La CUP va participar de la comissió municipal que ha elaborat l’ordenança amb un paper molt proactiu: entre d’altres, va apostar per prohibir la venda ambulant d’animals vius i fer un cens gratuït per als animals en adopció o acollida (una proposta que el govern municipal va rebutjar). De fet, la formació assegura que no «queda gens clar» com s’executarà la prohibició de comerciar amb animals vius i adverteix que «amb el retard en l’aprovació de l’ordenança, s’han pogut renovar les concessions a aquests paradistes».
D’altra banda, la comissió animalista de la CUP ha volgut desmentir que la redacció d’aquesta ordenança s’hagi fet de forma participativa: si bé hi van assistir diverses entitats animalistes, no es van incloure les seves propostes. De fet, dos d’aquests col·lectius, Nova Eucaria i Actyma, han denunciat el govern municipal per maltractament animal a la població de coloms de la ciutat.
El grup animalista es queixa que el regidor Rubio faci declaracions a la premsa per «complir amb l’expedient de la seva regidoria, quan els anuncis que fa no són del tot certs». La CUP apunta a què al maig del 2018 el regidor de Medi Ambient va anunciar que s’iniciaria un control ètic de la població de coloms mitjançant menjadores amb pinso anticonceptiu, donant a entendre que s’abandonarien les mesures d’extermini. A dia d’avui, encara no ha sortit a concurs la licitació del servei d’aquestes menjadores.
Per últim, la comissió animalista de la CUP vol que a Reus es facin polítiques apropiades per garantir el benestar dels animals. Per exemple, el control ètic dels coloms amb pinso anticonceptiu o adequant els edificis buits del centre – on majoritàriament proliferen aquests animals – perquè serveixin per polítiques d’habitatge social.