a la resta de l'estat espanyol. Estan previstos unes 50 projeccions publiques durant els pròxims mesos, i que comptaran amb la presència d'alguna persona representant de la Plataforma Pedro Álvarez o de la productora ACATS. 

Per a realitzar l'estrena del documental Nosotros no olvidamos s‟ha escollit un lloc molt especial, l‟Auditori Barradas de l'Hospitalet, la ciutat on va ser assassinat el Pedro Álvarez i que des de llavors ha expressat des dels seus moviments socials i veïnals la seva solidaritat amb la família Álvarez i on les enganxines que recorden el crim de Pedro Álvarez són part del paisatge urbà des de fa dècades. Es torna al lloc on va passar tot, i al qual torna cada any la família per fer una ofrena floral en rècord d‟en Pedro Álvarez cada 15 de desembre.