Medi ambient
El GOB denuncia la utilització de fitosanitaris en la gestió de l’aigua del torrent de sa Riera de Palma
11/07/2019 Territori

EL GOB ha demanat que es revisi el protocol de tractament d'aigües al seu pas pel centre de la ciutat, es redueixi l'ús de dessalinitzadores i potabilitzadores i es faci una gestió més integral i sostenible de les aigües potabilitzades. També ha fet una crida al recent consistori que plantegi un full de ruta en aquesta legislatura per a tots els espais i zones naturals del nucli de la capital per tal de donar el valor ecològic i la recuperació natural que es mereixen.

Considera que la sobreexplotació dels pous i aqüífers del Llevant de Palma i na Burguesa ha provocat la seva salinització. Aquesta aigua salobre és sotmet a un procés de potabilització per osmosi inversa a l’Estació de Tractament d'Aigües Potables (ETAP) de Son Tugores i l’aigua de rebuig del procés de potabilització, amb una alta concentració de clorurs, és bombada fins a la part alta del torrent de la Riera a l'alçada de l'encreuament del Camí Jesús, per acabar abocada al Port.

Al contacte amb la llum, en aquestes aigües proliferen les algues i per evitar-ho, al llarg del recorregut de l’aigua fins al port, on desemboca el torrent, es troben diversos punts de tractament agressiu amb aplicació de fitosanitaris que contribueixen, no només a eliminar les algues, sinó a eliminar qualsevol tipus de flora i fauna aquàtica que pogués haver-hi al torrent. A més, aquesta aigua tractada amb fitosanitaris s’allibera directament a la mar sense cap mena de control o filtració posterior.

Lamenta que EMAYA faci una gestió d'espais tan poc ecològica i opti per vies d'intervenció que desnaturalitzen i allunyen a la flora i a la fauna d'una de les vies aquàtiques més importants que transcorren per la ciutat i que podria nodrir-la de biodiversitat i equilibri naturalístic. Són varis els exemples d'iniciatives a capitals d'arreu del món que demostren que hi ha alternatives de gestió viables.